Pinoké strijdend ten onder tegen sterk Den Bosch: play-outs zijn een feit

Pinoké speelde met het mes tussen de tanden vandaag tegen Den Bosch. De eerste paar minuten waren voor de Steekneuzen, maar de goal viel na tien minuten aan de andere kant. Den Bosch toonde zich gevaarlijk effectief, waardoor er een 5-1 eindstand op het scorebord kwam. En dus moet Pinoké zich opmaken voor de play-outs. ‘Heel zuur’, volgens aanvoerder Jannis van Hattum. ‘We moeten bij elkaar blijven, het duurt nog een maand. Maar ik heb er alle vertrouwen in.’

Na de emotionele afscheidswedstrijd van Pinoké-speler Dennis Warmerdam (kanker in zijn arm) vorige week, hoefde de knop voor deze cruciale laatste wedstrijd volgens Van Hattum niet om. ‘Iedereen voelde het belang van deze wedstrijd. Natuurlijk, het is even heel iets anders. Maar je krijgt daar alleen maar energie van, hoe we er vorige week als team en als club voor elkaar waren.’

‘3-0 bij rust? Daar laten wij ons hoofd niet bij hangen’

Pinoké wilde er vól op vandaag, en de eerste paar minuten lukte dat ook, zag Van Hattum. ‘Alleen valt hij bij ons niet en bij Den Bosch wel.’ Den Bosch-aanvoerder Austin Smith tekende voor die eerste Bossche treffer en sleepte een strafcorner hard achter Pinoké-keeper Derek van Essen. 1-0 in het eerste kwart: nog geen man overboord voor de Amsterdammers. De start van het tweede kwart gooide echter roet in het eten. Binnen vijf minuten keek Pinoké tegen een 3-0 achterstand aan. Eerst was er het mooie passje naar de compleet vrij staande Noud Schoenaker die bekeken afmaakte. Daarna was er de corner van Argentijn Nicolas Della Torre die doel trof, wat Pinoké voor een bijna onmogelijke taak stelde.

Den Bosch – Hoofdklasse Hockey Heren, Seizoen 2017-2018, 29-04-2018, Den Bosch – Pinoke 5-1, Jannis van Hattum (Pinoke) (c) Willem Vernes Fotografie

Daar dacht Van Hattum echter anders over. ‘3-0 achter bij rust, daar laten wij ons hoofd echt niet bij hangen. Als zij drie keer kunnen scoren in een helft, dan kunnen wij dat toch ook?’ Van Hattem bewees die felheid meteen na rust. Onder luide aanmoediging van het meegereisde Amsterdamse publiek maakte Pinoké zich klaar om een strafcorner te gaan nemen. De sleep werd eruit gelopen, maar Van Hattem schoot de rebound met zijn backhand heerlijk in de touwen: 3-1. Het publiek ging er vol achter staan en er klonk zelfs een hoopvol: ‘Nog maar drie!’

Visser voorkomt meer Pinoké-goals

Het zou echter bij de ene blijven voor de Steekneuzen, wat voor een groot deel aan Maurits Visser te danken was. De Bossche goalie, die volgens seizoen Jaap Stockmann vervangt bij Bloemendaal, keepte een heerlijke wedstrijd. ‘Het was een wedstrijd met veel kansen aan beide kanten’, stelt hij. Dat hij door zijn vele reddingen heeft bijgedragen aan play-outs voor Pinoké, daar was hij in de wedstrijd niet mee bezig. ‘Je focust op jezelf natuurlijk, maar ik gun het Pinoké niet om play-outs te spelen. Het is een leuke ploeg.’

Den Bosch – Hoofdklasse Hockey Heren, Seizoen 2017-2018, 29-04-2018, Den Bosch – Pinoke 5-1, Maurits Visser (Den Bosch) met een redding (c) Willem Vernes Fotografie

Aan de andere kant van het veld bleek Derek van Essen een iets gemakkelijker te passeren doelman. Al waren de goals van Den Bosch wel uit het boekje. Een, vanaf de kant discutabele, corner werd feilloos in de kruising gesleept door Austin Smith: 4-1. Pinoké kreeg de kans om meteen iets terug te doen, maar Visser kreeg zijn klomp tegen de inzet van Marlon Landbrug. Het duurde nog geen twee minuten of hij zat er aan de andere kant wel weer in. Een mooie onderschepping van Matthew Cobbaert en een acrobatische tweede treffer van Schoenaker betekenden de 5-1 voorsprong voor Den Bosch.

Knokken tegen beter weten in

Alles leek goed te vallen voor Den Bosch, voor Pinoké was het steeds nét niet. Als spits Joost van de Vijfeijken wordt gewisseld haalt hij vertwijfeld zijn schouders op richting zijn meegereisde familie op de tribune. Zes goals in twintig minuten? Dat gaat de Steekneuzen niet meer lukken.

Het valt Pinoké te prijzen dat er ook in het vierde kwart volop geknokt werd. Derck de Vilder kreeg nog een goede kans, maar wederom was Visser een sta-in-de-weg. Hij schopte de bal echter wel hoog weg, maar de cornervariant, een tip-in van Marlon Landbrug, ging net naast het doel. Het was Pinoké niet gegund vandaag. Den Bosch was de betere ploeg én had het geluk aan zijn zijde. ‘Misschien hadden wij kwalitatief wat betere kansen’, denkt Visser. Maar daar doet hij zijn eigen reddingen tekort mee.

'Dat de dames van Pinoké promoveren en wij degraderen? Dat gaat ons zeker niet gebeuren!' Jannis van Hattum

Met de 5-1 zijn de heren van Pinoké veroordeeld tot de play-outs. Gemengde gevoelens op de club waarschijnlijk, want precies vandaag zijn de dames van Pinoké kampioen geworden in de Overgangsklasse. Het zou toch niet gebeuren dat de dames promoveren en de heren degraderen? Van Hattem lacht. ‘Nee hoor. Dat gaat ons zeker niet gebeuren. De play-offs zijn over een maand. Het is nu een kwestie van bij elkaar blijven en dan heb ik er alle vertrouwen in.’

Bekerfinale met zelfde affiche

Je zou bijna vergeten dat er nog één wedstrijd op het programma staat. Pas daarin neemt ook Visser echt afscheid van Den Bosch: de bekerfinale komende donderdag, met wederom het affiche Den Bosch – Pinoké. Dáár moet de knop wel even voor om, stelt Van Hattem. ‘Of dat vandaag al gebeurt, dat weet ik niet. Maar donderdag staan we er weer.’

Den Bosch – Hoofdklasse Hockey Heren, Seizoen 2017-2018, 29-04-2018, Den Bosch – Pinoke 5-1, Jesse Mahieu (Pinoke) kan het niet aanzien. (c) Willem Vernes Fotografie