Pieters luistert naar coach en zorgt voor historische doorbraak Almere

‘Terrance, het is nu tijd om je ploeg op sleeptouw te nemen’, zei Almere-coach Pasha Gademan een paar minuten voor tijd, bij een 1-2 achterstand tegen Rotterdam. Dat is zoveel makkelijker gezegd dan gedaan. Maar Terrance Pieters sleepte daarna in de 69ste minuut de 2-2 binnen. Almere ontplofte. Het was een doorbraak voor de hockeyclub uit Flevoland.

Met grote BMW’s rijden de paradepaardjes van Rotterdam tegenwoordig naar de uitwedstrijden. ‘Rotterdam. Home of Hockey’ staat er trots op de zwarte bolides, die pontificaal geparkeerd stonden op de parkeerplaats in Flevoland. Bij Almere moeten ze het met minder doen. Almere Heren 1 mag dan volgens coach Gademan de ‘hoogst acterende ploeg uit de stad’ zijn in een ‘bruisende regio’. Almere heeft volgens de coach geen historische affiniteit met hockey. Het budget ligt vooralsnog een heel stuk lager. Maar het grootkapitaal werd op een gelijkspel gehouden door de Almeerse jeugd.

Wie zondag de trappen opliep van het clubhuis in Almere, werd niet geconfronteerd met een Home of Hockey maar met de aanbieding van de dag: een doos Mexicaanse biertjes voor maar dertig euro. Het tekent de sfeer op Almere, dat ondanks dit soort vrolijke aanbiedingen toch hard bezig is om een serieuze speler te worden in het hockey. Vandaar dat internationals uit eigen jeugd Jonas de Geus (20) en Terrance Pieters (21) deze zomer bleven. Er staat een jonge generatie hockeyers uit Flevoland, die staat te trappelen om het over te nemen van de traditionele bolwerken uit Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Brabant.

Almere bedankt hun supporters. Foto: Koen Suyk

Jonas de Geus heerste op het middenveld

Zondag bereikte Almere – dat het in tegenstelling tot veel andere ploegen het vooral met eigen jeugd doet in hun derde jaar in de Hoofdklasse – een nieuwe mijlpaal door de getergde topclub Rotterdam een puntje af te snoepen. De manier waarop zorgde voor kippenvel bij de Almeerse supporters. In de rust was een 1-1 tussenstand nog terecht. International De Geus was in die eerste twee kwarten de beste man op het veld. Hij kreeg daar ook de ruimte voor van de Rotterdamse ploeg, die in de eerste helft de wonden van  vorig weekend (verbijsterende nederlagen: 3-0 tegen Den Bosch en 2-6 tegen HGC) nog aan het likken was. Middenvelder De Geus gaf dieptepassjes in ruimtes, waarvan anderen niet eens wisten dat ze bestonden. Hij was de architect van elke gevaarlijke aanval van Almere en had het Rotterdamse middenveld in zijn zak. De Geus was zo dominant, dat Rotterdam 35 minuten nodig had om zich af te vragen, wie hem ging afstoppen.

De 1-1 was voorspelbaar, maar niet minder mooi. Het was De Geus, die vanaf links voor de zoveelste keer meerdere Rotterdammers het Almeerse Bos instuurde, waarna zijn voorzet op waarde werd geschat door Pieters, die van dichtbij scoorde. Na een mager begin zette Rotterdam aan in het derde en vierde kwart. Het werd terecht 1-2. En het had zo 1-3 kunnen zijn, als niet elke keer de Almeerse keeper Youri Beck schitterend had gered of verdediger Bram Cornelisse de bal niet van de doellijn had getikt.

International Pieters is bij Almere gebleven omdat hij bij zijn club beslissend wil zijn. Ondanks de hectiek van de slotfase – de scheidsrechter kreeg een bal tegen z’n nek en liep na de wedstrijd met ijsblokjes op zijn nek van het veld – deed Pieters waarvoor hij in Almere is. Hij luisterde naar zijn coach. Hij stond op, zoals hij dat al vaker deed. In de eerste helft trok hij de bal in een mooie beweging al schitterend door de benen van oud-international Hidde Turkstra, een panna die door het Almeerse publiek en de fanatieke Almeerse Allyminati op waarde werd geschat. Ze begonnen spontaan Terrance Pieters-liedereren te zingen.

