Phil Burrows: laatste seizoen in Nederland en niet naar Rio

HGC’er Phil Burrows, die bezig is aan zijn laatste seizoen in Nederland, heeft van de Nieuw-Zeelandse bondscoach Colin Batch te horen gekregen dat hij niet mee mag naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. En dat terwijl Burrows met 343 interlands en 150 doelpunten recordinternational en topscorer aller tijden van de Black Sticks is.

‘Je moet in Nieuw-Zeeland zijn en met de nationale selectie trainen om naar Rio te mogen’, verduidelijkt Burrows de keuze van zijn bondscoach. ‘Ik heb het een paar maanden geleden te horen gekregen. De coach heeft het me via de telefoon verteld.’

‘Ik heb een contract bij HGC’

Aanvankelijk had Nieuw-Zeeland zich helemaal niet gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. De kiwi’s nemen echter de plaats in van Zuid-Afrika, dat van het Zuid-Afrikaans olympisch comité niet naar Rio mag omdat het hogere eisen stelt dan alleen de winst van het Afrikaans kampioenschap.

Burrows heeft na het telefoontje van de bondscoach niet overwogen om HGC onmiddellijk te verlaten en terug te keren naar Nieuw-Zeeland. ‘Nee, ik heb een contract bij HGC en daar houd ik mij aan. Zij betalen mijn salaris. Dus wat kan ik er aan doen? Ik kan niet én in Nieuw-Zeeland én in Nederland zijn. Daarnaast heeft HGC veel voor mij betekend. So I’m fucked.

Laatste seizoen

Toch is de 35-jarige Burrows van plan om Nederland te verlaten. ‘Dit is mijn laatste seizoen in Nederland. Waarschijnlijk ga ik volgend jaar terug naar Nieuw-Zeeland.’

Lees ook


Wat vind jij? Praat mee...