Playoff-duel onderbreking van Barcelona-trip ‘oudjes’ Kampong

Tijd voor een interview face to face heeft Sjoerd de Wert een half uur na afloop van het gewonnen duel tegen HGC niet. Even bellen kan wel, laat de verdediger van Kampong weten terwijl hij snel een bord met spaghetti wegwerkt. Hij moet namelijk naar Barcelona. Beter gezegd: terug naar Barcelona. De playoff-wedstrijd tegen HGC was namelijk ‘slechts’ een onderbreking van een jaarlijks uitje met zijn oude Kampong-maten in Spanje.

‘We hebben van tevoren nog wel even besproken wat we zouden doen. Of niet gaan of wel gaan en niet terugkomen of voor de wedstrijd terugvliegen. Uiteindelijk hebben we voor het team besloten toch die vlucht te boeken en terug te komen’, vertelt De Wert telefonisch, terwijl hij zich na de 3-2 zege en daarmee plaatsing voor de finales van de play-offs richting Schiphol haast. ‘Nu we hebben gewonnen, kun je zeggen dat het goed heeft uitgepakt. Ook voor ons, want als we hadden verloren, waren we hier gebleven en hadden we zondag ook gespeeld.’

Dat is nu niet meer nodig, waardoor De Wert het weekend met zijn maten in Barcelona gewoon kan afmaken. Maandagavond vliegt hij terug, woensdag is hij weer inzetbaar bij de eerste finalewedstrijd tegen Bloemendaal. Hij verheugt zich daar nu al op. ‘Dit is toch supergaaf om mee te maken. Als je vandaag al dat publiek ziet en hoe Kampong dit weer heeft geregeld, ben ik blij dat ik dat voor de club kan doen.’

Traditie

Kampong kan komende week voor de derde keer op rij landskampioen worden. Een succesreeks die eigenlijk al een jaar eerder, in 2016, begon met de winst van de Euro Hockey League (EHL) in Barcelona. Het was het eerste succes na een lange periode zonder prijzen voor de Utrechters. Dat moest worden gevierd. Een deel van de selectie besloot op de uitnodiging van de toenmalige manager in te gaan om een paar dagen in zijn Spaanse woning te verblijven. Een traditie was geboren. Jaarlijks vliegen Erik Bouwens, Quirijn Caspers, Constantijn Jonker, Sjoerd de Wert en Philip Meulenbroek sindsdien naar Barcelona.

Quirijn Caspers, Sjoerd de Wert, Philip Meulenbroek en Constantijn Jonker (Kampong) na de EHL-finale Kampong-Bloemendaal (2-8) van 2018 . Foto: Koen Suyk

De afgelopen jaren, toen de Kampong-spelers nog in Heren 1 speelden, werd bij de planning natuurlijk netjes rekening gehouden met de competitieverplichting. Dat was dit keer niet nodig. Immers, geen van de Barcelona Boys speelt nog op het hoogste niveau. En Kampong 2 kan best een wedstrijdje zonder Sjoerd de Wert en Philip Meulenbroek.

Maar De Wert en Meulenbroek spelen al maanden niet meer met Kampong 2. Door een waslijst aan blessures staan ze wekelijks weer in het keurkorps van coach Alexander Cox. Alsof het nooit anders is geweest. Meulenbroek als goalgetter en in zijn schaduw is De Wert (31) de altijd betrouwbare verdediger.

Oudjes

Woensdag in de eerste wedstrijd van de halve finale tegen HGC lieten de oudjes nog van zich spreken. De Wert stoomde op aan de rechterkant, sloeg de bal hard richting Meulenbroek in de cirkel, die met een fraaie stickbeweging de 0-1 binnen tipte. Meulenbroek scoorde later nog drie keer en kroonde zich tot koning Philip.

Sjoerd de Wert maakt zich gereed om te spelen. Foto: Willem Vernes

Dat was woensdag. Minder dan 24 uur later zaten Meulenbroek en De Wert in het vliegtuig naar Barcelona. Zaterdagmorgen keerden ze, met enige vertraging, terug op Nederlandse bodem. ‘Donderdagavond zijn we nog wel uiteten geweest en hebben we een wijntje gedronken, maar vrijdagavond hebben Philip en ik geen alcohol gedronken en zijn we op tijd naar bed gegaan. Die andere jongens hebben meer genoten’, zegt De Wert lachend.

Om daar direct aan toe te voegen: ‘Maar als wij vanavond terug zijn, gaan we eten en nuttigen we wel een paar lekkere wijntjes. Dat hebben we wel verdiend.’


Wat vind jij? Praat mee...