Luuk van Duren: ‘Heb me niet beziggehouden met transfersom’

Negen goals maakte Luuk van Duren (25) het afgelopen seizoen in de Promotieklasse namens SCHC. Het trok de aandacht van oud-bondscoach Paul van Ass, waardoor de spits komend jaar in het shirt van HGC op jacht naar doelpunten gaat.

Op een dakterras in Nice genoot de aanvaller heerlijk in het zonnetje van zijn vakantie toen zijn telefoon ging. Hij werd gebeld door een onbekend nummer. Het was Floris van der Linden, de aanvoerder van HGC.

‘Hij vroeg of ik interesse had om naar HGC te komen. Ik had het niet per se verwacht, maar er natuurlijk wel op gehoopt. Ik voelde me vereerd. Ik zag het meteen als een uitdaging. Dus heb ik aangegeven dat ik zeker geïnteresseerd was. Vervolgens vroeg Floris of Paul van Ass me mocht bellen om de boel te bespreken.’

Luuk van Duren speelde ook voor Hurley. Foto: Willem Vernes

Van Duren had nog een contract bij SCHC

Over wat er vervolgens gebeurde, lopen de lezingen uiteen. Duidelijk is in ieder geval dat Van Duren nog een contract met SCHC had voor één seizoen. Van Duren zegt SCHC tijdig op de hoogte te hebben gebracht van zijn wens te vertrekken naar HGC. De mogelijkheid om onder oud-bondscoach Paul van Ass te trainen bij een ploeg die droomt van het winnen van de landstitel, zag hij als een kans die hij met beide handen moest aangrijpen.

Dat er onenigheid was tussen de clubs en SCHC een transfersom van HGC verlangde, waarover volgens de club uit Bilthoven na enig gesteggel uiteindelijk een akkoord is bereikt, is iets waarmee Van Duren zich niet heeft beziggehouden, zegt hij.

Ik heb er eigenlijk niet zoveel van meegekregen, van die transfersom.

‘Ik heb bij Stichtsche aangegeven dat ik graag naar HGC wilde. Natuurlijk vonden ze het jammer. Ook omdat het vlak voor het seizoen was en ze dus weinig tijd meer hadden om eventueel een vervanger te halen. Ze hebben mij laten weten dat ze me niet per se aan mijn contract wilden houden. Ik ben blij dat ze hebben meegedacht. Daar ben ik ze dankbaar voor,’ zegt Van Duren.

‘Hoe het tussen de clubs precies is opgelost, weet ik niet. Ik heb er eigenlijk niet zoveel van meegekregen, van die transfersom. Daar heb ik me niet mee bemoeid. Het was iets tussen HGC en Stichtsche. Ik focus me liever op het hockey zelf.’

Luuk van Duren in het shirt van SCHC. Foto: Willem Vernes

Ik ben ervan overtuigd dat ik het niveau aankan.

Met SCHC speelde Van Duren enkele seizoenen in de Hoofdklasse. Hij heeft ook een verleden bij Hurley. Meestrijden om de play-offs om de landstitel is nieuw voor hem.

Gehaald voor de basis is Van Duren niet, vertelt hij. ‘Maar ze hebben me ook niet gehaald om alleen maar op de bank te zetten. Op de trainingen en in de oefenwedstrijden is het niveau nog even wennen. Maar het gaat de goede kant op. Ik ben ervan overtuigd dat ik het niveau aankan. Ik wil zo hard zo mogelijk werken en zoveel mogelijk minuten maken. We willen kampioen worden en ik hoop daar zoveel mogelijk aan bij te kunnen dragen.’


30 Reacties

 1. Stockey123

  Transfersom? 😂😂😂

  1. tiemezegelink

   "Dat er onenigheid was tussen de clubs en SCHC een transfersom van HGC verlangde, waarover volgens de club uit Bilthoven na enig gesteggel uiteindelijk een akkoord is bereikt, is iets waarmee Van Duren zich niet heeft beziggehouden, zegt hij." Uit dit deel lijkt het er wel op.

