Poll: er hockeyen te veel buitenlanders in de Hoofdklasse

Elk jaar is het weer raak: de buitenlandse hockeyers en hockeysters worden uit alle windstreken weer ingevlogen voor de Nederlandse Hoofdklasse. Hockey.nl is benieuwd of jullie deze buitenlandse spelers een verrijking vinden voor de competitie of het idee hebben dat het eigen Nederlandse talent in het geding komt?

Pinoké dat nu over drie Argentijnen beschikt en al de Belgische wereldkampioen Alexander Hendrickx in de gelederen had. Amsterdam, dat eigenlijk geen nieuwe buitenlandse hockeyers wilde aantrekken, maar toch overstag ging om de Belg Tanguy Cosyns in te lijven. HGC dat na de uitstroom van enkele exceptionele buitenlanders twee Indiase hockeyers naar Nederland haalt. Zelfs Tilburg heeft nu de Spanjaard Alfonso Moreno Pombo aangetrokken.

De dames van Oranje-Rood die het vertrek van onder andere Yibbi Jansen en Valerie Magis compenseren met de Chileense speelster Manuela Urroz en Manuela Vilar del Valle uit Uruguay. Kampong dat de Ierse keepster Ayeisha McFerran aantrekt en al beschikte over de Italiaanse Chiara Tiddi. En zo zijn er natuurlijk nog veel meer voorbeelden bij andere clubs, die we hier nu niet allemaal gaan opnoemen. Maken de buitenlandse sterren de competitie nou juist leuker of grijpen hockeyclubs te snel naar de ‘buitenlandse oplossing’?

We zijn benieuwd naar jullie mening en anders kun je natuurlijk een reactie achterlaten.

  • Er hockeyen te veel buitenlanders in de Hoofdklasse

    Deze poll is gesloten.

    Je hebt al op deze poll gestemd.

    Er hockeyen te veel buitenlanders in de Hoofdklasse



    Ophalen van gegevens


22 Reacties

  1. luchtisblauwgrasisgroen

    Voetballen er ook te veel buitenlanders in de Eredivisie? Wat een onzin poll is dit - het staat Nederlandse hockeyers ook vrij om in het buitenland te gaan hockeyen.

    1. Toon Janssen

      De poll gaat niet over of het spelers vrij staat te hockeyen waar ze willen. Dat zou inderdaad n onzinnige poll zijn.

  2. robvisser

    Tja, hockey.nl gaat met de tijd mee en dus worden er ook vragen gesteld bij (en over) de hoeveelheid buitenlanders in 'onze' Hoofdklasse. Je mag er in ieder geval vanuit gaan dat het buitenlanders zijn die als verrijking worden gezien, anders zouden ze niet zijn overwogen.

    1. conegut

      Valt bij sommige clubs te overzien..

  3. Eelco Houwink

    In die vraag zit ook besloten: komt er door die instroom vanuit het buitenland NL talent buiten de HK staan ? Immers dit maakt de kans om in 1 keer van de A-jeugd door te stromen naar de HK wel kleiner, en een aantal verlaat dan teleurgesteld de sport (het aantal spelers dat dan voor een H2 of JH1 kiest neemt af, dat is wel zorgelijk maar past helaas in de trend van steeds minder seniorenteams en verhoudinggewijs steeds mer veteranen) Is dat ongewenst of een acceptabel offer - voor het hogere niveau (anders kwamen die buitenlanders niet aan de bak) Hier kan je idd. verschillend over denken. Ik vind dat je gewoon voor kwaliteit moet gaan, dus prima zo, maar zou een plafond van bv. 3 spelers per team wel gewenst vinden om te voorkomen dat er alleen nog maar buitenlanders te zien zijn. De genoemde problemen moet je oplossen doo de sport op een andere manier aantrekkelijk te maken; de HK moet daar niet voor opdraaien.

