Roderic Schwirtz: ‘Iedereen scoorde een onvoldoende’

Terecht, vond Amsterdam-aanvaller Roderic Schwirtz de nederlaag tegen Den Bosch (1-2) afgelopen zondag. Amsterdam was voorafgaand aan het duel nog ongeslagen, maar liep in de slotfase tegen een nederlaag aan door een tip-in van Dylan Wotherspoon. Meteen daarna was het duel afgelopen.

‘We begonnen heus niet aan de wedstrijd met het idee van: we doen het wel effe. Al moet ik zeggen: daar leek het wel een beetje op’, vertelt Schwirtz, die afgelopen zomer de overstap van SCHC naar Amsterdam maakte. ‘Iedereen scoorde een onvoldoende. Dat heeft puur met onze inzet te maken. We zaten niet strak genoeg op onze vent, we leden te veel en te makkelijk balverlies, we communiceerden niet goed. Dat ligt écht aan onszelf.’

Nadat Den Bosch in de allereerste minuut via Noud Schoenaker op voorsprong was gekomen, knokte Amsterdam zich in 58e minuut terug via een rake strafcorner van – hoe kan het ook anders? – Justin Reid-Ross. ‘Daarna namen we risico door voor de 3 punten te gaan. We gingen iets aanvallender spelen, met 3 aanvallers, 4 middenvelders en 3 verdedigers. In de laatste minuut ontstond er een gat in onze verdediging en kregen we een doelpunt om onze oren. Dat is zuur, heel zuur.’

Ook zichzelf spaart hij niet. ‘Ik heb ook een onvoldoende gescoord. Ik heb een paar keer te makkelijk balverlies geleden, ik had meer moeten lopen en verdedigend harder moeten werken.’

‘Een Nederlandse basis’

De aanvaller degradeerde vorig seizoen met SCHC naar de Overgangsklasse, de competitie waarin hij eerder al 2 jaar met de ploeg uit Bilthoven uitkwam. Nu strijdt hij niet tegen degradatie, maar speelt hij op een hoger niveau, om het landskampioenschap, met internationals om zich heen.

‘In het begin was het even wennen dat ik met de grote jongens op het veld mocht staan. Maar goed, in de loop van de tijd wordt dat ook wel weer normaal’, zegt Schwirtz. ‘Ik geniet ervan, iedere training, iedere wedstrijd. We hebben een jonge groep met Nederlandse jongens. Het is mijn rol om samen met die jongens een basis te gaan vormen. Een Nederlandse basis, die er over een aantal jaar staat. Nu is het een traject van groeien, van zoveel mogelijk minuten maken.’