 2. MIck

  De Messi van Bilthoven

 3. Rogier

  😂😂😂 en de vier VVVbonnen kwamen dubbel gefrankeerd naar Bilthoven. Het bestuur had tevreden gesproken over een grootse overwinning. Misschien wel de grootste van de laatste jaren.

 4. tiemezegelink

  Als er een transfersom was ben ik HEEL benieuwd naar dat bedrag!

 5. hw

  Zelfs DNB is hier maanden druk mee geweest om ervoor te zorgen dat het financiële stelsel stabiel bleef functioneren! Ik kan bevestigen dat het een behoorlijke geldsom betreft. Een vooraanstaand advocatenkantoor aan de Zuidas heeft deze transfer begeleid.

 6. luchtisblauwgrasisgroen

  Ik schat zo een €4M Euro. De shirt verkoop moet dit minimaal gaan dekken.

 7. jvolcano

  Zag dit een paar weken geleden voorbij komen op Twitter en dacht aan een verlate 1 april grap. Het klopt dus (deels). Nu even de realiteit. Te licht bevonden voor Hurley, op je plek bij SCHC, toch voor je kans gaan bij HGC, dat blijkbaar een financiële vergoeding heeft overgemaakt voor een speler die niet voor de basis is gehaald, geloof je het nog? Toch leuk dat de jongen hockey.nl heeft gehaald.

 8. maartjeklein

  Die jongen krijgt een mooie kans dat gun je hem toch gewoon!

  1. tiemezegelink

   dat zeker!

  2. jvolcano

   Absoluut.

 9. Mark Bouwman

  Wat een bezopen verhaal. Transfersom.....🤭. Een jongen die zich wil en kan verbeteren, die ook al bij Hurley heeft gespeeld en een PK club die hem eigenlijk dwarsboomt. Dat is wel ernstig sneu zeg. Ook wel bijzonder dat een club - zoals alle clubs - die mede door Corona naar financiële lucht loopt te happen hierin meegaat. Al gaat het waarschijnlijk maar om een "lullig" bedragje. Kennelijk is het de Bilthovenaren een beetje naar het hoofd gestegen. En die journalist had zich ook wel eens beter kunnen verdiepen hoe het in het hockey echt werkt. Een speler die niet meer voor je wil spelen - zeker omdat hij zich wil ontwikkelen- moet je ook helemaal niet willen houden. Transfersommen: altijd leuk bestuurders die Barcelonaatje, MaUn, Bayern of Ajaxje willen spelen. Get a life.

  1. janine-bijlsma

   Even je hgc bril af Mark.. promotieklasse, eerste klasse of hoofdklasse, hij tekent toch een contract? Natuurlijk houdt schc hem daaraan.

 10. MIck

  Die zelfde jongen heeft toch gewoon Met Zijn volledig verstand een contract getekend bij Schc? Hoezo daar dan niet meer Willen spelen? DeZe jongen is een beetje gek gemaakt door HGC. Zouden Ze bij HGC ook zo gereageerd hebben toen Jorrit Croon naar Bloemendaal Wilde? Gok van niet

  1. knap

   Terechte opmerking Mick. Een transfersom vragen in deze fase is meer dan terecht. Een contract is een contract. Anders hoef je daar ook niet meer aan te beginnen. Blijkbaar heeft HGC genoeg geld voor dit soort fratsen.

 11. Mark Bouwman

  @Mick geen idee mbt Croon, denk het niet. Het gaat om "Transferbedrag", moet niet gekker worden. Trouwens, dit is van een andere orde: betreft een overstap van PK naar HK, dat is nogal een stap als je die kan maken.

 12. stekel

  Meest verstandige keuze was misschien geweest om niet mee werken aan dit artikel

  1. jvolcano

   Dat zeg je goed.

