Oranje-Rood – Bloemendaal ‘voelde als internationaal tophockey’

‘Balbezit, balbezit’, schreeuwde assistent-coach Roger van Gent van Oranje-Rood een minuut voor tijd langs de kant bij een 1-1 stand bij de topper tussen Oranje-Rood en Bloemendaal. Eén punt was zondagmiddag namelijk extreem kostbaar, dankzij de nederlaag van nummer vijf Rotterdam. Met dat zwaarbevochten punt zet Oranje-Rood een reuzenstap richting de play-offs.

In een weide vol raspaardjes was het uitgerekend de oerdegelijke Niek van der Schoot (29) die met een wereldtreffer Oranje-Rood richting de play-offs schoot. De middenvelder ontving de bal van links, liep de cirkel in en joeg ongelofelijk hard de bal het dak in, achter Bloemendaal-keeper Jaap Stockmann. Twee kansen kreeg Van der Schoot nog daarna, maar hij miste tweemaal in kansrijke positie.

Van der Schoot is in het sterrenensemble van Oranje-Rood, met prima donna’s als Benjamin Stanzl, Agustin Mazzilli, Robert van der Horst en Thomas Briels de man die normaal gesproken het vuile werk opknapt. Niet voor niets loopt hij in zijn tiende seizoen in Eindhoven op zijn groene schoentjes de strafcorners eruit, iedere keer met gevaar voor eigen leven. Slechts een keer moest hij zich gewonnen geven, toen Tim Swaen de gelijkmaker scoorde.

Niek van der Schoot is het middelpunt na zijn schitterende treffer tegen Bloemendaal. Foto: Willem Vernes

‘Dit was wel een van mijn mooiste goals ooit’

De middenvelder kreeg zondag vreemd genoeg de grootste kansen tegen Bloemendaal, dat tot deze wedstrijd koploper was. Het geeft de breedte aan van de selectie van het Eindhovense team, dat nog Muhammad Rizwan (aanvoerder Pakistan) miste vanwege de Commonwealth Games. Deze keer was het Van der Schoot die zijn moment van glorie beleefde. ‘Ik kreeg de bal via het middenveld. De bal had een lichte stuit en ik had wat ruimte, dus ik haal meteen uit. Hij ging er goed in. Dit is wel een van mijn mooiste goals ooit. Ik scoor niet vaak, maar als ik scoor, is het heel mooi’, reageerde Van der Schoot op zijn wereldtreffer. Eerder dit seizoen tipte hij een bal al liggend in de kruising tegen hdm (4-0) bij de hervatting van de tweede seizoenshelft. Beide goals halen moeiteloos een top 10 van het hele seizoen.

De spelers van Oranje-Rood waren niet alleen maar bezig met wat concurrent en nummer vijf Rotterdam had gedaan tegen landskampioen Kampong. Ze waren geïnteresseerd, maar niet geobsedeerd door de ontwikkelingen in de havenstad, waar Kampong-speler Martijn Havenga in de laatste seconde het lot van concurrent Rotterdam bezegelde (3-4). Dat is precies wat Van der Schoot na de wedstrijd aanhaalde. Focussen op Rotterdam had toch geen zin voor de Eindhovense ploeg, die het seizoen matig begon, maar al heel veel wedstrijden achter elkaar goed presteert. ‘Het resultaat van Rotterdam was zeker belangrijk voor ons. Maar alles zit zo dichtbij elkaar, dat we het de laatste weken hebben losgelaten. Wij hebben naar elkaar het vertrouwen uitgesproken en afgesproken dat we met onszelf bezig zijn, dan komen de play-offs vanzelf dichtbij’, zei Van der Schoot na de wedstrijd.

Jamie Dwyer klaar om in te vallen in de topwedstrijd Oranje-Rood – Bloemendaal. Foto: Willem Vernes

Florian Fuchs baalde opzichtig van het gelijkspel

De 39-jarige Australische vedette Jamie Dwyer van Bloemendaal – vijf keer wereldspeler van het jaar – kon wel leven met het gelijkspel, maar stipte terecht aan dat Oranje-Rood geen strafcorner had geforceerd, terwijl Bloemendaal vier keer mocht aanleggen en meer veldkansen kreeg. ‘Dit was een hele leuke wedstrijd, van topniveau. Ik denk dat wij ons een beetje unlucky voelen dat het gelijk bleef’, zei de Australiër, die zijn zwager Mark Knowles gisteren afscheid zag nemen van het tophockey met goud op de Commonwealth Games. ‘Af en toe voelde deze wedstrijd als internationaal tophockey. De intensiteit was heel hoog, in periodes speelden we heel goed. Ik heb ervan genoten’, zei de nestor van Bloemendaal.

Niet iedereen bij Bloemendaal zat er zo ontspannen bij. De Duitse superspits Florian Fuchs (26) liep vloekend en tierend naar de eigen dug-out in Eindhoven. Een van de beste spitsen ter wereld baalde dat de overwinning niet werd behaald. Bloemendaal was in het begin en aan het einde van de wedstrijd beter, maar kon niet voorbij Oranje-goalie Pirmin Blaak komen. Blaak had een heerlijke middag en voorkwam eigenhandig dat de Mussen de voorsprong pakten. Hij stopte strafcorners, redde op kansen van Dwyer en op inzetten van de Spanjaard Xavi Lleonart en Fuchs. Wat Bloemendaal ook probeerde, Blaak stond al duikend en vliegend fantastisch in de weg. Dat die ene rake corner er weer redelijk simpel erin vloog, was misschien ook typisch. Blaak is van de wereldreddingen.

De sta in de weg voor Bloemendaal: Pirmin Blaak. Foto: Willem Vernes

Pirmin Blaak was bijna niet te passeren door Bloemendaal

Die wereldreddingen pasten bij de wedstrijd, die op en neer golfde en inderdaad soms op internationaal tophockey leek. Dat kan ook niet anders met zoveel (oud-) internationals in het veld. 1-1 was een karige uitslag die alle actie in de wedstrijd verhulde. Zo mocht international Thierry Brinkman na negen minuten al compleet vrijstaand op goal slaan, maar sloeg hij net naast het goal van Blaak.

Even later leed Robert van der Horst balverlies in zijn eigen verdediging en werd Xavi Lleonart gestuit door Blaak. Eigenlijk was het pas na de goal van Van der Schoot dat Oranje-Rood uit zijn schulp kroop. Van der Schoot mocht na een backhand van Bob de Voogd vrij uithalen, maar mikte naast het goal van Jaap Stockmann. Dwyer mocht nog met de backhand schieten in het laatste kwart, maar ook hij mikte naast. Zo bleef het 1-1, waar 3-3 ook niet gek was geweest.

Tim Swaen scoort de 1-1. Florian Fuchs viert het feestje mee. Foto: Willem Vernes

Oranje-Rood is levensgevaarlijke ploeg

De confrontatie tussen de beide ploegen bomvol internationals belooft veel voor de play-offs, het hoofdgerecht van de competitie dat de Eindhovense ploeg bijna niet meer kan ontlopen. Oranje-Rood heeft met nog twee wedstrijden te spelen (en een wedstrijd meer gespeeld) zeven punten voorsprong op Rotterdam. En een beter doelsaldo. Een scenario zoals vorig jaar, waarin de ploeg in de laatste seconde de play-offs misliep, is uitgesloten. Als nummer vier is Oranje-Rood een heerlijke dark horse voor de landstitel. Niet altijd in balans, maar op zoveel plekken in het veld levensgevaarlijk. Van der Schoot was daar zondag het levende bewijs van.


Wat vind jij? Praat mee...