    1. jochenvanwestendorp

      Het lijkt er wel op momenteel dat het aantrekken van buitenlandse spelers, de makkelijkste route is. Kijk maar op de pagina transfernieuws. De keren dat het doorstromen van eigen jeugd wordt genoemd is op 1 hand te tellen. Volgens mij zou de doorstroom van eigen jeugd prio 1 moeten zijn. Zeker gezien de effort die elk jaar in alle selectielagen zit (van E t/m A). Maar misschien "koopt" men liever een zekerheid. Aangezien hockey een semi-prof sport is, is het de vraag hoe dat dan bekostigd wordt. Neem een club als HGC, dat zoals bekend een schuld heeft van 8 ton (minus 1 ton dat de leden aan extra contributie hebben moeten betalen), toch een vloot van buitenlandse spelers invliegt. Natuurlijk zit het tophockey in een aparte stichting maar de vraag blijft hoeveel de club bijdraagt vd begroting aan het tophockey. Niet elke speler is een Jorrit Croon. Een aantal spelers zal eerst nog wat meer uren moeten maken op hun 18e voordat men toe is aan de hoofdklasse. Vaak ligt er bij de clubs geen plan om dat op te vangen met het gevolg dat deze jonge spelers stoppen. Zeker als een H2 of D2 vol zit met oud spelers en als vrienden team fungeert.

  4. AvA

    Er is heel veel hockeytalent in NL in de jeugd. Niet perse alleen in NedB of NedA. Die selecties zijn een momentopname en die coaches kiezen vaak voor dezelfde groep. Het is jammer dat andere talentvolle jeugd niet of te weinig gezien wordt. Een paar buitenlanders in de hk comp is niet zo erg maar hopelijk slaat het niet door.

  5. rancoburgzorg

    Wat is dat nu voor enge xenophobie? Het hockey in Nederland is al zo in zichzelf gekeerd. Er spelen juist eerder te weinig buitenlanders in de Hoofdklasse. In de meest succesvolle voetbalcompetitie van de wereld, de Premier League, mag je blij zijn als er 1 of 2 Engelsen per team op het veld staan. Niemand die daar wakker van ligt. Kwaliteit mag het enige leidende principe zijn voor de samenstelling van de selectie. Die Hollandse jongens moeten de concurrentie maar aangaan.

    1. bombaliali

      Met als resultaat voor Engeland een heel matig nationaal elftal dat nooit voor de prijzen speelt..

    2. anonie

      Halve finale wk en eindronde nations league zou ik niet willen beschouwen als niet spelen om prijzen. Sowieso is het onlogisch bij voetbal het niveau van nationale ploeg te baseren op niveau nationale competitie, want 90% van Franse wereldkampioen speelt niet in eigen competitie maar in de sterkere Spaanse of Engelse competitie.

  6. pimhdm

    Het feit is dat bij grote clubs jongens en meiden uit de a niet door kunnen stromen in een keer en dan vertrekken ze naar een promotie of overgangs klasser. Daarna hoor je nooit meer wat van ze. Zonde

    1. AvA

      Dat is idd waar. Zonde!! Hockey is niet met voetbal te vergelijken, er spelen hele andere belangen.

  7. oakman

    Ach, waarom niet, al die clubs hebben geld genoeg beschikbaar....,toch?

  8. Toon Janssen

    Gewoon n jaar n experiment: een competitie met alleen “eigen” volk. T zou mij benieuwen. Wat zal de macht van begroting nog zijn? Wordt t leuker, beter? Maar ja, dan moet iedereen mee doen en jezelf ondergeschikt maken aan een “hoger” doel is beetje tegen de natuur van de mensch in. Dan is er opeens een genaturaliseerde hockey Belg à la Bart Veldkamp. Misschien toch maar aan de markt over laten en niet te veel willen beheersen. Wel leuk praatje voor langs de lijn of na n wedstrijd waarbij jouw cluppie weer klop heeft gekregen van n vreemdelingenlegioen🙄 Vroegâh, toen de Russen het hockey nog niet hadden gekocht... en het “Bosman arrest” alleen nog in t betaald voetbal van kracht was. Ja toen.... Speelden we ook nog gewoon op gras! Rook zo lekkâh!

  9. Runa Honig

    Dit is een discussie in de marge. Er is gewoon te weinig geld om heel veel buitenlandse spelers te kopen. Reguleert zich vanzelf. Maar we moeten ook af van de premisse dat wij hier in Nederland de hockeywijsheid in pacht hebben. Heel goed om eens wat ander hockeybloed binnen te halen. Maakt de sport bovendien aantrekkelijker voor de media e.d. De jeugd moet niet zeuren. Dat die vroegtijdig afhaken of het eerste team niet halen is in mijn optiek vooral een “millennial probleempje”. Hockey op topniveau is een beperking. Er zijn zoveel leuke dingen. FOMO!

    1. vostammer

      Het is de jeugd niet die zeurt maar hun ouders. Dat veel jeugd stopt na hun 18e heeft vooral te maken met het feit dat ze dan gaan studeren, meestal elders, en dat bond en clubs maar geen passende oplossing voor dit fenomeen vinden. Niet dat ik denk dat ze er veel moeit voor doen, want bij de jongere jeugd zijn er toch voldoende op de wachtlijst.

