Ook gehavend Bloemendaal is in klassieker te sterk voor Amsterdam

Landskampioen Bloemendaal begon zondag zwaar verzwakt aan de Klassieker in het hockey tegen Amsterdam. De op het oog ernstige knieblessure van het grote talent Jorrit Croon zorgde in het eerste kwart al voor een zwarte randje aan de wedstrijd. Ondanks al die tegenslagen was Bloemendaal de betere ploeg tegen Amsterdam.  

De 15-jarige Casper van der Veen hockeyde in het shirt met rugnummer 23 van de Duitse superspits Florian Fuchs, die zich in Mönchengladbach tegen Oostenrijk kwalificeerde voor de Olympische Spelen van Tokio. Oud-international Wouter Jolie (34) had zondagochtend met Heren 2 al wat minuten gemaakt, maar moest zich inhouden. Hij werd voor het eerst dit seizoen als noodverband gebruikt bij de sterke, maar krappe selectie van de Mussen

Ook Sander ’t Hart en Oliver Polkamp konden niet meedoen door blessures. Daar kwam snel de jonge international Jorrit Croon bij, die in het eerste kwart een backhand sloeg en meteen naar zijn knie greep. Hij ging strompelend van het veld. Dat deed iedereen langs de kant pijn.

De sympathieke Croon was net hersteld van een schouderblessure, waardoor hij het EK hockey in Antwerpen miste. Maandag wordt wellicht meer bekend hoe ernstig de blessure is. De handige middenvelder strompelde in ieder geval ook na de wedstrijd en keek verslagen uit zijn ogen.

Jorrit Croon strompelt naar de kant in het eerste kwart. Foto: Koen Suyk

Bloemendaal creëerde meer kansen

Zelfs zonder al die vaste basisspelers had Bloemendaal de eerste helft geen kind aan Amsterdam. Het gerenoveerde Amsterdam scoorde via Mirco Pruyser uit de enige kans in de eerste helft. Bloemendaal had meer kansen nodig om te scoren, maar de cijfers spreken verder boekdelen. Over de hele wedstrijd forceerde Bloemendaal vijf strafcorners. Amsterdam maar één. De Mussen hadden de eerste twee kwarten al drie goede kansen gecreëerd. Pas in het derde kwart kon Amsterdam wat aandringen, maar dichtbij een zege kwam het niet.

Het was Thierry Brinkman die hard de paal raakte op een 1-1 stand. Het was daarna een goede tempo-aanval via Floris Wortelboer en Jasper Brinkman, die een makkelijke strafcorner opleverde. Ook een lange pass van Arthur van Doren dwars door het Amsterdamse centrum werd daarna via Brinkman en Wortelboer tot strafcorner gepromoveerd.

Op die 1-1 stand liet Tim Swaen met zijn tweede goal, een juweel in de kruising, zien dat er steeds meer rekening moet worden gehouden met zijn sleepcorner. Ondanks alle mutaties stond het geraamte van de ploeg onder leiding van kampioenenmaker Michel van den Heuvel stevig. Er tegenaan duwen had deze zondag geen zin.

Thierry Brinkman witheet naar de arbitrage. Foto: Koen Suyk

Coach Freixa weet als geen ander wat de Klassieker betekent in het hockey: de 21 landstitels van Amsterdam tegenover de 20 landstitels van Bloemendaal. De twee zwaargewichten van het Nederlandse mannenhockey. Freixa noemt de finalewedstrijd in 2011 als zijn favoriete Klassieker ooit als speler. Amsterdam won in eigen stadion met 3-2 van Bloemendaal, waarna Freixa en consorten in de uitwedstrijd op Bloemendaal de titel grepen.

Santi Freixa moest lijdzaam toezien hoe Amsterdam tegen een 1-2 nederlaag opliep in het eigen Wagener Stadion. Foto: Koen Suyk

Dreamteam van Amsterdam

‘Dat was een fantastische wedstrijd. Zo’n wedstrijd hadden we toen nodig. Alles klopte, tegen de grote vijand. Die wedstrijd en dat team heb ik nog in mijn hoofd’, zei de Spanjaard over zijn favoriete Klassieker. Amsterdam was een dreamteam, met Freixa, Taeke Taekema en Floris Evers onder andere als routiniers en Billy Bakker, Valentin Verga en Mirco Pruyser als talenten.

Het dna van dat team zal Freixa in gedachten houden bij het bouwen aan een nieuwe kampioensformatie. Bij Amsterdam brengen een talent als Floris Middendorp en de Belg Tanguy Cosyns de ploeg wat extra’s, maar onder aanvoering van de nieuwe Spaanse coach zal het bloed, zweet en tranen kosten voordat er een machine staat die daadwerkelijk kan meestrijden om titels.

Meerdere kaarten aan Amsterdamse kant zondag waren debet aan de nederlaag, vond spits Mirco Pruyser zelf. Amsterdam raakte de ongeslagen status deze zondag kwijt tegen de strijdende Mussen. Aanvoerder Billy Bakker moest vlak voor tijd naar de kant met een gele kaart.

‘Deze vergeet je niet snel’

Landskampioen Bloemendaal liet zondagmiddag zien dat het goed op elkaar is ingespeeld, ook al missen zoveel basiskrachten. International Thierry Brinkman noemde deze editie van de Klassieker zelfs de meest memorabele die hij tot nu had gespeeld.

‘Deze vergeet je niet snel. Over een tijdje zeggen we tegen elkaar: weet je nog, toen we zoveel man misten. Ik denk dat we dit verdiend hebben, als je ziet wie er wegvalt en waar we het vandaan moeten halen. We winnen wel, maar vraag niet hoe’, concludeerde Brinkman, die zich liet gelden op het veld en zwaar balend naar de kant liep na een groene kaart. ‘Er kwam iets los in het team. Een vechtmodus. Dat iedereen door muren heenloopt, als het ware. Dat gif heb je kunnen zien. Dat bracht de overwinning.’

