Op het moment suprême mikt Sprengers wél raak met zijn backhand

Eén goal maakte Rik Sprengers in de Hoofdklasse dit seizoen, maar vandaag tegen Cartouche verdubbelde de pas 20-jarige aanvaller zijn score. En op wat voor een moment! Door zíjn goal handhaaft de ploeg van Jeroen Delmee zich en waren de tranen bij het dapper strijdende Cartouche. ‘Ik heb nog nooit zo’n lekkere backhand gescoord’ jubelde Sprengers na de 1-2 zege in Voorburg.

Op de training wordt regelmatig om de backhands van Sprengers gelachen. De ballen vliegen soms alle kanten op, soms zelfs over het vangnet achter de goal. Hoe anders was dat in Voorburg. Vijf minuten na rust joeg Sprengers de bal wél tegen de touwen. Kiezelhard vloog de bal in het dak van de goal, achter de verbouwereerde Cartouche-keeper Christopher Combe.

Hij kreeg de Cartouligans er aardig stil mee. ‘Ik kan het nog steeds niet geloven’, sprak Sprengers kort na afloop. ‘We hadden het lastig. Eigenlijk hadden we in alle drie de wedstrijden met Cartouche telkens maar één goede helft gespeeld. Gelukkig was dat genoeg. Deze beloning is uiteindelijk superlekker.’

Rik Sprengers juicht na de winnende voor Tilburg. Foto: Orange Pictures / Herman Dingler.

Steeds meer vertrouwen

De jonge aanvaller doelde op een lastig seizoen. Afgelopen zomer kwam Sprengers over van Venlo, waarmee hij vooral in de eerste klasse en in de overgangsklasse uitkwam. Nu houdt hij met zíjn goal Tilburg in de Hoofdklasse. ‘Nu dat hardop wordt uitgesproken besef ik eigenlijk pas wat ik heb gedaan. Dit is fantastisch. Ik heb hier in een jaar tijd zoveel geleerd. Van de jongens, maar ook zeker van Jeroen en Dennis Dijkshoorn. Gaandeweg het seizoen ging het steeds beter en kreeg ik meer minuten en het vertrouwen van Jeroen.’

Tegen Bloemendaal scoorde Sprengers zijn eerste hoofdklassegoal. De verrassende 2-0 zege op de landskampioen begin april was een kantelpunt volgens Sprengers. ‘Die wedstrijd was een bewijs dat we goed bezig waren. Vanaf de winterstop speelden we ook goed, maar we haalden amper resultaat.’ Met vier wedstrijden op het programma in de reguliere competitie wist Tilburg het playout-gevaar niet af te wenden, waardoor de Brabanders tegen Cartouche letterlijk moesten vechten tegen degradatie.

Tilburg-coach Jeroen Delmee en assistent-trainer Dennis Dijkshoorn zijn uitzinnig na het laatste fluitsignaal. Foto: Orange Pictures / Herman Dingler

Gehavende ploegen

Na de 1-2 zege van Tilburg op Hemelvaartsdag en de 3-3 (Cartouche won met shoot-outs) in de return in Tilburg stonden beide ploegen voor de derde keer in vier dagen tijd tegenover elkaar. Op een sfeervol Sportpark Duivesteyn traden de bezoekers aan zonder ‘play-offkenner’ Joep de Natris, die in playoff-wedstrijden van Tilburg maar liefst negen treffers op zijn naam heeft staan. De spits liep zaterdag een bovenbeenblessure op.

Ook de thuisploeg verscheen gehavend aan de afslag voor het beslissingsduel. Aanvoerder Steven Doorman ontbrak wegens een scheurtje in zijn knieband. Verdediger Sven Westendorp speelde met een tulband, nadat hij zaterdag een stick op zijn hoofd had gekregen.

Sven Westendorp van Cartouche speelde met een tulband. Foto: Orange Pictures / Herman Dingler.