  10. kasparstevens

    Een lidmaatschap van trainen-in-studiestad-A en wedstrijden-spelen-in-ouderlijk-dorp-B, met soepele onderlinge verrekening zou een oplossing kunnen zijn.

  11. Mark Bouwman

    Goh, de jaloezie spat weer van het scherm in de reactie van @jvanwestendorp. Maar hij slaat mbt 18 jarige junioren meteen de spijker op de kop: "een aantal spelers zal eerst nog wat meer uren moeten maken op hun 18e voordat men toe is aan de hoofdklasse". Verander "aantal" maar in 99%, want de meeste "A1-talenten" knappen na 1 jaar hard trainen en 2 minuten per HK-wedstrijd af, dan is het gedaan met de "ambitie". Om welke reden dan ook. Ouders, geen doorzettingsvermogen, beperkte motivatie, studie, sabbatical year (...), backpacking, of de dooddoener "ik krijg geen vertrouwen van de coach". De echte talentvolle diehards daargelaten. HK is totaal iets anders dan alle competities "daaronder". HK is een "heiligdom" voor veel clubs. Een decennia lange discussie over "teveel buitenlanders" toont de onvolwassenheid hier weer eens aan. Als je topsport wil zien, ga je kijken naar de sterren en bovenliggende spelers, of dat nu een Nederlander, een Belg, een Indiër, een Duitser, een Australiër of noem maar op, is. En als er echt zo'n pareltje of jonge Nederlandse 18-jarige die-hard voor handen is - en "dus" goed genoeg is - komt hij echt wel aan de bak. Ik mag aannemen dat geen club zo'n Nederlands talent moedwillig laat lopen. Duidelijker kan ik het niet formuleren. Niet mee eens: schiet maar.

  12. albertmonpellier

    Veel buitenlanders? Geen probleem volgens mij. Toch? Die gasten zijn technisch en tactisch misschien niet, maar ze zijn mentaal en fysiek ook wel verder. Gewoon nog iets langer investeren in de jeugd jaren. Dan bouw je ook aan een sterk senioren team met eigen jeugd. Sommige jongens en meisjes komen er pas laat achter qua hun fysieke kracht en mentale kracht. Misschien een idee om de leeftijdsgrens te verlengen in de Nederlandse competities. A leeftijd is bijvoorbeeld tot 20-21 jaar in de competitie. B leeftijd is tot 17-18 en C leeftijd is tot 14-16 etc. etc. Zo spelen ze langer in de competities en worden ze er ook veel volwassener en mentaal sterker van.

  13. floppieenteun

    Denk dat je als, b.v. Bloemendaal zijnde, alleen de absolute buitenlandse topspelers moet halen. Of de absolute buitenlandse toptalenten die aangeven voor langere tijd bij de club te willen spelen. Spelers die een verrijking zijn voor Bloemendaal en de hoofdklasse. Probleem bij het halen van buitenlandse spelers is de continuïteit. De buitenlandse spelers zien het spelen in de hoofdklasse als een interessant avontuur en zijn vaak weer binnen een aantal jaren vertrokken. Een sterke Nederlandse kern (mix van jong oranje en oranje) die aangeeft lang bij de club te willen spelen is daarom belangrijk. Kan je een Nederlandse speler halen (of vanuit de jeugd opleiden/begeleiden) van hetzelfde niveau en met dezelfde doorgroeimogelijkheden als een buitenlandse speler, dan moet je dat naar mijn idee altijd doen. De clubs die weten welke Nederlandse spelers in welke leeftijdsklasse tot de absolute top (gaan) behoren, en deze vervolgens (voor langere tijd en op het juiste moment) binnen kunnen halen, doen de beste zaken. Helemaal als je de selectie dan nog kan aanvullen met een paar buitenlandse toppers.

  14. ruudalmere

    Dus als een club maar genoeg geld heeft kan die kopen wat die wil ! We zien nu al een aantal H1 teams die geen enkele binding hebben met de club waar ze voor spelen . Dat zijn bedrijven geworden die boven op de club zijn geplaatst mogelijk gemaakt door geldschieters . Is dit nu wat we willen ?

    1. vostammer

      Zodra er geld verdiend wordt heeft niemand in de sport ”binding met de club”. Dat soort vals-romantische ideeen moet je echt overboord zetten


Wat vind jij? Praat mee...