Matchwinnaar Andy McConnell (Hurley) blijft met beide benen op de grond

Andy McConnell maakte afgelopen zondag misschien wel het belangrijkste doelpunt van zijn carrière. Terwijl de wedstrijdklok net de nul bij resterende tijd aantikte, zette Hurley nog één keer aan voor een laatste aanval tegen Qui Vive. Door een paar groene kaarten in de tweede helft had het spel een paar keer even stil gelegen dus veel langer dan een minuut was er niet meer te spelen. De Ier ontving rechts van de kop van de cirkel de bal, legde aan en flatste de 3-2 binnen.

Dat derde en winnende doelpunt bepaalt zo goed als zeker dat Hurley niet de directe degradant van dit seizoen is, beseft ook McConnell. ‘Op het moment dat ik scoorde wist ik wat het doelpunt waard was. De kans dat we rechtstreeks degraderen is nu heel klein, al blijven we met beide beentjes op de grond. Sport blijft gek.’

De Amsterdammers hebben dankzij de zege twaalf punten en staan nu tiende. Dat zijn vijf punten meer dan hekkensluiter Qui Vive die in de resterende twee duels nog koploper Bloemendaal en HGC treffen. Dat de ploeg uit De Kwakel twee keer wint, lijkt hoogstonwaarschijnlijk. Omdat nummer 9 Tilburg slechts één punt meer heeft, mag Hurley zelfs nog hopen op lijfsbehoud zonder play-offs. Dan moeten ze wel punten pakken tegen Rotterdam en/of Den Bosch. ‘Het wordt niet makkelijk, maar de eerste stap in de goede richting is gezet’, meent voormalig Iers international McConnell. De overwinning is in ieder geval goed voor ons zelfvertrouwen.’

(c) Koen Suyk

Het treffen tussen de toenmalige nummer 11 en 12 van de ranglijst was typisch een degradatieduel. Geen mooi hockey en stevige fysieke duels. Twee minuten voor tijd kreeg Qui Vive de uitgelezen kans op de 2-3, maar keeper Daan Wisselink, die dit seizoen lang niet altijd de voorkeur boven Joren Romijn genoot, bracht op prachtige wijze redding in de één-op-één-situatie. ‘We moeten eerlijk zijn’, vertelt McConnell. ‘Deze wedstrijd had zomaar de andere kant op kunnen gaan. Natuurlijk wilden we winnen, maar we wisten ook dat niet verliezen misschien wel belangrijker was. Dat ik de winnende maak is kicken.’

Hurley kan dus opgelucht ademhalen en zelfs nog hopen op lijfsbehoud zonder play-outs. Het zou een ontsnapping van jewelste zijn na een hachelijk seizoen van de Bosuilen. Zondag was het eindelijk tijd voor een feestje. ‘Het is een tijdje geleden, maar hier drinken we met z’n allen wel even een biertje op.’ Daarna moet de focus weer worden gepakt. ‘Ons hoofddoel is play-outs ontwijken, dus we willen in de resterende wedstrijden vier tot zes punten pakken.’

Coach Simon Organ omhelst zijn assistent Karel Klaver na de zege van Hurley (c) Koen Suyk