Sterk begin Cartouche

Cartouche begon net als zaterdag vlijmscherp aan de wedstrijd om een hoofdklasse-ticket. Na een kwartier beloonde de ploeg van coach Pieter Pieterse het vlammende begin. Yorick van der Vis zette een razendsnelle counter vanaf de middenlijn zelf op. De aanvaller, in de Promotieklasse goed voor tien veldgoals, drong door twee Tilburgse verdedigers de cirkel binnen en versloeg keeper Camille van Emstede met een bekeken bal: 1-0.

De thuisploeg kreeg in de eerste helft genoeg kansen op meer. Zo had Lars Daniels de 2-0 op zijn stick en had Van der Vis in vrijstaande positie teveel tijd nodig voor zijn tweede van de middag. Timmo Kranstauber kreeg bij de eerste strafcorner van de wedstrijd geen kans. De bal werd verkeerd gestopt, waardoor hij niet kon uithalen.

Zand in strafcornermotor

In de tweede helft pakte Tilburg het anders aan. De ploeg van Delmee had veel de bal en zocht naar een opening. Die kwam er al snel. Jip Krens verlengde een harde pass van Sprengers voor de gelijkmaker: 1-1. Snel daarna volgde de snoeiharde backhand van Sprengers.

Ondertussen liepen de strafcorners van Timmo Kranstauber niet, vanwaar het meeste gevaar van de thuisploeg leek te komen. Niet dat het strafcornerkanon daar veel aan kon doen, telkens moest hij het doen met een slecht aangegeven of gestopte bal door het kurkdroge veld in Voorburg.

Yorick van der Vis zet Cartouche op voorsprong. Foto: Orange Pictures / Herman Dingler.

Gareth Furlong kreeg de kans om Tilburg definitief veilig te spelen, maar zijn push werd knap met de stick gered door keeper Combe. Kranstauber dacht tegen het einde van het derde kwart Cartouche op gelijke hoogte te pushen, maar zijn poging belandde op de paal. Daarna ging het alle kanten op in Voorburg. Het dapper strijdende Cartouche zocht volop de aanval, Tilburg probeerde de wedstrijd via de omschakeling te beslissen.

Terwijl Jip Dassen, die door de afwezigheid van De Natris zijn playoff-debuut maakte bij Tilburg, scoorde de 1-3, maar zijn goal werd afgekeurd wegens vermeend shoot. Een reeks strafcorners in het laatste kwart hielp de thuisploeg ook niet aan de gelijkmaker, waarna Tilburg de zege en nog een seizoen op het hoogste niveau veilig stelde.

Floris Benschop treurt nadat Cartouche de historische promotie naar de Hoofdklasse misloopt. Foto: Orange Pictures / Herman Dingler.

Ervaring

Van dapper strijden wilde Cartouche-speler Floris Benschop tien minuten na het laatste fluitsignaal nog niets weten. ‘Dit is verschrikkelijk’, sprak de 29-jarige verdediger sober. ‘De uitslag van donderdag konden we nog wel voorspellen. Dit is een jonge ploeg waarbij veel jongens hun eerste play-offs speelden. Dat was even wennen, maar dat pakten we gisteren heel goed op. Ervaring en kwaliteit heeft het verschil gemaakt. We geven vijf minuten niet thuis en dan is het twee keer raak.’

In het bijna zeventig jarig clubbestaan had Cartouche genoeg kansen op een historische promotie naar de Hoofdklasse. ‘We creëerden genoeg, dat maakt het zo zuur. Hoe we dit verwerken weet ik nog niet, we gaan zo eerst een paar biertjes drinken om het mislopen van de Hoofdklasse een plekje te geven. Over twee weken kijken we wel hoe we er voor volgend jaar voor staan. Ik blijf absoluut hier, maar ik verwacht wel dat er wat jongens weggaan. Er zullen wel wat clubs uit de Hoofdklasse naar ons gekeken hebben.’