Rake strafbal brengt Pruyser op 150 goals in Hoofdklasse

Mirco Pruyser maakte zondagmiddag tegen Bloemendaal (2-2) voor het eerst in zijn loopbaan een competitiedoelpunt vanaf de strafbalstip. De gelijkmaker in de hockeyklassieker betekende meteen een prachtige mijlpaal: het was zijn 150ste doelpunt in de Hoofdklasse.

Tien jaar geleden kwam Pruyser voor het eerst tot scoren namens Amsterdam in de Hoofdklasse. Op 18 oktober 2008 droeg hij met één treffer bij aan een zege in het uitduel met Den Bosch (1-3).

Daarna volgden door de jaren heen nog 149 goals in de reguliere competitie, waarvan hij er liefst 115 sinds de jaargang 2013/14 maakte. Inclusief zijn twintig goals in de play-offs om de landstitel staat de teller voor Pruyser overigens al op 170 goals in de nationale competitie.

Topseizoen 2015/16

Pruyser maakte al zijn 150 Hoofdklasse-goals in dienst van Amsterdam. Het seizoen 2015/16 was met 28 doelpunten in persoonlijk opzicht het meest succesvol. In dat seizoen maakte alleen de Argentijnse strafcornergigant Gonzalo Peillat er meer in de reguliere competitie: 33 namens HGC.

Tekst gaat verder onder de graphic. Klik op afbeelding voor grotere weergave

Den Bosch favoriete slachtoffer

Den Bosch, de ploeg waartegen Pruyser zijn eerste doelpunt liet aantekenen, is met afstand zijn favoriete tegenstander. De Brabanders moesten al twintig doelpunten van de goaltjesdief incasseren, negen meer dan andere gewillige slachtoffers als Hurley, Pinoké, HGC en SCHC.

Veelal veldgoals

Pruyser is de vierde nog actieve speler die de grens van 150 goals in de Hoofdklasse bereikt. Alleen ploeggenoot Justin Reid-Ross (164), Jeroen Hertzberger (Rotterdam, 232) en Mink van der Weerden (Oranje-Rood, 232) scoorden nóg vaker. Daarbij moeten we wel opmerken dat de goals van Pruyser veelal voortkomen uit veldspel (124 van de 150), wat zijn mijlpaal wellicht nog wat meer glans geeft.

Tweede jubileum van 2018

Eerder dit jaar kon Pruyser ook al een jubileum vieren als Oranje-international. In de verloren Champions Trophy-wedstrijd tegen Australië (1-3) maakte hij toen zijn vijftigste doelpunt in het Nederlands elftal. Ook in Oranje zien we dat de productie van Pruyser in de laatste jaren een enorme vlucht heeft genomen, getuige 35 doelpunten in zijn 39 interlands sinds 2017.


1 Reactie

  1. vostammer

    Waar is de eeuwige Hoofdklasse ranglijst?


Wat vind jij? Praat mee...