Rotterdam is vooral blij dat het winterstop is

Tegen de nog ongeslagen koploper Bloemendaal moest het kwakkelende Rotterdam boven zichzelf uitstijgen om de eerste competitiehelft met een positief gevoel af te sluiten. Dat lukte niet. Door het 1-1 gelijkspel gaat Rotterdam de winter in met een achterstand van vier punten op Oranje-Rood, de nummer vier van de ranglijst.

Met nog vijf minuten te gaan stond Bloemendaal-verdediger Floris Wortelboer op de helft van Rotterdam toen hij de bal aan de rechterzijlijn niet onder controle kreeg. Nick Catlin, de Engelsman van Rotterdam, rook zijn kans. Hij zette druk op Wortelboer, veroverde de bal en sprintte bij hem weg. Wortelboer viel, stond op, zette de achtervolging in en sloeg Catlin op zijn stick. Scheidsrechter Fanneke Alkemade was onverbiddelijk. Geen groen, maar geel voor Wortelboer.

Het stond op dat moment 1-1. Rotterdam had nog vijf minuten om – met een man meer – het doel van Bloemendaal te bestormen. Het omgekeerde gebeurde. Het was de ploeg van Michel van den Heuvel die met z’n tienen druk begonnen te zetten. Slechts één keer werd Rotterdam uit een snelle uitbraak gevaarlijk. Ter hoogte van de 23-meterlijn op de helft van Bloemendaal moest Jeroen Hertzberger de snelheid uit de counter halen, waarna hij de bal te ver voor zich uitspeelde. Die was meteen weer in het bezit van Bloemendaal.

Rotterdam schiet met het gelijkspel tegen Bloemendaal weinig op. Foto: Willem Vernes

‘Misschien komt het door de slechte vorm waarin we momenteel verkeren’

‘We hebben in die fase weinig gecreëerd. Misschien komt het door de slechte vorm waarin we momenteel verkeren. Normaal gesproken krijgen we in zo’n situatie twee of drie kansen. Dit keer kwamen we niet door hun verdediging heen. Dat is teleurstellend’, zei Seve van Ass, international van Rotterdam. ‘We hebben ons best gedaan. We hebben niet goed gehockeyd, maar wel keihard geknokt en veel energie geleverd. Ik vind 1-1 een terechte uitslag.’

Bij Rotterdam is de 3-2 nederlaag tegen middenmoter Pinoké vorige week hard aangekomen. Vooral de manier waarop was volgens Van Ass schrijnend. Een blik op de ranglijst leerde meteen na de verliespartij dat Rotterdam in de dertiende en laatste speelronde voor de winterstop al in een cruciale situatie was beland.

Een overwinning op de nog ongeslagen koploper Bloemendaal zou betekenen dat Rotterdam zich misschien weer in de top vier zou vechten. Bij een nederlaag zou de ploeg van Albert Kees Manenschijn in het ergste scenario van de vijfde naar de zesde plaats terugvallen, waarbij de achterstand op de vierde en laatste play-off-plek mogelijk opliep naar vijf punten.

Jeroen Hertzberger, aanvaller van Rotterdam, vecht een duel uit. Foto: Willem Vernes

‘We hebben tijd nodig gehad om de nederlaag tegen Pinoké achter ons te laten’

Van Ass: ‘De nederlaag tegen Pinoké deed pijn. We hebben tijd nodig gehad om die wedstrijd achter ons te laten. Op de training was iedereen ermee bezig, maar uiteindelijk moesten we het wel los kunnen laten. Keihard trainen, geconcentreerd zijn en doen waar je goed in bent, dat moet je in zo’n situatie doen. Maar na een zondag waarop je hebt verloren, is dat nu eenmaal moeilijk. Uiteindelijk hebben we alle neuzen wel de goede kant op gekregen.’

Toen Jeroen Hertzberger aan het eind van het eerste kwart de vierde strafcorner van Rotterdam precies tussen keeper Jaap Stockmann en lijnstopper Floris Wortelboer pushte, net boven de plank, leek het een mooie middag voor Rotterdam te kunnen worden. Zeker toen Blair Tarrant in het tweede kwart vanaf links met zijn backhand de bal voor het doel kreeg. De inglijdende Milan van Baal kreeg zijn stick tegen de bal, maar raakte de linkerlegguard van Stockmann. Het was een sterke fase van Rotterdam, die je verwacht van een ploeg in nood.

Deze regenboog gaf het weinig spectaculaire duel een kleurrijk tintje. Foto: Willem Vernes

Fuchs straft een verdedigende fout van Rotterdam keihard af

Daarna werd Bloemendaal met een snelle uitbraak van Glenn Schuurman en een schot van hockeylegende Jamie Dwyer steeds gevaarlijker. Rotterdam raakte de grip op de wedstrijd kwijt. Een paar seconden voor het rustsignaal gaf Floris Wortelboer vanaf de rechterflank de bal voor en dook Florian Fuchs levensgevaarlijk op voor keeper Berend van Eldonk, die de flats van Fuchs met een katachtige sprong redde. Het was de derde grote kans voor Bloemendaal op rij.

In de 42ste minuut strafte Fuchs een verdedigende fout van Rotterdam alsnog af. De thuisploeg werkte een gevaarlijke situatie in de cirkel knullig weg, waardoor de bal opeens voor de stick van Fuchs belandde. Die verraste Van Eldonk met een snoeiharde backhand in de lange hoek. Een prachtige treffer van de Duitse tovenaar, die daarmee een verdiend punt binnensleepte voor Bloemendaal, dat door het gelijkspel wel de koppositie aan Kampong overdroeg.

‘Ik vond het een slordige wedstrijd met veel fouten van beide kanten’, zei Bloemendaal-aanvoerder Glenn Schuurman. ‘Het veld was glad, wat overigens geen excuus is. In de eerste helft vond ik Rotterdam beter, daarna werden wij enkele keren vanuit de counter gevaarlijk. Helaas hebben we maar één doelpunt gemaakt. Wij waren niet bij machte om een overwinning binnen te slepen. Jammer, maar 1-1 vind ik een terechte uitslag. Ik ben tevreden met een gelijkspel.’

Bloemendaal-coach Michel van den Heuvel geeft zonder dat hij het in de gaten heeft aan wat de uitslag gaat worden. Foto: Willem Vernes

‘Het gat met de top vier is nu al heel groot’

Voor Rotterdam was er goed nieuws en slecht nieuws. Het goede nieuws was dat HGC thuis tegen SCHC niet verder kwam dan 0-0, waardoor Rotterdam niet verder op de ranglijst naar beneden denderde. Het slechte nieuws was dat Oranje-Rood knap met 5-4 van Amsterdam won. Daardoor liep de achterstand van Rotterdam op Oranje-Rood, de nummer vier van de ranglijst, op naar vier punten.

Van Ass: ‘Het gat met de top vier is nu al heel groot. Daarom is het lekker dat het nu winterstop is. Daarin kunnen we met het team stappen gaan zetten. Waar we uiteindelijk kunnen eindigen? Dat zien we na de winter wel weer. Ik ben ervan overtuigd dat we nog steeds de play-offs kunnen halen. Maar na de afgelopen weken was het vandaag te veel gevraagd om van de koploper te winnen.’

Rotterdam-Bloemendaal 1-1 (1-0)
’16 Jeroen Hertzberger 1-0 (sc)
’42 Florian Fuchs 1-1