Niemand maakte dit seizoen meer doelpunten dan Pruyser

Mirco Pruyser slaagde er afgelopen weekend met Amsterdam niet in een sterk seizoen te bekronen met de landstitel. Ondanks vier doelpunten van de spits in de play-offs ging de landstitel uiteindelijk naar Kampong. Als pleister op de wonde triomfeerde Pruyser dit seizoen wel in enkele individuele klassementen. 

Mede door zijn doelpunten in de play-offs finishte Pruyser dit seizoen op een totaal van dertig doelpunten voor Amsterdam, meer dan elke andere speler in de vaderlandse competities. In de reguliere Hoofdklasse was hij al goed geweest voor 26 doelpunten, een aantal dat alleen werd overtroffen door Jeroen Hertzberger (Rotterdam), die echter niet meedeed aan de play-offs om de landstitel.

Meeste velddoelpunten

Van de dertig goals van Pruyser kwamen er maar vier tot stand uit een strafcorner. Met 26 velddoelpunten was er dit seizoen niemand zo doeltreffend uit veldspel dan hij. Op ruime afstand – met de helft minder velddoelpunten – nemen Bloemendaal-spits Florian Fuchs en Kampong-aanvaller Philip Meulenbroek de tweede plek in op die ranglijst.

Als we ook de optredens van Pruyser in de Gold Cup erbij nemen, dan blijkt maar weer eens waarom hij de vaste spits van het Nederlands elftal is. In twee duels met Schaerweijde en Den Bosch was hij goed voor vier doelpunten, wat zijn officiële seizoenstotaal voor Amsterdam naar 34 goals in dertig wedstrijden tilt.

Persoonlijke records

Niet eerder kende Pruyser zo’n productief seizoen bij Amsterdam als deze jaargang. Zijn vorige persoonlijke record stamde van het seizoen 2015/16, waarin hij tot 32 treffers kwam: 28 in de reguliere competitie en vier in de play-offs. In die jaargang was er nog geen bekertoernooi voor de Hoofdklasseteams.

Overigens betekenen ook zijn vier goals in de play-off een evenaring van zijn persoonlijke hoogtepunten uit 2014/15 en 2015/16. Door zijn drie goals in de recente playoff-duels met Kampong heeft Pruyser nu in zijn clubloopbaan achttien keer gescoord tegen de landskampioen. Alleen tegen Den Bosch kwam hij tot nóg meer doelpunten (twintig).

Meer dan één op één

Pruyser gaat zich nu langzaam maar zeker richten op de strijd om de Champions Trophy, die op 23 juni in Breda los barst. Het wordt interessant om te zien hoelang de spits zijn geweldige scorereeks voor club en land kan volhouden. Sinds het einde van vorig seizoen maakte Pruyser voor Amsterdam én Oranje 58 doelpunten in 56 officiële wedstrijden.


2 Reacties

  1. Toon Janssen

    Wat n heerlijke spits om naar te kijken ook! Zo van genoten !Speler van t jaar?! Of toch maar iemand van Kampong?😇

  2. circlestorm69

    Een aantal van de mooiste goals dit seizoen kwamen van Mirco. Wat een speler! En super knap dat 26 van de 30 veldgoals zijn. Maar de titel boven dit stuk....wel raar om de 4 doelpunten van de PO er bij te tellen waar Hertzberger niet aan mee deed. Als hij nou 5 doelpunten in de EHL maakt, gaan we dan een nieuw artikel krijgen? ;-)


Wat vind jij? Praat mee...