De vreugde bij Almere na de treffer. Foto: Koen Suyk

Pieters nam zijn team inderdaad op sleeptouw

Met nog een paar minuten te spelen liet Pieters zien uit welk hout hij is gesneden. Hij pakte de bal op eigen helft af van Rotterdam-middenvelder Jochem Bakker, trok de bal met zijn backhand de bal vaardig omhoog en rende een aantal Rotterdammers voorbij tot het 23-metergebied. Even later was hij uiteraard betrokken bij de enige strafcorner die Almere mocht nemen in de tweede helft.

Almere heeft een historie van kleine nederlagen tegen topclubs. Met één doelpunt verschil verliezen van op papier betere tegenstanders. Dat kon Almere afgelopen seizoen als geen ander. Maar zondagmiddag 16 september 2018 verbrak Pieters deze vloek. Met nog een minuut te spelen, sleepte hij eigenhandig zijn ploeg naar de 2-2, langs de Ierse doelman Mark Ingram.

Rotterdam wisselde meteen hun keeper, om nog iets te forceren. Maar Pieters rekte bij de cornervlag als een gearriveerde routinier de Rotterdamse spelers met vakkundig pielwerk de tijd, zodat Almere voor de verandering wel met een glimlach de eindstreep haalde tegen een topclub  – in ieder geval in naam. Want Rotterdam staat na een sterke start van de competitie na vijf wedstrijden op een schamele zevende plaats.

Rotterdam druipt teleurgesteld af, na de late gelijkmaker van Almere. Foto: Koen Suyk

Eindelijk een punt tegen een topclub

Na de wedstrijd was Rotterdam rijp voor de zoveelste praatsessie. De spelers dropen een voor een af, terwijl de Almeerse supporters hun ploeg toezong. Vooral hun parel Pieters, die de werklust van zijn team prees na het gelijkspel. ‘Eindelijk. Eindelijk tegen een topploeg een puntje gepakt. We hebben zo vaak gehad, dat we goed speelden en dat het in de laatste fase de verkeerde kant opging. Daar leek het nu ook op, maar het werd toch 2-2’, zei uitblinker Pieters, die zijn eigen supporters het ‘Ally, Ally’, hard hoorde scanderen.

‘We hebben zo lang er tegenaan gehikt om eens tegen een topclub een puntje te halen. En het is in deze vechtwedstrijd gelukt. Pasha noemde mij, om het team op sleeptouw te nemen. Maar hij bedoelde ook andere jongens. Jonas is vandaag opgestaan. Deegan Huisman ook, die is ook pas twintig. En andere jongens. Dit belooft wat voor de toekomst.’


6 Reacties

 1. Derrick Bijker

  Mooie club! Met recht een aanwinst voor het hockey in de hoofdklasse.

  1. Runa Honig

   Niet alleen voor de hoofdklasse is Almere een aanwinst, maar voor het hockey in het algemeen. Multiculti, laagdrempelig en Terrance Pieters als een fantastisch rolmodel, zo krijgt de sport draagvlak bij een groter publiek.

 2. luchtisblauwgrasisgroen

  Rotterdam wankelt en de play offs raken uit zicht. mooi punt voor Almere, maar ze staan nog steeds op 2 punten... ben benieuwd of ze dit jaar wel de play outs kunnen ontlopen.

 3. frank-hagemans

  Ik begrijp niet wat multiculti nu ineens met hockey in Nederland te maken heeft. Kijk naar Pakistan en India die al jaren lang presteren op hoog niveau. Er zijn wel meer spelers in Nederland geweest die geen witte man of vrouw zijn. Door er nu zo de indruk op te vestigen discrimineer je juist. Het is normaal dat iedereen kan meedoen ongeacht afkomst.

  1. Runa Honig

   @frank: hockey heeft in Nederland bij buitenstaanders nog steeds het image van een witte sport voor de elite. Daar moeten we vanaf en Almere draagt bij aan het beeld van een breedte-sport voor iedereen. Dat is positief bedoeld en heeft niets met discriminatie te maken.

 4. smonte

  Heb gisteren genoten van jullie. #AllyPower #RoodWit 🔴⚪️


Wat vind jij? Praat mee...