De man die nooit scoort schiet Amsterdam naar derde wedstrijd

De behendige middenvelder Jan-Willem Buissant (27) had het met de begeleiding van Amsterdam er vaak over gehad de laatste tijd. Hij scoorde te weinig. Maar met een ferme flats verloste hij vier minuten voor tijd Amsterdam in de tweede playoff-wedstrijd van Rotterdam (2-1).

‘Vroeger stond ik spits, in mijn eerste seizoen bij Amsterdam. Toen scoorde ik nog weleens. Dit was pas mijn tweede goal van het seizoen’, zei Buissant, die na zijn goal een heerlijk vreugdesprongetje maakte. Hij zocht zijn ouders op de tribune, die in het Spaanse Malaga wonen en er daarom bijna nooit zijn als hij speelt. Maar nu zagen ze hoe de middenvelder, na een goede pass van spits Mirco Pruyser de beslissende 2-1 maakte, in een wedstrijd die in de tweede helft langzaam richting Rotterdam leek te kantelen.

‘Als mijn moeder er wél is, dan scoor ik vrij vaak’, lachte de balvaste Buissant, die ook zelf vindt dat hij vaker moet scoren en dat het tijd is om te oogsten met Amsterdam. ‘Ik ben toch een aanvallende middenvelder. Ik heb het er met de begeleiding veel over gehad. Waar ik moet eindigen als middenvelder. Dat probeer ik nu anders en dieper in te vullen. Dit is het resultaat. Ik scoor niet heel vaak. Ik zag de keeper hangen in de hoek. Ik wilde ‘m in de korte hoek flatsen. Heerlijk dat-ie zat. Het zijn de play-offs. Vier minuten voor tijd. Het gaat alleen maar op en neer. Op en neer. En dan maak je de winnende. Fantastisch.’

Valentin Verga en Justin Reid-Ross vieren de 1-0. Foto: Frank Uijlenbroek

Amsterdam trapte meteen het gaspedaal in zaterdag

Woensdagavond verloor Amsterdam in de eerste wedstrijd van de halve finale nog van Rotterdam, in een wedstrijd die heel voorzichtig begon, maar uiteindelijk ontaardde in een Rotterdams hockeyfeest, met streaker, striemende fluitconcerten en lachende jongens in het groen-wit. Buissant: ‘We waren blij dat het verdedigend goed stond woensdag. Maar het ging ten koste van onze creativiteit. Dat hebben we ook tegen elkaar gezegd. Creativiteit is toch onze kracht. We moesten de schroom van ons af gooien.’

Dat was zaterdagmiddag meteen te merken. Waar het woensdagavond vooral aftasten was , werd bij Amsterdam vanaf de eerste seconde het gaspedaal ingetrapt, met de Amsterdamse branie die daarbij hoort. Niet te veel ballen meer naar achteren spelen, maar moedig voorwaarts. Het was jammer dat door het herfstige weer er geen duizenden toeschouwers waren om mee te genieten. De Amsterdamse aanvaller Robert Tigges deed weer mee, ondanks een vervelende buikspierblessure. Hij wilde deze wedstrijd spelen, ook al zou hij iets kapot maken. Het zijn de allerlaatste wedstrijden van de tophockeycarrière van de speler die in 2009 van de havenstad naar de hoofdstad overstapte.

Al in de eerste minuut combineerde Amsterdam-aanvoerder Billy Bakker schitterend met Valentin Verga, dwars door het Rotterdamse centrum. Daarna bleven de Amsterdamse aanvallen komen, vooral over de Rotterdamse linkerkant. Vanaf die kant haalde spits Mirco Pruyser ook de eerste strafcorner. En natuurlijk stond daar het machtige Zuid-Afrikaanse wapen klaar: de boomlange Justin Reid-Ross, die woensdagavond nog ongelukkig tegen de Rotterdamse lat pushte. Maar deze keer sleepte hij de bal snoeihard op het lichaam van lijnstopper en oud-international Hidde Turkstra. Strafbal. Reid-Ross ging achter de bal staan. Het Amsterdamse publiek hield zijn adem in. Vorig jaar misten de Amsterdammers nog twee strafballen in de finale van de play-offs tegen Oranje Zwart. Maar Reid-Ross scoorde zakelijk, tegen de plank.

