Opeens stond daar de Belgisch-Nederlandse shootout-held Van Leeuwen

Woeste haren, wilde blik. De zweetdruppels stromen nog van zijn gezicht, als Amsterdam-keeper Philip van Leeuwen (26) vertelt over zijn onverwachte heldenrol, in de halve finale van de play-offs tegen Bloemendaal. ‘Prachtig, prachtig, prachtig, prachtig.’

Alsof er op zaterdag en zondag tijdens de hockeyklassieker nog niet genoeg gebeurd was, stond daar aan het begin van de shootout-serie tussen Bloemendaal en Amsterdam opeens een keeper met nummer 15 in de goal, in plaats van eerste keeper Jan de Wijkerslooth, met rugnummer 22.

Het deed een beetje denken aan voetbalcoach Louis van Gaal, die in de kwartfinale van het WK van 2014 tegen Costa Rica zijn vaste keeper Jasper Cillissen voor de penaltyreeks onverwacht maar succesvol wisselde voor Tim Krul. Alleen was het nu geen wereldkampioenschap, maar de tweede wedstrijd van de halve finale om de Nederlandse landstitel.

Philip van Leeuwen wordt bestormd door zijn teamgenoten na de shoot-outs. Foto: Koen Suyk

‘Ik heb dit nog nooit meegemaakt’

De Amsterdammers vonden het achteraf wel een slimme zet. Vaste keeper Jan de Wijkerslooth had zaterdag geen shoot-out gestopt. Bloemendaal-keeper Jaap Stockmann had al twee keer zeventig minuten wedstrijd en een shootout-serie in de benen. Van Leeuwen stond fris en fruitig in de goal. Winnaars hebben achteraf altijd gelijk, dus kunnen we het nu bestempelen als meesterzet van de Australische coach Graham Reid, ook assistent-bondscoach van het Nederlands elftal.

Van Leeuwen, de man met de wilde haren en de woeste blik in de ogen praatte na de wedstrijd alsof hij tien energiedrankjes achter elkaar had gedronken. Prachtig was zijn stopwoordje. Gelijk had hij. ‘Pas toen we de shootout-serie begonnen, zei Graham tegen me dat ik er moest staan. “Jij pakt ze”. Graham zei voor de wedstrijd dat ik overal klaar voor moest zijn. Maar ik ben er altijd klaar voor. Ik had er zin in’, sprak Van Leeuwen. ‘Dit is toch ook een prachtig spelletje, die shoot-outs. Echt prachtig. Als keeper heb je toch een grote en leuke rol. Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Op Bloemendaal, deze traditionele club, in deze sfeer. Terwijl we 2-0 achter stonden. Prachtig. Ik vond het vorig jaar met Cartouche tegen Schaerweijde al schitterend qua sfeer.’

Philip van Leeuwen maakt zich klaar voor de shoot-outs, in opperste concentratie. Foto: Koen Suyk

Van Leeuwen stopte meteen de eerste shoot-out

Of het de magie of verrassing van de keeperswissel was, international Thierry Brinkman werd in ieder geval knap met de stick gestuit door de Belgisch Nederlandse keeper. Ook oud-international Jaap Stockmann stopte de shoot-out van Valentin Verga, maar moest zich twee keer gewonnen geven in de rebound. Het was de shoot die de Spanjaard Xavi Lleonart zelf maakte tegenover Van Leeuwen die deze serie besliste. Teun Rohof scoorde daarna overtuigend de 4-3 met de backhand. Van Leeuwen was uiteraard de gevierde man en werd ook naderhand in het clubhuis door alle spelers die langsliepen op de schouders getikt en luid bejubeld.

Maar wie is Philip van Leeuwen? Hij is zaalkeeper van landskampioen Amsterdam. Hij is de reservekeeper van Amsterdam op het veld, na een tour langs verschillende clubs. Hij werd met Jong België Europees kampioen, hockeyde bij Royal Antwerp, HGC en Cartouche. Volgens zijn teamgenoten van Amsterdam spreekt Van Leeuwen Belgisch met een Haags accent – hij studeerde in Delft. Sinds dit jaar is hij de tweede man in de hoofdstad. Wellicht dat hij deze play-offs nog een keer een belangrijke rol zal spelen. Donderdag is de beslissende wedstrijd om de halve finale tussen Bloemendaal en Amsterdam. ‘Je moet gewoon rustig blijven. Niet te veel nadenken. Prachtig dit, toch?’


1 Reactie

  1. MaxMachtelinckx

    Heel mijn jeugd met deze topper mogen hockeyen in doel! Gedisciplineerde held die nooit opgeeft! Er is niemand die ik dit meer gun! Philly CHAMPION!!


Wat vind jij? Praat mee...