Na drie jaar twijfel doorbreekt De Voogd de sleur met vertrek Braxgata

Drie jaar geleden ontstond de eerste twijfel voor clubicoon Bob de Voogd van Oranje-Rood. Iets nieuws proberen, naar een andere club? Toen kwam de fusie van Oranje-Zwart en EMHC en besloot Bob de Voogd toch te blijven. Oranje-Rood was immers ook ‘nieuw’. Toch bleef dat zaadje altijd in zijn hoofd genesteld. 

Voor komend seizoen heeft De Voogd (30) dan eindelijk die knoop doorgehakt. De Brabander, een van dé uithangborden van de club, samen met Mink van der Weerden, Robert van der Horst en Joep de Mol – heeft voor twee seizoenen getekend bij hockeyclub Braxgata uit Boom. Het is de club waar zijn oud-teamgenoot Sander Baart actief is en oud-international Ronald Brouwer een tijd heeft gehockeyd. De Belgische club had de aanvaller al een seizoen eerder benaderd, maar toen was De Voogd er nog niet aan toe.

‘Er kwam dit seizoen bij Oranje-Rood een nieuwe hoofdcoach en een groep nieuwe, jonge jongens. Dat wilde ik nog meemaken. Ik wilde het een eerlijke kans geven om mezelf te overtuigen.’ Toch bleef De Voogd al aan de start van het seizoen in dubio over zijn toekomst. ‘Als je er dan nóg over nadenkt, weet je het eigenlijk al.’ De pijlsnelle aanvaller met het imposante backhandschot heeft na het WK de knoop definitief doorgehakt. Na vijftien jaar Hoofdklasse en twaalf jaar daarvan in Eindhoven, verkast hij nu naar de hockeyclub in Boom.

Met Oranje Rood en voorloper Oranje Zwart was de 133-voudig international in die twaalf seizoenen zeer succesvol. In 2014, 2015 en 2016 werd hij landskampioen. In 2015 veroverde de aanvaller de titel in de Euro Hockey League. Daarnaast stond De Voogd in 2014 en 2017 in de finale van de EHL.

Ik moet hockeyend mezelf weer uitdagen om goed te zijn. Bob de Voogd

Niet voldoende plezier meer

De international heeft zich de laatste jaren een aantal cruciale vragen gesteld. ‘Heb ik er echt nog wel zoveel plezier in? Ben ik echt nog wel honderd procent gemotiveerd, op alle vlakken? Niet alleen tijdens wedstrijden maar ook tijdens trainingen?’ Hij kon niet volmondig ja antwoorden op die vragen. De Voogd besloot dat het tijd was voor iets nieuws. Weg uit de sleur. In de Hoofdklasse spelen, bij een andere Nederlandse club, was voor hem geen optie. De Voogd wilde echt iets anders gaan doen.

Voilà: een verrassende transfer naar België. De Voogd vindt dat we ons niet blind moeten staren op de Nederlandse Hoofdklasse. ‘Natuurlijk is onze competitie de sterkste van de wereld, maar het niveau in België is ook erg hoog’, zegt hij. ‘Het Belgische hockey staat bekend als stug. Met harde verdedigers.’ Een goede test voor de aanvaller, die met deze stap geen gevaar ziet voor Oranje. ‘Ik blijf dezelfde hockeyer. Ik ben niet in een keer minder goed of beter. Ik denk dat ik juist via deze weg iets extra’s kan toevoegen aan mijn spel. Ik ga er als mens en als speler alles uithalen. Ik moet mezelf weer meer gaan laten zien. Mensen verwachten wat van me.’

Bij Oranje-Rood verzwakte dat volgens het gevoel van de aanvaller in vijftien seizoenen wat. Hij kan zich bij Braxgata niet verschuilen. ‘Bij Oranje-Rood sta ik met handenvol andere internationals op het veld. Als je dan even minder bent, valt dat niet op. Ik moet hockeyend mezelf weer uitdagen om altijd goed te zijn.’

Mensen veranderen in vijftien jaar toch ook wel eens van baan? Dan kijkt er ook niemand vreemd op. Bob de Voogd

Bob de Voogd in het tenue van Braxgata.

