Nederlaag maakt zelfs geen krasje op zelfvertrouwen Rotterdam

Terwijl de spelers van Kampong nog een ereronde liepen voor het dolenthousiaste Utrechtse publiek, zaten die van Rotterdam rustig in een kleermakerszit in een cirkel de vermoeide spieren te rekken. Blij stonden de gezichten allerminst. De Rotterdammers waren teleurgesteld, maar nog meer over het eigen spel dan over de nederlaag na shoot-outs.

‘Het is frustrerend dat we vandaag niet ons goede spel hebben kunnen laten zien’, zei middenvelder Seve van Ass.
‘We kunnen echt op zoveel vlakken nog zo veel beter dan we vandaag hebben getoond’, vond aanvallende middenvelder Thijs van Dam.
Wie na afloop een Rotterdammer zocht die door de nederlaag in zak en as zat, kwam bedrogen uit. ‘Ons zelfvertrouwen heeft geen krasje opgelopen. Als dat wel het geval was geweest, hadden we ook geen zelfvertrouwen gehad’, stelde Van Ass simpel.
Een duidelijke verklaring voor het mindere spel konden de Rotterdammers direct na afloop niet geven. Maar over een ding waren ze na afloop eensgezind: koop gerust een kaartje voor zondag, want dan wordt in Rotterdam de derde en beslissende wedstrijd in de playoff-serie gespeeld.

De sfeer, spanning en intensiteit blijven uniek tijdens de play-offs

Als de woorden van Van Ass bewaarheid worden, is het publiek op voorhand al de grote winnaar. De sfeer, de spanning, de intensiteit. Ze blijven bij de play-offs onvergelijkbaar met de reguliere competitie. De twintigjarige Van Dam, die bezig is aan zijn eerste playoff-serie, kijkt al weken zijn ogen uit. ‘Vooral de eerste wedstrijd thuis tegen Amsterdam wist ik niet wat ik meemaakte’, zei Van Dam. ‘Al dat publiek, het lawaai, de sfeer. Ze hebben het altijd over het toetje. Daarmee is geen woord te veel gezegd. Wat indrukwekkend. Ik geniet elke wedstrijd. Zelfs vandaag, ook al is zeventig procent van de mensen voor Kampong.’

Thijs van Dam. (c) Willem Vernes Fotografie

In het duel met Kampong werd op geen enkele manier duidelijk dat Van Dam debuteerde in de finale duels om het kampioenschap. Hij speelde fris van de lever en leek totaal niet onder de indruk van de ambiance. ‘Als je eenmaal een wedstrijd speelt, ben je daarop gefocust. Dan ben je niet meer bezig met het publiek’, sprak Van Dam koel.

‘Ik was overtuigd dat ik de shoot-out zou maken’

Dezelfde koelbloedigheid legde Van Dam aan de dag tijdens de serie shoot-outs. Nadat Van Ass en Jeroen Hertzberger hadden gemist, zette de jonge middenvelder zich achter de bal. Hij liep vol zelfvertrouwen op doelman David Harte af, draaide om zijn as en schoot de bal hard en doeltreffend tegen de plank. ‘Ik was er van tevoren honderd procent van overtuigd dat ik ‘m zou maken’, zei Van Dam, die in het vervolg van de shootout-reeks als enige Rotterdammer nogmaals doel trof. ‘We oefenen veel op shoot-outs. Ik weet van tevoren wat ik ga doen en houd me vast aan mijn plan. Zenuwachtig was ik niet, terwijl ik nooit eerder voor zoveel mensen een shoot-out heb genomen.’

‘Het was de eerste keer in mijn leven dat ik een shoot-out miste’

Dat is bij Van Ass wel anders. Hij schitterde op de Olympische Spelen in Rio met een briljante shoot-out tegen Duitsland. Tegen Kampong miste hij echter vrij schlemielig door de bal in de cirkel van zijn stick te laten rollen. Zo in de voeten van David Harte. ‘Ik weet ook niet precies wat er misging’, zei Van Ass. ‘Ik wilde temporiseren en de bal even terughalen, maar hij schoot zo van mijn stick af. Heel vreemd. Het was de eerste keer in mijn leven dat ik een shoot-out miste.’
De tweede keer volgde al snel, want in de benodigde extra shoot-outs miste Van Ass opnieuw. ‘Misschien was ik ook een beetje gefrustreerd door ons matige spel’, zo zocht hij naar een verklaring.
Onder de indruk was de international er verder niet van. Als het zaterdag of zondag opnieuw shoot-outs wordt, steekt Van Ass zeker zijn hand weer op. Daarvoor heeft hij zelfvertrouwen genoeg.

 


Wat vind jij? Praat mee...