Daarna kwam Rotterdam sterk terug. Via een harde klap van verdediger Oliver Polkamp kwam de bal terecht bij aanvoerder Jeroen Hertzberger, die schitterend de bal aannam en hem doortikte. Daaruit scoorde Thijs van Dam de gelijkmaker: 1-1.

‘Tovenaar’ Seve van Ass met de ervaren verdediger Teun Rohof. Foto: Frank Uijlenbroek

‘Het wordt op kleine dingen beslist’

Vlak voor rust mocht Rotterdam drie keer aanleggen voor strafcorners, maar redde de jonge keeper Jan de Wijkerslooth. De laatste pushte Hertzberger naast. Seve van Ass – die woensdag scoorde – zat toen op de bank. In de tweede helft werd het Amsterdamse aanvalsspel steeds beter beteugeld door Rotterdam. Terwijl de tijd wegtikte en er nog maar weinig minuten waren te spelen, leek Rotterdam optisch de gevaarlijkere ploeg. Met als uitblinker de tovenaar Seve van Ass, die met lichaamsschijnbewegingen en enorme snelheid degene leek die de wedstrijd misschien wel ging beslissen, zoals hij dat woensdagavond ook deed. Van Ass is de supervaardige adjudant van aanvoerder Hertzberger, die met zijn dwingende spel weer indruk maakte in het Wagener Stadion.

Maar  net toen de shoot-outs dichtbij leken, verloor Rotterdam-speler Diede van Puffelen de bal. Een Amsterdamse counter volgde en de listige spits Pruyser speelde de bal slim naar oud-international Buissant, die het winnende doelpunt maakte en een van de mooiste momenten uit zijn carrière beleefde.

‘Ik denk dat beide teams weer goed verdedigden. Amsterdam oogde iets gevaarlijker op het middenveld dan wij’, zei Rotterdam-coach Albert Kees Manenschijn. ‘Wij staan in een belegering en Diede gaat een duel aan. En dan volgt er wel of geen overtreding. Dat zijn de kleine dingen waarop deze wedstrijd wordt beslist.’

Aanvoerders Jeroen Hertzberger en Billy Bakker geven elkaar de hand. Foto: Frank Uijlenbroek

Buissant geniet van Seven van Ass en Jeroen Hertzberger

In de laatste seconde kreeg Rotterdam via een strafcorner de kans zich naar de shoot-outs te spelen. Van Ass leek te pushen, maar de bal ging via de afschuif toch naar captain Hertzberger, die zijn inzet gered zag worden door De Wijkerslooth.

Liefhebber Buissant kon zijn geluk niet op. Als raspingelaar bij wie de bal altijd aan de stick kleeft, is de bal loslaten en scoren niet zijn tweede natuur. Maar de winnende treffer maken in een playoff-wedstrijd, smaakt naar meer voor de Amsterdamse draaitol. Buissant: ‘Rotterdam heeft een ongelofelijk goede ploeg, met snelle behendige jongens. Zij bestrijden ons met onze eigen wapens, namelijk snel combinatiehockey, met aanval na aanval. Ik geniet ook echt van de acties van Seve van Ass en van Jeroen Hertzberger. Maar nu we deze hebben gewonnen, gaan we de wedstrijd morgen met een lekker gevoel in.’ Zondag volgt om 15:35 in het Wagener Stadion de beslissing.

Amsterdam – Rotterdam 2-1 (1-1)
‘7 Justin Reid-Ross 1-0 (sb)
’13 Thijs van Dam 1-1
’66 Jan-Willem Buissant 2-1