Rotterdam mist in topper met Kampong laatste playoff-strohalm

De topper tegen Kampong was voor Rotterdam zondag de laatste kans om zicht te houden op een playoff-ticket. Een overwinning was nodig, maar de thuisploeg miste Rotterdam die laatste strohalm mede door weer een hoofdrol voor Philip Meulenbroek. Rotterdam verloor met 2-3 van de Utrechters.

Even leek het er op dat international Sander de Wijn, na een slepende hamstringblessure, zijn rentree ging maken. Na vier maanden blessureleed deed de verdediger van Kampong de hele warming-up in tenue mee. Maar minuten kreeg de international niet. Hij sloot even later gedoucht en wel aan in de dug-out. Ook Pepijn Luijkx kwam na zijn warming-up niet meer tot spelen. ‘De halve ploeg heeft zeventig minuten moeten spelen. Dat is zwaar’, verklaarde Kampong-keeper David Harte na afloop. De goalie hield zijn ploeg vooral in de eerste helft in de wedstrijd.

Het eerste kwart leek meer op een tennis- dan een hockeywedstrijd. Er werd vooral over en weer gescoopt. Rotterdam om onder de druk uit te komen, Kampong om de ruimtes te benutten. Hoewel de bezoekers sterker waren, werd Kampong niet echt gevaarlijk voor goal. Goudhaantje Philip Meulenbroek sloeg met zijn backhand mis, Boet Phijffer maaide over de bal. Twee keer kwam Rotterdam eruit en twee keer had Harte het er moeilijk mee. Simon Egerton schoot met zijn backhand, Nick van Trigt poogde in het dak te tippen.

Doelman David Hart toont weer zijn klasse. Foto: Willem Vernes

Rotterdam werd steeds gevaarlijker. De ploeg van coach Albert-Kees Manenschijn kreeg twee strafcorners in het tweede kwart, maar zowel de inzet van Tristan Algera als Jeroen Hertzberger werden gekeerd. ‘We hebben goed genoeg gespeeld om goals te maken, maar we maken ze gewoon niet. Dat is al het hele seizoen het probleem’, vertelde de teleurgestelde Hertzberger na afloop. Hoewel de aanvoerder van de Rotterdammers in de eerste helft niet heel gelukkig was in zijn spel, nam de hij zijn ploeg in het derde kwart direct op sleeptouw. Eindelijk klonken de oeh’s en ah’s in deze topper, die tot dusver nog wat teleurstelde.

Jeroen Hertzberger (R’dam) had niet zijn dag en baalt. Foto: Willem Vernes

Kaartenregen

Eindelijk was er strijd tussen Rotterdam en Kampong. Ook het temperament kwam om de hoek kijken. Egerton was het niet eens met een beslissing en kreeg groen. Enkele tellen later werd de Brit vergezeld door Albert Beltran. De Spanjaard kreeg een gele prent wegens onvoldoende afstand houden.

Zo was het negen tegen elf. Daar maakte Kampong handig gebruik van. De ploeg van coach Alexander Cox versierde strafcorners en met de vierde korte hoekslag wist Jip Janssen wel raad. De nieuwbakken international passeerde keeper Mark Ingram, 0-1. Lang kon Kampong niet van die voorsprong genieten. Het thuispubliek liet van zich horen en even was het Rotterdam dat swingde. Met vijf strafcorners lukte het de thuisploeg niet, maar Simon Egerton zorgde toch voor de gelijkmaker. De Brit tipte vlak voor Harte knap binnen, 1-1.

Aanvoerder Robbert Kemperman feliciteert Jip Janssen. Foto: Willem Vernes

Die vreugde bij Rotterdam maakte later plaats voor onvrede. Kampong vond met een scoop de vrije Philip Meulenbroek. De aanvaller speelde de vrije Silas Lageman aan, die voor de 1-2 voorsprong zorgde. Maar mocht die bal wel zo hoog voorgegeven worden? En was er wel afstand bij de hoge bal? Rotterdam protesteerde, maar dat mocht niet baten.

We hebben goed genoeg gespeeld om goals te maken, maar we maken ze gewoon niet. Dat is al het hele seizoen het probleem. Jeroen Hertzberger

In een laatste wanhoopspoging haalde coach Albert-Kees Manenschijn zijn keeper van het veld, maar dat zorgde niet voor het gewenste effect. Rotterdam scoorde in de slotseconde weliswaar via Hugo Mann, maar opnieuw Meulenbroek had even daarvoor al de 1-3 gescoord.

Door de eigen overwinning en het verrassende verlies van Bloemendaal tegen Tilburg, deelt Kampong nu de koppositie. De play-offs zijn wel zeker. Net zo zeker als het is dat Rotterdam opnieuw geen play-offs speelt. Voor de tweede keer op rij. Aanvoerder Hertzberger was teleurgesteld en realistisch: ‘Dit is wel klaar nu. We geven niet op, maar we moeten realistisch zijn. Ik kan wel gaan praten over theoretische kansen, maar je moet gewoon wedstrijden gaan winnen.’