Roel Bovendeert en oud-international Wouter Jolie. Foto: Koen Suyk


19 Reacties

 1. Charly Staal

  Mooie wedstrijd 🤗

 2. floppieenteun

  Memorabele wedstrijd voor de hockey- en Bloemendaal fans. Wat een vechtlust en teamspirit. De coach en het team verdienen een groot compliment. Ook zonder: Polkamp, Fuchs, Croon en t'Hart, was Bloemendaal een klasse beter dan Amsterdam. Weinig toe te voegen aan het verhaal van Brinkman. Wat mij opviel, naast dat het een fantastische teamprestatie was. Van Dijk die weergaloos speelde op het middenveld, prima aanwinst. v/d Drift die, naast z'n snelheid en uitstekende techniek, met de week doelgerichter speelt en een steeds hoger niveau laat zien (oranje?). Ook mooi om v/d Veen te zien spelen in heren 1, Bloemendaal lijkt een enorme groeibriljant in huis te hebben. Hoop dat de blessure van Croon meevalt, eigenlijk het enige vervelende voor alles en iedereen rondom Bloemendaal (in de eerste plaats voor hemzelf natuurlijk) deze middag.

 3. luchtisblauwgrasisgroen

  Hopelijk dat Croon snel herstelt - hij kan in Tokyo het verschil maken zoals hij in de play offs finale heeft laten zien. Voor een jonge talent volle speler is het erg balen om na zo kort weer geblesseerd te raken, maar ik heb er alle vertrouwen in dat hij er boven op gaat komen.

 4. luchtisblauwgrasisgroen

  Bij 12 spelers een tijdstraf van slechts 5 minuten vind ik overigens erg mild - kennelijk is het de regel, maar ik had een zwaardere sanctie verwacht.

 5. berendbroerse

  Wat een treurige actie van Bakker, die toch een van de rolmodellen binnen het hockey zou moeten zijn en het goeie voorbeeld zou moeten geven. Heb 't 3 keer teruggekeken, omdat ik het niet kon geloven. Jammer dat dit soort onsportief gedrag op het hockeyveld hiermee weer een stukje "normaler" wordt.

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Inderdaad. Helemaal omdat hij aanvoerder van het Nederlands elftal is...

 6. jehofa95

  Kan mij nog herinneren dat Bakker op de pamfletten van de campagne 'sportiviteit en respect'. Dat geldt dus blijkbaar voor iedereen behalve meneer Bakker. Om dan maar in zijn eigen woorden te blijven "als je niet om kan gaan met verlies, dan voel je je zelf gewoon een sukkel".

 7. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

  @conegut... Het gaat totaal niet om het feit om een speler zwart te maken of te kleineren etc. Bakker heeft in het verleden heel veel moois en goeds laten zien maar dit gedrag hoort niet thuis op de hockeyvelden waar weet ik hoeveel kinderen naar kijken en Bakker als voorbeeld zien. De scheidsrechter is ook mens en kan net als Bakker een fout maken. Dus mocht hockey.nl het er af willen halen is het voor mij duidelijk dat ze dit soort gedrag dus steunen en Bakker in bescherming nemen!! Lijkt mij zeer gepast om als KNHB op te treden omdat het duidelijk is te zien dat hij dit respectloos doet naar de scheids! En misschien dat AHBC Amsterdam de 'grote' club hier ook iets aan kan doen!? Ongepast is in ieder geval de actie van dhr. Bakker!

 8. hadewee

  ericst29: eens!

 9. opgeldrer

  Respectloos.... hoe kan hij dit nu doen het valt ook gelijk op wat hij doet! Lijkt wel een geintje dat 5 jarige met elkaar maken maar dit is echt niet normaal. Misschien is het wel de manier waarop ze worden weg gespeeld door bloemendaal, de manier waarop hij als “aanvoerder” geel krijgt of het niet eens zijn met de scheidsrechters. Het maakt allemaal niet uit voor mij persoonlijk dit doe je NOOIT! Verder de wedstrijd was echt een genot om naar te kijken! Amsterdam dat op de counter wilde spelen maar lastig echt konden doorbreken door goed overwicht vanuit achteruit bij Bloemendaal. Pruyser die de bal veel buiten de cirkel hard en daar vind ik niet zijn kracht liggen en dat zie je aan de goal die hij maakt waar zijn kracht echt ligt. Dit is denk ik de target speler van Amsterdam dan moet die wel goed gebruikt worden! Bloemendaal fantastisch! Combinatie, counters, verdedigend de meest volwassen ploeg en veel stapper verder dan de rest! Gemis om Croon misschien wel lang te missen maar staat echt nog veel kwaliteit op het veld. De rust die word uitgestraald heb ik weinig gezien de afgelopen tijd.

 10. max-annan

  Net de samenvatting van de wedstrijd gezien. Bloemendaal leek beter in deze 3.37 minuten. Ik vind het erg respectloos van Bakker wat we op het eind zagen. Denk alleen dat dit binnenskamers moet worden opgelost. Verwacht dat Van Bunge het aangekaart heeft en het daarme klaar is.

 11. erik-beenen

  Op onze vereniging wordt er met man en macht gewerkt om respectvol met elkaar om te gaan. Na de wedstrijd geef je elkaar dus altijd een hand, coaches, tegenstanders, aanvoerders, scheidsen. Altijd. Met dit soort voorbeelden krijg je wel het gevoel dat je tegen de wind in staat te pissen. Heel teleurstellend.


Wat vind jij? Praat mee...