Dankzij De Wijkerslooth wint Amsterdam van HGC, dat meer had verdiend

Dankzij doelpunten van Mirco Pruyser en Nicki Leijs won Amsterdam vrijdagavond met 2-0 van HGC, dat zichzelf ernstig tekort deed. Negen strafcorners haalde de ploeg van oud-bondscoach Paul van Ass, maar vrijwel elke keer stuitte het op de uitstekend keepende Jan de Wijkerslooth.

Aanwinst Kenta Tanaka uit Japan maakte zijn debuut voor HGC. Nadat hij vorige week met Japan knap de Asian Games won, liet hij in zijn eerste wedstrijd in Nederland meteen een goede indruk achter. Meerdere keren sprintte hij op de flanken zijn directe tegenstander eruit. In de eerste minuut schoot de behendige aanvaller de bal meteen naast het doel van De Wijkerslooth.

Kenta Tanaka krijgt een hand van HGC-coach Paul van Ass. Foto: Willem Vernes

Knappe goal Mirco Pruyser

In de openingsfase was HGC de betere ploeg. Maar na vijf minuten belandde de bal opeens voor de stick van Amsterdam-spits Mirco Pruyser. Het was de eerste keer dat Amsterdam gevaarlijk werd en meteen Pruyser deed waar hij zo goed in is. Uit het niets schoot hij de bal met een knap backhandschot op de plank, waarmee de 0-1 op het scorebord kwam. Het was de eerste treffer van de international dit seizoen.

Daarna deed HGC zeker niet onder voor Amsterdam, dat de competitie was begonnen met een nederlaag tegen Rotterdam en een overwinning op Den Bosch. De Belg Tanguy Cosyns won veel belangrijke duels. De Engelsman Ashley Jackson gaf af en toe een heerlijke pass. Een van zijn drie strafcorners voor rust werd prachtig uit de benedenhoek getikt door keeper De Wijkerslooth. Een snoeiharde strafcorner van Justin Reid-Ross van Amsterdam spatte uiteen op de voet van HGC-doelman en international Sam van der Ven.

Mirco Pruyser juicht nadat hij de 1-0 heeft gemaakt. Foto: Willem Vernes

HGC kreeg negen strafcorners

In het begin van het derde kwart was het wachten op een doelpunt van HGC. Twee strafcorners van Jackson werden opnieuw van de lijn gered. Maar Amsterdam werd sterker en was af en toe met snelle uitbraken ook op weg naar de 0-2.

Uiteindelijk had HGC minimaal de gelijkmaker moeten maken. Met een paar schitterende reddingen hield De Wijkerslooth telkens de deur dicht. Het was vooral aan hem te danken dat Amsterdam stand hield tegen HGC, dat aan het eind van het derde kwart en het begin van het vierde kwart corner op corner haalde. Maar hoe vaak Ashley Jackson of Seve van Ass ook aanlegden, negen keer in totaal, telkens vonden zij een verdediger of De Wijkerslooth op hun weg.

Zeven minuten voor tijd was het Nicki Leijs die de wedstrijd met een knappe actie besliste. Daardoor droop HGC uiteindelijk af, in de wetenschap dat het minimaal gelijk had moeten spelen.