‘Manusje van alles’ doet aan ‘Mister Tilburg’ denken

Kort na het uitlooprondje na het eerste gewonnen playout-duel met promotieklasser Cartouche (2-1) waren Tilburg-coach Jeroen Delmee en verdediger Jesse van Minde al hun tactiek aan het bespreken voor de return komende zaterdag in eigen huis.Tilburg won dan wel, maar wat kwam het in het laatste kwart goed weg op een sfeervol sportpark Duivesteyn. ‘Vaak heb ik zelf de oplossing wel, nu moest ik even overleggen met Jeroen’, verklaarde Van Minde na afloop.

De 27-jarige verdediger hield zich met name in de eerste helft prima staande in Voorburg. ‘We gaven niet veel weg, maar in de tweede helft hadden we het een stuk lastiger’, zei Van Minde. ‘Cartouche ging tegen het einde met vier spitsen spelen, waardoor wij achterin één-op-één en soms zelfs in ondertal kwamen te staan. Daar moeten we komende zaterdag op inspelen.’

Timmo Kranstauber (Cartouche) in duel met Jesse van Minde (Tilburg). Foto: David van Haren

Jan-Maarten Tacke

Van Minde is met zijn grote bos krullen een opvallende verschijning bij de Brabanders centraal achterin. Met zijn harde flatsen naar voren, coaching, maar vooral vanwege zijn haren doet Van Minde denken aan voormalig hockeyer Jan-Maarten Tacke. ‘Mister Tilburg’ is er sinds dit seizoen niet meer bij. ‘Door mijn kapsel zijn we hem in ieder geval niet vergeten’, lachte Van Minde.

‘Het is niet gemakkelijk om zo’n boegbeeld van de club te vervangen. Jantje had een enorm bereik met zijn stick.’ Geruchten doen de ronde dat Tacke met een stick speelde die met twee maten (38,5 inch) was verlengd. ‘Dat weet ik niet eens, maar ik heb dat niet nodig, hoor’, was Van Minde ad rem. ‘Ik ben wel snel genoeg, hij moest wat compenseren, hè.’

Joep de Natris, die in de belangstelling staat van Oranje-Rood, scoorde namens Tilburg twee keer. Foto: Hans van der Valk/Orange Pictures

‘Manusje van alles’

Van Minde geldt bij Tilburg door de jaren heen als ‘manusje van alles’. ‘Ik ben dit seizoen als aanvaller begonnen. Ik heb overal wel gespeeld in het veld. In de voorhoede, op het middenveld en in de verdediging. Ik ben alleen nog geen keeper geweest, maar dat ben ik ook niet van plan om te doen.’ In de achterhoede komt Van Minde naar eigen zeggen beter tot zijn recht. ‘Ik ben beter als ik vanuit de passing speel’, zei hij. ‘Voorin wordt meer om de actie gevraagd. We hebben daar andere jongens voor die daar beter in zijn, zoals Joep.’

Joep is Joep de Natris, doelpuntenmaker van beide Tilburgse goals in Voorburg. Na drie minuten had de aanvaller al reden tot juichen. De aanvaller zette zelf de actie op, brak op kracht door de defensie van de thuisploeg en rondde fraai af: 0-1. De spits had kort daarna de kans op zijn tweede van de middag na een razendsnelle uitbraak. Tim Cross speelde Jip Krens aan. De aanvoerder van Tilburg speelde de bal in één beweging door naar De Natris, maar hij kreeg de bal in gevaarlijke positie niet onder controle. Niet veel later was het alsnog raak voor de spits. De Natris liet Cartouche-keeper Christopher Combe kansloos met een strakke backhand: 0-2.

Bas Scheer (Tilburg) en Sven Westendorp (Cartouche) in actie. Foto: David van Haren

Het kanon van Cartouche

Kwam de thuisploeg dan helemaal niet in het spel voor? Zeker wel, alleen Tilburg stond verdedigend als een huis waardoor Tilburg-doelman Camille van Emstede voor rust niet veel te doen had. Dat was in de tweede helft wel anders. Met name via strafcorners was Cartouche dichtbij, maar Timmo Kranstauber had zijn vizier niet helemaal op scherp staan. Kranstauber en Victor van den Bree pushten oog-in-oog met Van Emstede in het laatste kwart kort na elkaar naast.

Bij de vierde strafcorner was het wel raak voor ‘het kanon van Cartouche’. Cartouche-coach Pieter Pieterse wisselde Combe voor vliegende keeper Bart Bedet, maar de aansluitingstreffer – een sleeppush door de benen van Van Emstede – kwam voor de thuisploeg te laat om óók nog de gelijkmaker te forceren. De stick van De Natris bleek tijdens het eerste playout-duel wederom belangrijk voor Tilburg.

Het is niet voor het eerst dat De Natris op het juiste moment piekt. In het promotiejaar (2015-2016) was de inmiddels 24-jarige aanvaller al eerder van grote waarde tijdens de play-offs. Toen was hij zeven (!) keer trefzeker. Daardoor staat zijn ‘playoff-teller’ op negen doelpunten. Zeven treffers in het huidige playoff-systeem lijken onwaarschijnlijk, al hoopt De Natris zaterdag opnieuw op doelpunten. ‘Ik krijg meer ruimte tegen dit soort tegenstanders’, zocht De Natris, bezig aan zijn vierde seizoen bij Tilburg, naar een verklaring. In de reguliere competitie scoorde de spits twee keer dit seizoen. Hij verdubbelde daarmee in één klap zijn productie. ‘Ik was stiekem wel op zoek naar een hattrick, maar het is veel belangrijker dat we met de winst naar huis gaan.’

Tim Cross (Tilburg) en Timmo Kranstauber (Cartouche). Foto: David van Haren

Terugkeer naar Oranje-Rood?

De doelpuntendrang van De Natris in playoff-wedstrijden begint op te vallen, zo ook bij andere clubs. Oranje-Rood heeft interesse getoond in de aanvaller van Tilburg. ‘Ik kan niet ontkennen dat er contact is geweest’, zei De Natris, die een verleden heeft bij Oranje-Zwart.

‘Ik ben door een aantal spelers gevraagd om terug te komen, maar dat was al een tijdje terug hoor. Ik vind het een eer dat ik door hen wordt teruggevraagd. Ik heb het lang voor mezelf gehouden, maar inmiddels weten de jongens, een aantal supporters en mensen van de club dat er contact is geweest. Oranje-Rood is een topclub, een stapje hogerop is altijd leuk. Aan de andere kant heb ik het hier bij Tilburg goed naar mijn zin. Dit is een leuke groep, een hechte ploeg. Uiteraard is mijn focus vol bij Tilburg, die beslissing neem ik na de play-offs wel een keer.’