Roelant Oltmans keert bij Kampong terug in Nederland

Roelant Oltmans keert terug als coach in Nederland. De 66-jarige coach is door Kampong vanaf komend seizoen aangesteld als de opvolger van Alexander Cox bij de heren hoofdklasser. Oltmans is bondscoach van de mannen van Maleisië en wikkelt in het Aziatische land momenteel de laatste details af van zijn vertrek.

Het is nog onduidelijk wanneer Oltmans voor het eerst in Utrecht voor de groep staat, die deze week de voorbereiding op het nieuwe seizoen start. De taken van Oltmans worden tot die tijd waargenomen door Alexander Verga, assistent-coach bij Kampong.

Kampong haalt met Oltmans een ervaren en succesvolle coach binnen. Oltmans leidde zowel de Nederlandse hockeymannen als -vrouwen naar een wereldtitel. Daarnaast werd hij met de Oranje Heren in 1996 in Atlanta olympisch kampioen. Oltmans was in 2010 voor het laatst actief in de Nederlandse hoofdklasse als coach van de Laren dat toen nog op het hoogste niveau hockeyde.

‘Ik ben blij dat ik in deze onzekere tijd de mogelijkheid heb gekregen om te werken bij de grootste vereniging van Nederland’, laat Oltmans in een persbericht weten. ‘Het is een ploeg met veel topspelers en een enorm sterke selectie. Wij delen de ambitie om niet alleen op korte termijn resultaten te behalen maar ook om verder te kijken hoe Kampong ook op langere termijn succesvol kan blijven. Ik kijk uit naar de samenwerking met Alex Verga, Pieter Bos en alle anderen die betrokken zijn bij het tophockey op Kampong.’

Vervanger Cox

Oltmans was de afgelopen jaren met name in Azië actief. Hij werkte als coach en technisch directeur van India, was bondscoach van Pakistan en sinds oktober 2018 bondscoach van Maleisië. Met die ploeg slaagde hij er niet in zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van Tokio. In de play-off verloor Oltmans met zijn ploeg van Groot-Brittannië. Maleisië is het eerste reserve-team voor Tokio 2021.

Coach Alexander Cox met Robbert Kemperman na de finale van de play-offs om de landtitel tussen de heren van Kampong en Amsterdam (3-1) in 2018. Foto: Koen Suyk

Met de aanstelling van Oltmans komt er bij Kampong een einde aan de lange zoektocht naar een vervanger van Cox, die al maanden geleden bekend maakte uit de hockeysport te stappen en zich te richten op zijn maatschappelijke carrière. Cox stond de laatste drie seizoenen in de finale van de play-offs en veroverde twee keer de landstitels met de Utrechtse formatie.


18 Reacties

 1. tiemezegelink

  🙌🙌🙌

 2. Gs123

  En hoeveel mag dit gekost hebben?

  1. maartjeklein

   Gaat je niks aan

 3. mark-j

  Zo jammer om niet een coach uit de nieuwe lichting coaches aan te stellen .Scheelt hoop geld en was meer hedendaagse- en toekomstige visie op het hockey geweest . Gemiste kans wat mij betreft. Desalniettemin gun ik Kampong alle succes met de nieuwe “oude “ coach !

  1. knap

   Volgens mij deed Dick Advocaat het ook niet verkeerd bij Feijenoord. Zijn aanstelling bij Kampong is volstrekt begrijpelijk. Ervaring is ontzettend belangrijk. Juist oudere coaches zijn wat minder ad hok en zorgen voor structuur en een goede visie.

 4. unplugged

  Fijn dat onze grote vriend weer terug is . Een mooie tussenstap naar het Bondscoachschap .

  1. jobe

   Mag toch hopen dat we verder kunnen en durven te kijken dan Oltmans terug bij NL. Kampong prima.

 5. luchtisblauwgrasisgroen

  Kampong boft met de komst van Oltmans. Hopelijk straalt zijn sympathie af op het team en gaat Kampong niet meer met 'alleen de winst telt' spelen. Het team is sowieso in transitie gezien de resultaten van vorig seizoen, zal nog wel even duren voordat het team weer de geoliede machine van 3 seizoenen terug is.

 6. Het Muurtje

  Goed voor structuur en visie om Oltmans te halen, zou ook goed zijn om een jongere nieuwe lichting assistent/coach ernaast te zetten voor mooie mix en te leren van Oltmans voor de toekomst.

 7. arnoldS

  Heel gaaf om Oltmans weer terug in NL aan het werk te zien. Had nooit gedacht dat hij daar nog ambitie voor had. Ook goed voor zijn vrouw om hem weer elke dag thuis te hebben

 8. stekel

  Met name goed voor Oltmans zelf. Nog 1 keer op de NL velden, niet te lang vermoedelijk.net genoeg om nog even de pensioen iets aan te spekken. Is een illusie zijn om te denken dat hij hier echt lang gaat blijven.

 9. Runa Honig

  Dat we het van de oudjes moeten hebben is wel een teken aan de wand. De visvijver op topniveau is kennelijk te klein. Maar Oltmans is een goede keus, denk ik. Hij zal zijn carrière goed willen afsluiten en erop gebrand zijn om Kampong in de top te houden. Ik ben wel benieuwd of dat gaat lukken na het tijdperk Cox, wat mij betreft de beste coach op de Nederlandse velden, die ze natuurlijk allang hadden moeten inlijven als bondscoach. Erg benieuwd of dat er ooit nog van gaat komen....

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   De beste coach in Nederland wordt volgend jaar bondscoach van Belgie...

  2. jobe

   Cox als bondscoach mannen 😂😂😂 Fantastisch gedaan bij Ierland en door naar TeamNL.

 10. niekhendriks

  Oltmans kan het team weer laten hockeyen in plaats van hard rennen en overbodige en nutteloze trucjes! Hij weet echt wel waar hij over praat...

 11. unplugged

  Ervaring en inzicht heeft Roelant Oltmans zeker (goud Atlanta) , dat hebben jonge trainers en coaches niet en zeker geen inzicht en ervaring . Blij dat hij terug is .

 12. maaja

  Hij heeft bij de Aziatische landen die hij heeft gecoached volgens mij niet echt kunnen overtuigen.

 13. maaja

  Daar viel echt nog wat te transformeren naar het moderne hockey zoals de Belgen en Aussies dat spelen.


Wat vind jij? Praat mee...