Oranje-Rood en Rotterdam krijgen nul op het rekest van KNHB

De volledige eerste speelronde in de Hoofdklasse Heren na de winterstop wordt gewoon gespeeld op zondag 26 februari 2017. Clubs krijgen geen toestemming om wedstrijden te verplaatsen. Dat heeft het bestuur van de KNHB vrijdag aan de hoofdklasseclubs meegedeeld. Oranje-Rood en Rotterdam hadden de hockeybond gevraagd hun onderlinge duel op die dag te verplaatsen. Beide clubs vrezen dan diverse spelers te missen, omdat op dat moment in India de finaleronde van Hockey India League plaatsvindt. 

Volgens het bondsbestuur zijn alle procedures rondom het vaststellen van de speeldagenkalender gevolgd, biedt het bondsreglement geen ruimte om een verzoek tot uitstel te honoreren en past een verplaatsing niet in het grotere belang van de Nederlandse hockeysport en de KNHB.

‘We hebben serieus naar het verzoek gekeken, maar eigenlijk was de beslissing op basis van de reglementen eenvoudig te nemen’, vertelt KNHB-directeur Erik Gerritsen desgevraagd. ‘De speelkalender is in samenspraak met de clubs zorgvuldig vastgesteld. We kunnen en willen die nu niet meer veranderen. Dat is ook niet in het belang van het hockey in Nederland. Voor ons is de discussie nu ook ten einde.’

Discussie over verplaatsen duels speelt achter de schermen al maanden

Die discussie over het verplaatsen van de eerste speelronde na de winterstop speelt achter de schermen al maanden. In overeenstemming met HHcv, het vertegenwoordigende orgaan van de hoofdklasseclubs, was begin dit jaar de speeldagenkalender vastgesteld. De clubs gaven daarop ook nog hun akkoord. De discussie ontstond nadat later bekend werd dat het finaleweekend van de voor spelers lucratieve Hockey Indian League (HIL) samenvalt met de eerste speelronde in de Hoofdklasse na de winterstop. De topclubs Oranje-Rood, Rotterdam en Bloemendaal hebben vervolgens diverse keren geprobeerd alsnog het programma te wijzigen. Ze vonden daarbij onvoldoende steun bij de andere clubs.

‘Neem aan dat clubs verstandig zijn en niet staken’

Een week geleden hebben Oranje-Rood en Rotterdam de KNHB nogmaals een verzoek gestuurd hun onderlinge wedstrijd te verplaatsen. Ze brachten dit ook actief naar buiten. Ze dreigden daarbij te gaan staken als de KNHB niet meewerkt. Woensdag werd tijdens de veiling voor de HIL duidelijk dat zes Nederlandse en acht buitenlandse toppers die in Nederland actief zijn, dit jaar meedoen aan de HIL. Oranje-Rood mist Robert van der Horst, Agustin Mazzilli en Benjamin Stanzl, namens Rotterdam reizen Seve van Ass en Adam Dixon naar India af. Overigens moet nog blijken of zij niet tijdig terug zijn voor de herstart van de competitie, aangezien maar vier van de zeven teams in India het finaleweekend spelen.
Gerritsen verwacht niet dat Oranje-Rood en Rotterdam gaan staken: ‘Ik neem aan dat die clubs verstandig zijn en gewoon die wedstrijd gaan spelen.’


Wat vind jij? Praat mee...