 13. MIck

  Dat transferbedrag zal wel meevallen gok Ik, wat verdient zo’n jongen bij Schc een paar duizend Euro? Tuurlijk is een overstap van de PK naar de HK een stap vooruit maar Moet iedere club dan zonder slag of stoot hun spelers of speelsters Laten vertrekken? Dan is het einde wel zoek.

  1. pjklaassen

   Dat is het al! Contract zegt niks meer in hockey wereld. Laat staan het fatsoen om je contract uit te dienen

 14. Mark Bouwman

  @Mick, op hem inpraten, overtuigen hoe moeilijk ook en @pjklaassen contracten, daar weet de consumentenbond alles van. Allemaal van beperkte waarde.

 15. Gastig

  Als spelers wel zo professioneel zijn om een vergoeding te verlangen moeten ze ook zo professioneel met hun contract omgaan. En dat Luuk dit al eerder heeft gedaan zal bij de beleidsbepalers van SCHC, vlak voor het indienen van de spelerslijsten, hebben meegespeeld bij het innemen van hun standpunt. Nu maar hopen dat hij volgend seizoen niet wéér met hangende pootjes terugkeert en de club zich voor de 3e keer aan dezelfde steen gaat stoten. En ondertussen genieten van de transfersom; ‘contributieverlaging, 2 nieuwe watervelden, meer jeugdtrainers, vervanging douches, videocamera’s, groter sponsordek en trainingskamp voor D1/H1. Dank Luuk, het ga je goed en veel succes.

 16. risa

  Luuk het ga je ontzettend goed bij HGC! Geniet van de HK of je nu 5, 10 of 70 minuten aan de bak mag. Ik snap dat SCHC je niet met veel plezier laat gaan!

 17. Mark Bouwman

  @janine-bijlsma "natuurlijk houdt SCHC hem daaraan", dat vind ik als het lukt ook helemaal prima. Maar dat eea in de praktijk niet lukt is in het circuit wel duidelijk. Om vervolgens zeer ongebruikelijk een transfersom af te dwingen vind ik over de top. Als een transfersom gereguleerd wordt via de KNHB of de HHcv wordt het een ander verhaal. Heeft niets met een HGC-bril te maken; ik probeer naar de consequenties en het algemeen belang van het tophockey te kijken. Voor sommigen is dat kennelijk erg lastig.

 18. knap

  Ik vind het een goede zaak dat er een transfersom wordt gevraagd. Zeker als iemand met zijn volle verstand een contract heeft getekend en vervolgens last minut gevraagd wordt over te stappen (wat al niet sjiek is). Nog sterker, ik vind dat bij een overstap van jeugdspelers er een opleidingsvergoeding betaald zou moeten worden. Verenigingen maken kosten voor hun jeugdopleiding.

 19. sanderwiggers

  Transfersom is toch logisch? Je kan niet eenzijdig opzeggen, dus moet je de medewerking van de andere partij “kopen”. Goede zaak.

 20. sanderwiggers

  Niet eens met de koeien: opleidingsvergoeding aan de club zou mooi zijn, maar dat werkt alleen als afgeleide van de transfersommen. Zoals in voetbal. Maar de transfersommen in hockey zijn simpelweg te sporadisch en te laag om zo’n systeem te financieren. De echte “opleidingsvergoeding” van een goede jeugdopleiding zit hem in het kunnen bevolken van H1 en D1 op hoofdklasse niveau met eigen opgeleide spelers. Zie Pinoké. En HDM probeert het ook. Scheelt veel aan salarissen en bevordert de binding met de club.

 21. MIck

  Want eigen opgeleide spelers of speelsters worden dan niet betaald?

 22. BramFransen

  Luuk krijgt de kans om mee te draaien in een topploeg die mee gaat doen om het kampioenschap. Dat is toch geweldig. Ongeacht hoeveel hij zal spelen, is het een geweldige ervaring. Hij is slim genoeg om te realiseren dat Seve hoger in de rangorde staat🤭, maar iedere minuut zal genieten zijn. Heel veel succes bij HGC.

  1. stekel

   Nu nog een media training ;-)


Wat vind jij? Praat mee...