Pinoké weet zich geen raad met wederopstanding hdm

In de eerste weken na de winterstop maakt hdm een indrukwekkende wederopstanding door. De promovendus stond voor de winterstop op slechts één schamel punt, maar heeft na de 3-4 zege op Pinoké – de tweede winstpartij op rij – de aansluiting met de nummer 11, Tilburg met negen punten, gevonden.

Zondag speelde de ploeg uit Den Haag tegen Pinoké een wedstrijd die het seizoen prima illustreerde. Voor rust gaf niemand een stuiver voor de kansen van hdm, maar na de pauze rechtte de equipe zijn rug en vocht zich naar een 3-4 overwinning.

Ondertussen is de situatie in de competitie voor Pinoké omgekeerd aan die van hdm. De ploeg van coach Jesse Mahieu draaide voor de winterstop bovenin het rechterrijtje mee en kon het de top 6 zo nu en dan lastig maken. Aanspraak op de play-offs maakte het nooit, maar naar onder op de ranglijst kijken leek ook niet nodig. De wisselvalligheid blijkt de onervaren ploeg in de tweede seizoenshelft op te breken. Voor de winterstop versloegen ze nog vice-landskampioen Rotterdam, om een week later van Almere te verliezen. En nu staat Pinoké na de winterstop nog altijd met lege handen.

Derck de Vilder (19), de jonge international van Pinoké, ziet ook dat zijn ploeg te wispelturig is. De oorzaak van die grilligheid heeft hij echter nog niet kunnen achterhalen. ‘Vaak zeggen we: we zijn een jonge ploeg. Dat is natuurlijk ook zo. Maar op een gegeven moment moet je dit soort potjes, tegen de ploegen die onder je staan, goed gaan spelen en gaan winnen. We mogen ons niet meer verschuilen achter het gegeven dat we jong zijn.’

Derck de Vilder aan de bal tegen hdm (c) Orange Pictures/Henk Seppen

Tot en met de rust was er geen vuiltje aan de lucht voor Pinoké. Al vroeg in de wedstrijd had Lukas Sutorius de thuisploeg naar de 0-1 geschoten en binnen het eerste kwart deed Marlon Landbrug daar nog een schepje bovenop. Zo hockeyden de Steekneuzen rustig verder op het semiwaterveld en stevenden af op een ruime overwinning. Met nog vijf minuten tot de rust leek alles onder controle voor Pinoké, maar aanvoerder Jannis van Hattum waarschuwde toen al zijn mannen tot het hoofd koel te houden. Alsof hij wist dat die laatste momenten van de eerste helft lastig zijn voor zijn ploeg. Hij kreeg gelijk. Pinoké kreeg vlak voor de pauze een domme strafcorner tegen omdat Diego Arana te weinig afstand nam bij een vrije slag binnen de eigen 23 meter. Geen topscorer Kieran Dartée binnen de lijnen, maar dit keer rondde Niels Blaak het buitenkansje koel af: 2-1.

Niet scherp

‘Daar waren we gewoon niet scherp genoeg’, gaf De Vilder toe. ‘Dat we niet gewoon op vijf meter staan, mogen we onszelf aanrekenen. Aan de andere kant: als we de kansen hadden afgemaakt, hadden we zo met een 4-1 voorsprong de rust in kunnen gaan.’ Meteen in de tweede helft werd Pinoké opnieuw gestraft voor een onoplettendheid. Binnen een minuut maakte Martijn Dolman de gelijkmaker, 2-2.

Dat gebrek aan scherpte ziet De Vilder vooral terug in de duels met de mindere goden en niet in de wedstrijden met de teams uit het linkerrijtje van de Hoofdklasse. ‘Het mag natuurlijk niet, maar toch sluipt er iets in de ploeg. Tegen de top 6 gooien we ons met volle macht in de strijd en tegen de andere ploegen lijken we te denken dat het wel goed komt. We moeten alle wedstrijden met dezelfde mentaliteit gaan benaderen.’

Echte wedstrijdmentaliteit

De echte wedstrijdmentaliteit waar De Vilder op doelt, was bij hdm in overvloed aanwezig zondag. De bezoekers vielen af en toe bij bij bosjes om. Dat was de prijs die ze als defensie betaalden om de voorsprong, die Ruben Versteeg in de 48ste minuut binnen had gepusht, koste wat het kost te verdedigen. Onder anderen Sander Groenheijde en Jelmer Siersema hadden na harde klappen op hun benen assistentie nodig bij het verlaten van het veld, maar de bal bleef lange tijd buiten het hdm-goal.

Diego Arana in duel met Niels Blaak van hdm (c) Orange Pictures/Henk Seppen

Pinoké gaf in tweede helft de wedstrijd uit handen

Toch was het nota bene een jeugdspeler, Pepijn Scheen, die Pinoké alsnog naar de remise leek te schieten. De junior, die een sterke wedstrijd speelde, mocht vier minuten voor tijd aanleggen voor een strafcorner. Alsof hij nooit anders had gedaan, pushte hij in het heetst van de strijd de 3-3 binnen.

Daarmee leek hij niet alleen een punt, maar vooral het moreel te redden van de Steekneuzen, die in de tweede helft het duel volledig uit handen gaven. Maar de gelijkmaker zorgde niet voor de gewenste opleving bij Pinoké. Nog geen minuut na de gelijkmaker ging het opnieuw mis in de Amsterdamse defensie. Weer kreeg hdm een strafcorner. En opnieuw was het Blaak die binnenschoot: 3-4.

Cruciaal

Om de ellende voor Pinoké compleet te maken, miste de prima spelende Van Hattum in de uiterste slotfase nog een levensgrote kans voor open doel. Het was illustratief voor alle mogelijkheden die Pinoké kreeg. Maar de ploeg was niet bij machte om er op de juiste manier mee om te gaan. ‘Ik mag hopen dat we er volgende week harder ingaan’, concludeerde De Vilder.

Onderin de Hoofdklasse is het dringen geblazen, de nummers acht tot en met twaalf moeten allemaal nog flink aan de bak. Pinoké gaat zondag op bezoek bij SCHC, dat met één punt meer op de ranglijst net iets boven hen staat. De Vilder weet hoe cruciaal het is om in Bilthoven een goed resultaat neer te zetten. ‘SCHC-uit is één van de laatste kansen voor ons om echt punten te halen. Er staat flink wat druk op de pot. Je mag dus wel verwachten van ons dat we volgende week wel aan staan.’

Hdm bleef geloven in de eigen kansen

Zoals hdm zondag ondanks de achterstand bleef geloven in de wedstrijd, bleven de Hagenaars de afgelopen tijd geloven in de eigen kansen op handhaving. In de winterstop werd doorgetraind, zowel met de ploeg als individueel. Die arbeid betaalt zich nu uit voor de promovendus, die zes punten in twee wedstrijden pakt. Dat zijn er zes keer zoveel als in de voorgaande veertien duels. ‘De eerste seizoenshelft was even wennen, maar we hebben nu de juiste lijn te pakken’, grijnst matchwinnaar Blaak. Hij en zijn ploeggenoten hebben de aansluiting op de ranglijst volledig hervonden. Nog maar twee punten – en weliswaar een inhaalwedstrijd – scheidt de Hagenaars van plak 11 waar momenteel Tilburg bivakkeert. ‘De competitie is eindelijk echt begonnen’, grapt de verdediger.