Oranje-Rood sproeit winterse taferelen op het veld urenlang weg

Liters water stroomden vanaf zondagmorgen door de leidingen bij het hoofdveld van Oranje-Rood. Urenlang sproeide de veldbeheerder van de Eindhovense club de mat om het veld op tijd gereed te krijgen voor de wedstrijd in de Hoofdklasse Heren tegen Tilburg. Een uur voor de wedstrijd hakten de arbiters uiteindelijk de knoop door. ‘We gaan spelen’, klonk het uit de mond van scheidsrechter Pieter Hembrecht.

In de hoek lag nog wel echt een ijslaag, zo constateerden diverse spelers van Oranje-Rood en Tilburg-trainer Jeroen Delmee. Drie uur eerder had Oranje-Rood-coach Robert van der Horst eigenhandig al het hoofdveld getest door de bal op het witte veld – bedekt met een vorstlaag – een aantal keer vanaf de middenlijn richting het doel te slaan.

De staat van het veld in Eindhoven. Rechts 3 uur voor de wedstrijd. Links 1,5 uur voor de afslag.

De coach van de thuisploeg was er al vroeg bij op het complex in Eindhoven. Druk ijsberend, fotograferend en vooral om vragen van clubmedewerkers en trouwe fans te beantwoorden (‘Gaan we spelen of niet? Wil je wel spelen? Is het verantwoord om te spelen?’). Op dat moment was het duel in de Livera Hoofdklasse Dames tussen Oranje-Rood en Pinoké al afgelast. Logisch ook, gezien de plassen in de hoeken van het veld door de bevroren onderlaag.

‘Prima omstandigheden’

Van der Horst voerde druk overleg, maar wilde, indien de veiligheid het toeliet, koste wat het kost spelen. De officiële inhaaldatum, op vrijdag 6 december, is immers door het afgelaste damesduel al bezet. De coach was dan ook meer dan content dat de wedstrijd toch doorgang kon vinden. ‘Ze hebben hier op de club goed werk verricht’, klonk Van der Horst tevreden. ‘Het veld was nog wit om half twaalf. We spelen liever allemaal met twintig graden dan in deze temperaturen, maar het was gewoon boven nul. De omstandigheden waren verder prima en het veld was uiteindelijk goed bespeelbaar.’

Oranje-Rood-coach Robert van der Horst (met muts) langs de kant. Foto: Willem Vernes

Door de afgelasting van het damesduel konden de spelers van Oranje-Rood en Tilburg eerder het veld betreden om aan hun warming-up te beginnen. Bijna drie kwartier lang trotseerden beide ploegen de kou om zich op het zojuist goedgekeurde veld gereed te maken voor de belangrijke Brabantse derby, een wedstrijd die twee weken geleden in de Gold Cup bij een 2-1 stand voor Tilburg door de vrieskou werd gestaakt en bovendien niet meer wordt uitgespeeld.

Van der Horst: ‘We konden alleen afgelopen dinsdag of donderdag die wedstrijd inhalen en moesten dan vandaag weer tegen Tilburg. Dat wilden we niet. Bovendien was het een derde dubbelweekend, niet ideaal voor de belasting. Wij zien de Gold Cup meer als goede oefenwedstrijden, want er hangt ook geen prijs aan. Als daar nou het derde ticket voor de EHL aanhing, dan waren we zeker gegaan om die wedstrijd uit te spelen. Alle felicitaties en credits naar Tilburg.’

Strafcornerfeestje

Voor Oranje-Rood stond de Brabantse kraker in het teken van aanhaken met de subtop. Ook voor Tilburg waren de belangen te groot om de wedstrijd niet op een achterafveldje te spelen en ‘gewoon’ onder de beste omstandigheden. De ploeg van Delmee bezit de veilige negende plaats, maar moet oppassen dat het niet wordt achterhaald door Klein Zwitserland en Hurley.

Robert van der Horst druk coachend langs de lijn. Foto: Willem Vernes

Beide ploegen zochten dan ook volop de aanval in het waterkoude Eindhoven. De teams creëerden de nodige strafcorners en het was dan ook niet zo vreemd dat de meeste doelpunten uit dode spelmomenten vielen.

Gelijkopgaande clash

Tilburg kwam halverwege het eerste kwart brutaal aan de leiding. De push van Damon Steffens ging terug naar aangever Frederico Fernandez Onega, die in twee instanties de sterk spelende Sander van Berkel versloeg. De reservedoelman van Oranje-Rood staat nog altijd onder de lat omdat Pirmin Blaak herstellende is van een hersenschudding. Afgelopen vrijdag trainde de keeper van het Nederlands elftal voor het eerst in tijden weer volledig mee.

Aan het begin van het tweede kwart rechtte de thuisploeg de rug. Jamie van Aart schoot fraai in de lange hoek binnen, waarna Mink van der Weerden Oranje-Rood met een rake sleeppush op voorsprong zette: 2-1. Nog voor rust trokken de bezoekers de stand (2-2) gelijk. Steffens pushte de corner nu wel direct op het doel van Van Berkel.

De openingstreffer van Frederico Fernandez Onega in beeld. Foto: Willem Vernes

Het slotakkoord was voor Thomas Briels, die een fraaie aanval van de ploeg van Van der Horst verzilverde. Een scoop van Joep de Mol belandde voor de stick van Van der Weerden. Het strafcornerkanon haalde met zijn backhand uit, maar had niet gerekend op Camille van Emstede. De sluitpost van Tilburg moest zijn meerdere erkennen op de rebound van Briels, die alweer zijn zesde van het seizoen maakte. Kansen op meer doelpunten kreeg Oranje-Rood nog wel, maar Tilburg had ook voldoende mogelijkheden (met name uit corners) om op gelijke hoogte te komen.

Gescoord werd er daarna niet meer, tot tevredenheid van Van der Horst. ‘Jeroen heeft een fantastische ploeg staan die goed draait en wij hebben daar moeite mee gehad. Dat was in de eerste wedstrijd van het seizoen al bij Tilburg (3-4 winst, red.), dat was in de Gold Cup en dat was vandaag opnieuw. Al met al ben ik tevreden, we trekken ‘m goed over de streep.’


1 Reactie

  1. gaston-orozco

    Waarschijnlijk niet milieuvriendelijk om zoveel water te spenderen om het veld speelbaar te maken. Twijfelachtig om zo laat in het jaar hockey te spelen. Het is geen wintersport. Een korter seizoen of meer dubbele weekends tijdens beter weer.


Wat vind jij? Praat mee...