Mooie combinaties en scorend vermogen maken van HGC outsider

SCHC vocht zondagmiddag vol lef voor de laatste strohalm in de Hoofdklasse Heren, maar het combinatiespel van HGC bleek Stichtsche te machtig. De Gazellen sloegen genadeloos toe, waar de bezoekers uit Wassenaar een lesje effectiviteit gaven aan de thuisploeg: 3-5. HGC is daardoor zo goed als zeker van deelname aan de play-offs.

Het maakt bij de Gazellen niet uit wie er scoort. Dat kunnen ze namelijk bijna allemaal bij de ploeg van trainer Paul van Ass. De formatie uit Wassenaar kent dertien verschillende spelers die twee doelpunten of meer in de competitie hebben gemaakt. Karst Timmer is na zijn twee goals tegen SCHC al de zevende hockeyer van HGC dit seizoen die de grens van vijf doelpunten bereikte. ‘Dat komt door ons teamspel, omdat we heel veel combineren’, verklaarde de 20-jarige jeugdinternational na afloop. De winst van HGC betekende mede door de knappe 1-2 overwinning van Almere tien kilometer verderop bij Kampong en de 0-1 zege van Klein Zwitserland bij Pinoké ook directe degradatie voor SCHC.

Olivier van Tongeren van HGC (midden) vecht een duel uit om de bal. Foto: Orange Pictures / Hans van der Valk.

Er hing daarom zondagmiddag een bijzonder spanning in Bilthoven. Er stond van alles op het spel en dus starten beide ploegen vol op de aanval voor een heerlijk hockeygevecht. De wedstrijd was nog geen minuut oud of de bal had al in het doel van SCHC kunnen liggen. Kenta Tanaka schoot vanuit de lucht een bal maar net over. Aan de overkant belandde een schot van Cédric Terwijl via HGC-keeper Sam van der Ven op de lat. De toon was gezet.

Historische scoringsdrang

Kansen kregen beide ploegen genoeg in de openingsfase, maar het was Timmer die de ban brak. Een strafcorner van Seve van Ass ketste via de paal op de stick van de middenvelder, die onberispelijk raak schoot. Van Ass strooide met steekballen, precies op maat richting de snelle spitsen van HGC, waar vooral strafcorners uit werden versierd. Vier van de zeven corners gingen erin. Twee van Timmer, één directe via de stick van aanvoerder Van Ass en één keer reageerde Steijn van Heijningen attent na slecht uitverdedigen van de thuisploeg. Vlak voor tijd zette Tanaka HGC – ondanks dat een comeback in de maak leek – op pole-position voor deelname aan de play-offs door voor een leeg doel de 3-5 binnen te pushen.

Het doelpuntentotaal van HGC (77) stijgt ondertussen na 21 wedstrijden in de competitie naar ongekende hoogte. Het is lang geleden dat de formatie uit Wassenaar zoveel scoringsdrang had. Alleen in het seizoen 1979-1980 (79 goals), 1990-1991 (79 goals) en 1995-1996 (99 goals) maakte HGC meer doelpunten in de reguliere competitie. ‘Wij scoren veel dit seizoen. We zijn een aanvallend hockey ingestelde ploeg.’ De ploeg speelt met de instelling van ‘we winnen een wedstrijd als we vijf keer scoren’.

Zo goed als zeker van deelname aan play-offs

De play-offs zijn door de zege tegen SCHC zo goed als zeker binnen voor de formatie uit Wassenaar. ‘Een nieuwe ervaring voor mij’, zegt Timmer, afgelopen zomer overgekomen van overgangsklasser Hattem. Er kan gezegd worden dat HGC veilig is met 40 punten op de derde plek, zo geeft Timmer voorzichtig toe. Amsterdam en Oranje-Rood hebben drie punten achterstand.

Hoewel HGC tegenover de concurrentie de meeste tegentreffers (47) incasseerde – ‘dat zijn vooral strafcornerdoelpunten, we krijgen bijna geen veldgoals tegen’ – is het doelsaldo (+30) veel beter dan Amsterdam (+17) en Oranje-Rood (+7). ‘We moeten nog tegen Bloemendaal om de play-offs echt veilig te stellen’, blijft Timmer stellig. ‘Er is door Paul gezegd dat we minimaal gelijk moeten spelen. We willen gewoon zekerheid. Als je daar resultaat boekt gaan we ook met een lekker gevoel de play-offs in. In principe kan je zeggen dat we het gehaald hebben, maar dat spreken we liever niet hardop uit.’

We hebben echt een goede connectie samen, waardoor iedereen een kans voor de goal krijgt

Het moet heel gek lopen wil de ploeg nog een plaats zakken op de ranglijst, laat staan twee plaatsen. Daarom mag er toch stiekem een klein beetje vergeleken worden met de laatste keer toen HGC de play-offs in ging. Dat was drie jaar geleden, in het seizoen 2015-2016. De ploeg uit Wassenaar eindigde toen ook als derde met drie punten meer dan het huidige totaal na 21 wedstrijden.

Toen werd in de reguliere competitie 66 keer gescoord. Nu heeft HGC er al elf meer in liggen. De Argentijn Gonzalo Peillat was destijds met zijn vlammende strafcorners verantwoordelijk voor de helft van dat doelpuntentotaal. Dit seizoen valt Ashley Jackson met zeventien treffers op, maar zestig goals werden alsnog door twaalf andere spelers gemaakt. Timmer: ‘We hebben echt een goede connectie samen, waardoor iedereen een kans voor de goal krijgt. Er worden kansen voor elkaar gecreëerd, waar veel uit gescoord wordt. Dat is denk ik de reden waarom we zoveel verschillende doelpuntenmakers hebben.’

De spelers van HGC juichen na de tweede goal van de middag van Karst Timmer. Foto: Orange Pictures / Hans van der Valk.

Ondanks de gepaste achterstand (8 punten) op Bloemendaal en Kampong (drie jaar geleden was de achterstand op Oranje-Zwart 5 punten) is HGC een gevaarlijke outsider voor de landstitel. Misschien door al die verschillende doelpuntenmakers wel gevaarlijker dan drie jaar geleden, toen HGC in de halve finale het derde beslissende uitduel bij de latere landskampioen Oranje-Zwart (3-0) verloor, nadat de eerste twee halve finales door beide ploegen met shoot-outs werd gewonnen.

Kampong of Bloemendaal?

De ploeg van Van Ass heeft in ieder geval zelf in de hand wie de tegenstander in de play-offs gaat zijn. Bij een gelijkspel of een zege wordt Bloemendaal hoogstwaarschijnlijk de tegenstander in de halve finale. Dan moet Kampong wel winnen bij Klein Zwitserland. Bij een nederlaag staat HGC tegenover de regerend landskampioen uit Utrecht, dat de formatie uit Wassenaar vorige week kansloos liet (1-4). Daartegenover staat het gelijke spel (3-3) in oktober in Utrecht.

Timmer klinkt in ieder geval strijdbaar: ‘Het maakt ons niet zoveel uit tegen wie we spelen. We kunnen van iedereen winnen, als we maar spelen zoals we echt kunnen spelen. Dus anders dan tegen Kampong afgelopen vrijdag, dat was slecht. We moeten het maar in de play-offs maar laten zien.’


Wat vind jij? Praat mee...