De Voogd zou voor het geld gaan

De Voogd zou gaan voor het geld, zo klonk het. ‘Ik vind dat een domme discussie. Er wordt een vergelijking getrokken met voetballers. Dat is appels met peren vergelijken.’ Maar De Voogd beaamt dat hij niet zomaar vertrekt uit Eindhoven. ‘Bij Oranje-Rood is financieel alles meer dan prima geregeld. Dat is nu ook het geval bij Braxgata. Anders was ik natuurlijk nooit weggegaan. Er mag gezegd worden wat ze willen, maar ik heb de juiste keuze gemaakt. Ik ben blij met de club, het team en de omgeving.’

Het is tijd voor Bob de Voogd 2.0. In een blauw shirt. ‘Mensen veranderen in vijftien jaar toch ook wel eens van baan? Dan kijkt er ook niemand vreemd op. Ik kan wel blijven op de plek waar ik zit en dan weet ik wat ik heb. Maar ik kan ook proberen iets toe te voegen aan mijn spel. Het is een keuze en ik begrijp dat het een risico is.’

Toch gaat De Voogd dat risico graag aan. Zo koos hij in het verleden al eens voor de Hockey India League. De Voogd verkoos de Indiase competitie in de winter van 2014 boven Oranje. Hij moest daardoor de Champions Trophy missen. ‘Na mijn avontuur in India speelde ik het beste seizoen van mijn leven. Het is niet zo dat Billy Bakker standaard bij Amsterdam hoort en Bob de Voogd in Eindhoven.’

Nooit meer in de Hoofdklasse

Het kan zo maar zijn dat De Voogd in mei zijn laatste wedstrijden speelt in de Nederlandse Hoofdklasse. ‘Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar dat denk ik nu wel. Ik heb mijn pijlen hierop gericht. Het zou mooi zijn om met een landstitel af te kunnen sluiten. De keuze was sociaal gezien het moeilijkst. Ik heb hier zoveel opgebouwd. Dat ga ik echt heel erg missen.’ De Voogd sluit het oranje-rode hoofdstuk over drie maanden af en start als dertiger aan zijn misschien wel laatste hockeyhoofdstuk.

De Voogd tijdens het WK in India. Foto: Koen Suyk

 


6 Reacties

 1. papi1234

  Misschien gaat hij wel voor het geld, maar geef hem eens ongelijk lekker nog ff een beetje de zakken vullen want zoveel verdien je niet met hockey. 💰💰💰💰

 2. jappiekrekel

  hij doet wat hij wil, das prima

 3. Runa Honig

  Een heel verhaal over een speler die simpelweg zijn beste tijd heeft gehad. Helemaal niet erg, zo gaat het in topsport en de Voogd heeft het prima gedaan. Alleen dat de bondscoach hem nu nog blijft selecteren vind ik echt een raadsel.

 4. rancoburgzorg

  Nog steeds een solide speler hoor. Groot, snel & sterk. En een verwostende bakhand als bonus. Niks mis mee. Zal zeker een dragende speler worden voor Braxgata. Hij zal daar ook passen. Hoeft geen Frans te leren en in het mondaine en verfijnde Brussel of Antwerpen had ik hem niet gezien.

 5. Toon Janssen

  Vroegâh begon je gewoon n sigarenzaak.

 6. lize

  Een van de mooiste spelers van de Hoofdklasse gaat weg Jammer : een sleutel- figuur ,een die het spel met zijn techniek en snelheid het Hockeyvolk laten zien dat hockey ook creatieve kunst kan zijn.... Er is nog Hoop... het zijn geen Spitsen het zijn geen middenvelders geen verdedigers maar deze aanvallers PUR Sang hebben wel een magische sleutel die alle deuren van het middenveld aanval en verdediging open kunnen Breken als GEEN ander ,hun efficientie kun je niet in cijfers terugzien niet in statistieken (je cijfers zijn niet goed haha) maar wat ze doen moet je gezien hebben ze creeren, maken het en dan pas besef je dat deze artiesten deel uitmaken van het creeren van de Overwinning want met Kracht alleen kun je NIX daar komen mensen naar kijken Dit is pas Geweldig,kijk kijk oooohh !! Deze Overbrugger --maakt nu een BRUG tussen de Nederlandse en Belgische Hockey : past beter bij zijn zachtaardige aard en hij zal zich heerlijk vermaken in Belgie in een heel goede competitie 10 harde wedstrijden op de scherpte van de snede ipv 15 maar hij zal tenminste zijn creativiteit weer mogen gebruiken eindelijk wat een zucht Opletten want er wordt veel gelachen in Belgie ,niet zo zakelijk wel gezellig. veel plezier en Succes Mooie BOB ! we zullen jouw ECHT missen de andere Niet!


Wat vind jij? Praat mee...