Reid-Ross en Verga houden Amsterdamse hoop op play-offs levend

Amsterdam heeft zich in het eigen Wagener Stadion knap in leven gehouden in de strijd om de play-offs. Op vrijdagavond werd de cruciale wedstrijd tegen de matig spelende concurrent Oranje-Rood met 2-0 gewonnen. Goals van Justin Reid-Ross en de sterk spelende Valentin Verga beslisten het duel, dat een lange aanloop nam om op gang te komen.

De splijtende pass van Valentin Verga op Mirco Pruyser, die de strafcorner versierde voor Justin Reid-Roos. Dat betekende uiteindelijk de bevrijdende voorsprong. De Zuid-Afrikaan scoorde in het rustsignaal de 1-0 in een tot dan toe taaie do-or-die-wedstrijd. De 2-0 volgde meteen na rust van Verga, die Amsterdam nadrukkelijk bij de hand nam en knap de voorsprong vergrootte, na een goede assist van Mirco Pruyser. Het was daarna ook Verga die Reid-Ross nog een strafcorner schonk en de bal panklaar legde voor Rik van Kan, die de intikker van dichtbij voor 3-0 miste. Opvallend was het makke verweer van Oranje-Rood, dat nooit echt goed in de wedstrijd leek te komen en zich in twee minuten naar een 2-0 achterstand liet hockeyen.

De eerste twee kwarten opereerden beide ploegen behoedzaam. Play-offs waren voor Amsterdam zo goed als zeker onbereikbaar als ze zouden verliezen of gelijkspelen tegen het team dat voor de wedstrijd nog vijf punten voorsprong had. Maar dat betekende niet dat de club uit de hoofdstad meteen alles vol op de aanval gooide. Het was voorzichtig wat beide ploegen in het stadion lieten zien, dat aan de overdekte zijde behoorlijk gevuld was. Drie kansen en een strafcorner creëerde Amsterdam in het eerste kwart, maar die ene strafcorner rolde niet lekker op de stick van kanon Justin Reid-Ross. Oranje-Rood liet nog weinig zien, behalve een verdwaald schot van Niek van der Schoot, dat hoog over vloog.

Casper Horn haalt de eerste strafcorner. Foto: Koen Suyk

Aftasten, aftasten, aftasten, openingen zorgvuldig zoeken: dat was wat het eerste en tweede kwart vooral te bieden hadden. En goed verdedigen en af en toe de trukendoos van international Mink van der Weerden, die in moeilijke situaties het balletje op de stick legde om zo al solerend uit te verdedigen.

Boris Burkhardt kreeg de bal in de cirkel, leek al liggend een poging te doen, maar werd knap gestuit door verdediger Mark Rijkers. Jim van de Venne gaf de bal aan international Bob de Voogd, maar voordat hij kon schieten was het Justin Reid-Ross die de bal al knap van zijn stick snoepte. Mirco Pruyser wilde in de cirkel ruimte maken voor zijn schot, maar daar was al talent Teun Beins om dat onmogelijk te maken.

Maar vlak voordat er met de brilstand gerust zou worden, was het de sterke Valentin Verga, die al een paar keer eerder strooide met mooie passjes, die Mirco Pruyser bereikte. De spits versierde de tweede Amsterdamse strafcorner.

Na de 2-0 van Verga, was het Amsterdam dat had moeten uitlopen via Rik van Kan of Nicki Leijs, maar dit naliet. Toen Oranje-Rood in de 52ste minuut de eerste strafcorner kreeg, was het keeper Philip van Leeuwen – die de voorkeur kreeg boven Jan de Wijkerslooth – die netjes de lage sleep stopte van international Mink van der Weerden. Terwijl de tijd wegtikte moest interim-coach Toon Siepman zien hoe Amsterdam het spel bepaalde.

Foto: Koen Suyk

Met nog een paar minuten te spelen konden de bezoekers geen enkele vuist maken. Gelaten werden ze naar hun vijfde nederlaag na de winterstop gehockeyd. Het was daarom een terechte 2-0 overwinning voor Amsterdam op de 42ste verjaardag van interim-coach Jan Jorn van ’t Land, die de play-offs nog in zicht houdt. Amsterdam heeft het relatief makkelijkere programma, met Tilburg en Pinoké. Oranje-Rood moet zondag tegen Rotterdam spelen en heeft nog de laatste wedstrijd tegen concurrent Den Bosch voor de boeg. Het is, kortom, nog héél spannend in de Hoofdklasse en dat zal het waarschijnlijk tot het laatste eindsignaal volgende week zondag blijven.

Teleurstelling bij Mink van der Weerden (Oranje-Rood) na de hoofdklasse competitiewedstrijd hockey heren, Amsterdam- Oranje Rood. Foto: Koen Suyk


6 Reacties

 1. ruben-bergkamp

  Reguliere competitie eindstand 1. Kampong 2. Bloemendaal 3. Amsterdam 4. Rotterdam Finale Amsterdam - Rotterdam Een hele verrassende ontknoping!

 2. Runa Honig

  Finale kampong - bloemendaal natuurlijk, by far de beste ploegen dit jaar, en dat wordt een groot bloedstollend spektakel met tophockey van de bovenste plank. Wie aan het kortste eind trekt? Beide ploegen kampen met blessures en zijn niet echt okselfris meer, dus de vorm van de dag zal bepalend zijn.

 3. robbertsmit

  HGC wint zondag as tegen SCHC, haalt uiteindelijk 40 punten en wordt derde op doelsaldo. Amsterdam wint twee keer en wordt vierde met 40 punten. Rotterdam wint twee keer en wordt helaas maar knap vijfde met 39 punten. Den Bosch en Oranje Rood winnen niets meer en worden zesde en zevende. HGC tegen Bloemendaal in de playoffs. En daarvoor laatste ronde ook al Bloemendaal. Wordt dus vier keer HGC-Bloemendaal achterelkaar. Amsterdam met de afgeschreven Bakker en Verga verslaat verrassend Kampong. HGC tegen Amsterdam in de finale. En HGC wint met tweemaal 8-2. En alle breedtesportleden van HGC flappen alsnog met liefde de ‘aanbevolen’ 100 per neus ipv de verplichte 25 euro. Ashley Jackson gaat desalniettemin terug naar Engeland en probeert alsnog OS in Tokyo te halen. Maar zal ter elfer ure afvallen wegens hardnekkig overgewicht. Alles bijeengenomen lijkt dit het meest waarschijnlijke scenario.

  1. Toon Janssen

   Brrrr daar wil je toch niet aan denken😉

  2. goud

   Ha mooi geschreven!

 4. jonathan

  Fantastisch geschreven, zou solliciteren bij de site dan is het voor ons lezers veel leuker om te lezen. Of alle conclusies de eindstreep halen......ach de bal is rond


Wat vind jij? Praat mee...