Rick Mathijssen: ‘HGC deed wat wij verzuimden… scoren’

Wie er vanmiddag (zaterdag, red.) bij was op ’t Kopje, zal het kunnen beamen: het wedstrijdbeeld van de tweede halve finale in de play-offs tussen Bloemendaal en HGC rijmde totaal niet met de uitslag. Bloemendaal vloog de ploeg uit Wassenaar veelvuldig naar de strot, maar kon de genadeklap maar niet uitdelen. Met een even verrassende als knappe 1-3 zege voor de bezoekers als gevolg.

‘Deze wedstrijd heeft de statistieken van een 5-1 overwinning, niet van een 1-3 nederlaag’, slaat Bloemendaal-coach Rick Mathijssen na afloop de spijker op zijn kop. ‘We zijn 38 keer in hun cirkel geweest, zij acht keer bij ons. We hebben zeven strafcorners gehad… zonder resultaat. Dan is het balen dat je deze wedstrijd niet gewoon wint. Het was een lesje in effectiviteit: HGC deed juist wat wij verzuimden: de kansen afmaken. Dat hebben zij geweldig gedaan.’

Extra doelpuntje viel niet

Het bal der gemiste kansen van Bloemendaal speelde zich vooral in de eerste 35 minuten van de wedstrijd af. Bijna tweeduizend mensen op de tribunes en langs de lijn zagen hoe een flitsende thuisploeg met snelle en zuivere passing keer op keer op de cirkel van HGC afstormde. De bal eindigde uiteindelijk slechts één keer over de doellijn achter HGC-keeper Sam van der Ven: via een mooie tip-in van Jorrit Croon.

Bloemendaal-speler Tom Hiebendaal probeert HGC-keeper Sam van der Ven te passeren. Foto: Koen Suyk

Mathijssen: ‘Als je zo vaak in de cirkel van HGC komt, moet je er meer uithalen. Ik moet Sam een groot compliment maken, hij heeft er heel veel ballen uitgedoken en uitgevist. Zij halen ook nog twee ballen van ons schitterend van de lijn. Tja… soms heb je zo’n wedstrijd als deze. We hadden nog 35 minuten langer kunnen hockeyen, maar het extra doelpuntje viel niet voor ons.’

Negatieve invloed

Mathijssen ontplofte in de eerste helft al een paar keer langs de zijlijn, vooral na een paar – in zijn ogen – dubieuze beslissingen van de scheidsrechters. De grootste woede-explosie kwam na de plotselinge gelijkmaker van HGC’er Pelle Vos, die viel nadat de toeter voor het einde van het derde kwart had geklonken.

‘Begrijp me niet verkeerd’, zegt Mathijssen. ‘Een nederlaag ligt nooit aan de scheidsrechters, maar ik vind wel dat die beslissingen een negatieve invloed hebben gehad op het eindresultaat. Ik vind dat we zeker twee strafballen hadden moeten krijgen, zoals bij de tackle op Jorrit op het moment dat hij kan scoren. En volgens mij valt de 1-1 buíten de tijd. Ik vind het onbegrijpelijk dat het fluitje van de scheidsrechter dan blijkbaar toch leidend is. Dan snap ik de meerwaarde van zo’n toeter vanaf de kant niet.’

Teleurstelling bij de spelers van Bloemendaal na de 1-3 tegen HGC. Foto: Koen Suyk

Bloemendaal was even van slag na die fikse tegenvaller. Dat HGC vroeg in het vierde kwart meteen ook de 1-2 maakte, deed geen goed voor de afspraak die spelers en staf in de korte pauze met elkaar hadden gemaakt: rustig blijven. Mathijssen: ‘Op een gegeven moment kom je een beetje in zo’n situatie dat die tweede goal maar niet valt. Dat gaat dan toch frustreren. En dat snap ik. De jongens zijn ook niet van steen.’

Tevreden over het spel

In het restant van het laatste kwart probeerde Bloemendaal wanhopig nog iets te forceren, maar het vernuft en de rust ontbraken om de hechte HGC-defensie echt aan het wankelen te brengen. Toch kijkt Mathijssen tevreden terug op het spel van zijn ploeg.

‘Deze wedstrijd had een groot niveauverschil tussen ons en HGC, dat mag ik best zeggen. Dus qua spel zat het goed. Onze strafcorners? Dat was vandaag niet goed genoeg. Als je er zeven krijgt, dan moet je er minimaal twee maken. Ík moet betere keuzes maken in welke corners we spelen en de jongens moeten het beter uitvoeren. Maar als wij morgen weer zo spelen, dan geloof ik niet dat we dat duel verliezen.’