Bij Oranje-Rood staat druk er na geel gekleurd verlies vol op

Oranje-Rood miste, na drie landskampioenschappen op rij, vorig seizoen de play-offs. Kan gebeuren. Maar dit seizoen móet de Eindhovense hockeytrots tot het laatst meedoen om de titel. Daar hebben ze de ambitie en de selectie voor. Door de nederlaag van zondag tegen Amsterdam 3-4, de tweede op rij, staat de druk er aan het begin van het seizoen al vol op.

‘We gaan deze week hard werken en zorgen ervoor dat de ploeg volgende week weer op poten staat en het toch een mooi jaar wordt’, sprak aanvoerder Mink van der Weerden na afloop de Oranje-Roodsupporters moed in. Hij deed dat voor de microfoon, nadat hij en de andere spelers van Oranje en Jong Oranje waren gehuldigd voor hun Europese titels.

Oranje-Rood kreeg drie gele kaarten, twee voor praten en een voor stick gooien

De bemoedigende woorden waren nodig, want de nul punten uit twee wedstrijden was hard aangekomen in Eindhovense kamp. Het leidde tot gemor op de tribunes en frustratie in het veld. Oranje-Rood kreeg liefst drie gele kaarten: twee voor praten tegen de scheidsrechter (Thomas Briels en Niek van der Schoot) en een voor het gooien met de stick (Robert van der Horst). Oranje-Rood speelde daardoor een kwartier met een man minder. Dat breekt je op tegen een ploeg als Amsterdam. Van der Schoot zat amper op de strafbank, toen Burkhardt de achteraf beslissende vierde Amsterdamse treffer op het bord schoot.

Pirmin Blaak snelt uit zijn doel. Foto: Frank Uijlenbroek

Pirmin Blaak, doelman van Oranje-Rood, vond na afloop dat de arbiters wel erg kwistig met de kaarten strooiden, maar was ook kritisch op zijn eigen ploeggenoten. ‘Het is niet goed dat wij drie gele kaarten krijgen. We mogen het niet zo uit de hand laten lopen’, oordeelde de doelman.

Hij erkent dat de druk er door de twee nederlagen al vol op staat bij zijn ploeg. ‘Zo gaat dat bij elke topploeg. Als je twee keer op rij verliest, krijg je gezeik.’
Van de verhoogde druk is Blaak niet onder de indruk. ‘Bij een ploeg als Oranje-Rood is altijd druk. Dat hoort erbij. Er is nog niets aan de hand. We moeten het volgende week gewoon oppakken tegen hdm, dan moeten we er weer staan.’

De oranjerode brigade walste het eerste kwart over Amsterdam

Dat gevoel leefde vorige week ook na afloop van de met 3-0 verloren seizoenouverture tegen Kampong. In het eerste kwart liet Oranje-Rood dat ook zien. Waar het in het onderlinge treffen normaal Amsterdam is dat uit de startblokken schiet, walste nu de oranjerode brigade over de gasten uit Amsterdam. Al na drie minuten leidde dat tot een heerlijke treffer. Na fraai voorbereidend werk van Bob de Voogd, werkte Agustin Mazzilli de bal met een fraaie tip-in in de bovenhoek: 1-0.

Het publiek in Eindhoven ging er eens goed voor zitten, dit beloofde een mooie middag te worden. Oranje-Rood draaide de gashendel nog wat verder open en de Amsterdammers hapten naar adem. Een strafcorner van Mink van der Weerden werd eruit gelopen door Valentin Verga, doelman Jan de Wijkerslooth moest zich strekken na een gave actie van Stanzl. Het leek wachten op de 2-0, maar plots stond het 1-1. Bij een scrimmage voor het Oranje-Rood verloor Blaak de bal even uit het oog. Toen hij weer opkeek, had Boris Burkhardt zijn stick er al doeltreffend tegenaan gezet.

Lang kon Amsterdam niet van de treffer genieten, want een minuut later stond Oranje-Rood alweer op voorsprong. Ditmaal was het De Voogd zelf die aan het einde stond van een heerlijke aanval: 2-1.

Bon de Voogd (achteraan) staat klaar om de 2-1 binnen te tikken. Doelman Jan de Wijkerslooth en verdediger Johannes Mooij kunnen dat niet voorkomen. Foto: Frank Uijlenbroek

Toch was er door de Amsterdamse treffer iets veranderd op het veld. Amsterdam was wat bekomen van de schrik en ging meer het eigen spel spelen. Dat draait hoofdzakelijk nog steeds om de gouden driehoek Bakker-Verga-Pruyser, maar de nieuwe coach Graham Reid slaagt er al in om ook de rest van de Amsterdamse ploeg meer mee te laten hockeyen. Het maakt Amsterdam sterker en gevaarlijker. Wapens te over.

Een ervan is de geweldige corner van Justin Reid-Ross. Dat de Zuid-Afrikaan in het tweede kwart zondag overigens geen doel trof, mag een klein wonder heten. Dat wonder was de stick van Blaak, die een ziedende corner van Reid-Ross uit het doel hield. Het bleek uitstel van executie. Na goed voorbereidend werk van Nicki Leijs scoorde Tijn Lisonne de 2-2. ‘Ondanks dat het 2-2 stond, had ik toch het gevoel dat we achter stonden’, zei Amsterdam-spits Mirco Pruyser na afloop. ‘In de tweede helft hebben we het duel daarna goed naar ons toegetrokken en hadden we het misschien zelfs wel eerder moeten beslissen.’

Robert van de Horst (links) en Billy Bakker van Amsterdam in een verbeten strijd. Foto: Frank Uijlenbroek

Amsterdam had inderdaad vanaf het derde kwart het betere van het spel, maar werd daarbij ook geholpen door Oranje-Rood. Hoewel er na die 2-2 weinig aan de hand was, zorgde een paar arbitrale beslissingen voor een brok frustratie. Eerst bleef de Belg Thomas Briels mekkeren tegen de arbiter. Hij kreeg geel en Amsterdam daardoor de gelegenheid de wedstrijd naar zich toe te trekken. Briels was net weer een paar minuten binnen de lijnen toen Casper Horn, overgekomen van overgangsklasser Schaerweijde, fraai de 2-3 binnen tikte.

Na de gele kaart voor Niek van de Schoot en de treffer van Burkhardt ontstond er een hete laatste twintig minuten. Met veel gemopper op de arbitrage, doelkansen over en weer, een benutte strafcorner van Mink van der Weerden (3-4) en nog een gele kaart voor Van der Horst. Toen de stofwolken waren opgetrokken stonden juichende Amsterdammers aan de ene kant en oververhitte Eindhoven aan de andere kant.

Pruyser met een kleine glimlach: ‘Het zegt natuurlijk nog niks over de play-offs, maar als je een grote concurrent na twee wedstrijden op zes punten kunt zetten, is dat best lekker.’

Oranje-Rood – Amsterdam 3-4 (2-2)
‘3 Agustin Mazzilli 1-0
’13 Boris Burkhardt 1-1
’14 Bob de Voogd 2-1
’29 Tijn Lissone 2-2
’46 Casper Horn 2-3
’51 Boris Burkhardt 2-4
’67 Mink van der Weerden 3-4


Wat vind jij? Praat mee...