Voor ‘ongedisciplineerd’ Oranje-Rood was zelfs 3-1 voorsprong niet genoeg

Een 3-1 voorsprong. Elf tegen negen man, in de wedstrijd tegen Rotterdam die gewonnen moest worden. Zelfs dat was niet genoeg voor Oranje-Rood om een duel over de streep te trekken, zoals dit seizoen na de winterstop vrijwel niets lukt in Eindhoven. Tegen Rotterdam gaf de wankele ploeg de voorsprong onbegrijpelijk uit handen. Statistisch gezien heeft Oranje-Rood zeker kans op het laatste playoff-ticket, maar iedereen in Eindhoven voelt de bui al hangen.

Zes strafcorners kreeg de ploeg van Toon Siepman in het duel op Bevrijdingsdag. Bij zowel de eerste als de tweede corner, was het Jeroen Hertzberger die te vroeg uitliep. Twee keer kon de Rotterdamse aanvoerder vertrekken. Met drie verdedigers en een keeper over, lukte het Mink van der Weerden niet raak te slepen. De eerste inzet ging naast, de tweede inzet werd gekeerd. Er waren genoeg kansen om eindelijk na de winter een topper te winnen. Maar na de nederlagen tegen HGC (5-3), Kampong (1-0), Bloemendaal (5-0) en Amsterdam (2-0), lukte het ook tegen Rotterdam (4-4) niet. Gewogen, en te licht bevonden.

Met de 2-0 zeperd van vrijdagavond tegen Amsterdam nog in benen en gedachten, moest Oranje-Rood de knop omzetten voor de nieuwe topwedstrijd tegen Rotterdam. Dat lukte in het begin wonderwel. De confrontatie tussen Oranje-Rood en Rotterdam was pure reclame voor de sport. Bloedstollend spannend. Twee ploegen die vol de strijd wilden aangaan. Met een hoofdrol voor twee dertigers: aan de ene kant Jeroen Hertzberger en aan de andere kant Robert van der Horst, die waarschijnlijk zijn laatste thuiswedstrijd heeft gespeeld. De oud-international heeft aangegeven na dit seizoen te stoppen. Van der Horst leek zich daar bewust van en nam zijn ploeg op sleeptouw.

Hij pushte de openingstreffer vanaf een kleine zes en een halve meter binnen. Zijn tweede doelpunt was schitterend. Hij zette zelf een actie op en haalde vervolgens vanaf de rand van de cirkel uit met zijn backhand. Snoeihard vloog zo de 2-1 in de kruising.

Misschien verdienen we die play-offs wel helemaal niet. We pakken dit weekend een punt tegen twee concurrenten. Robert van der Horst

‘Dit zou zomaar eens mijn laatste thuiswedstrijd kunnen zijn geweest’, bedacht Van der Horst zich direct na afloop van het duel. Daar was hij naar eigen zeggen niet bewust mee bezig, misschien onbewust. Zijn conclusie was wel duidelijk: ‘Misschien verdienen we die play-offs wel helemaal niet. We pakken dit weekend een punt tegen twee concurrenten.’ Zijn interim-coach Toon Siepman sloot zich daarbij aan: ‘We vertonen ongedisciplineerd gedrag, terwijl de wedstrijd al in de tas zat. Ik zag op dat moment achterhoedespelers in de voorhoede rondlopen. Nu is het voorbij.’

Leek geen vuiltje aan Eindhovense lucht

Lang leek er nog een extra thuisduel voor Van der Horst in het verschiet te liggen. De ploeg van Toon Siepman had lang de beste papieren op een overwinning. Mink van der Weerden leek de wedstrijd na drie kwartier in het slot te gooien. Oranje-Rood liep met een ruime 3-1 voorsprong op rozen. Hoewel bij zijn rake sleep van de Rotterdamse keeper Mark Ingram absoluut niet vrijuit ging. Toen ook Hugo Mann en Algera twee minuten na elkaar een gele prent kregen, leek er geen vuiltje aan de Eindhovense lucht.

Leek.

Het zou een wonder zijn als wij de play-offs nog halen. Robert van der Horst

‘We hebben de ambitie om het te halen, maar de realiteit zegt dat wij niet stabiel en goed genoeg zijn om om voor die titel te spelen’, vervolgde Van der Horst, die vanaf 2014 drie keer met het oude Oranje Zwart landskampioen werd. ‘Het zou een wonder zijn als wij de play-offs nog halen.’ Van der Horst ging tegen Rotterdam graag voorop in de strijd. ‘Ik voelde de urgentie. Het moest gebeuren vandaag’, maar het resultaat bleef opnieuw uit. ‘Als dit inderdaad mijn laatste thuiswedstrijd is geweest, was het wel een hele bijzondere.’

Simon Egerton scoort voor Rotterdam. Foto: Orange Pictures

Wederopstanding Rotterdam

Bijzonder was het duel in Eindhoven zeker. Vooral door de wederopstanding van de ploeg van Albert Kees Manenschijn. Toen verdediger Gijs van Merriënboer enkele tellen voor het einde van het derde kwart de bal onhandig in het eigen 23-metergebied verspeelde, was daar de Engelse spits Simon Egerton voor Rotterdam. Hij tikte de aansluitingstreffer binnen. Het werd nog erger voor Oranje-Rood: de paniek brak in het vierde kwart uit in Eindhoven, bij de ploeg onder hoogspanning. Na twee minuten in het vierde kwart stond er een 3-3 gelijke stand op het scorebord, na een geslaagde rebound van Diede van Puffelen. Nog erger werd het, toen Jeroen Hertzberger zijn ploeg voor het eerst in het duel op voorsprong zette. In vier minuten verspeelde Oranje-Rood een 3-1 voorsprong in een 3-4 achterstand. 

Amsterdam won in Tilburg, dus ook Oranje-Rood moest winnen. Dat wist ook Mink van der Weerden, die net als Van der Horst voor zijn tweede goal van de middag tekende. Nu niet met een gelukje, maar met een geplaatste sleep in de linkerhoek. Zo stond het opeens 4-4 in Eindhoven in een knotsgekke wedstrijd. Van der Weerden mocht toen het eindsignaal al had geklonken nog een keer aanleggen. De kans voor Oranje-Rood om op Bevrijdingsdag de daad bij het woord te voegen. Dat mislukte. Dat betekende over en sluiten voor Oranje-Rood en Rotterdam. Statistisch gezien misschien niet, maar de koppies in Eindhoven spraken boekdelen. De play-offs halen kan nog steeds, maar het had dit weekend moeten gebeuren.

Verslagenheid bij Bob de Voogd. Foto: Orange Pictures

 


2 Reacties

  1. pacoh

    Dat is klaar voor OR. Denk niet dat buur Pinoke het feestje van Adam gaat verstoren.

  2. luchtisblauwgrasisgroen

    Geen mooi afscheid voor VD Horst, wel een prachtig doelpunt wat hij tegen Rotterdam maakte. Wat me vooral zorgen maakt is het aantal NLse internationals in de verdediging die dit seizoen keer op keer opzichtig in de fout gaat. Gaat dat voor de OS nog goed komen?


Wat vind jij? Praat mee...