Rotterdam toont twee gezichten in ‘pingpongduel’ met Almere

De gigantische brul van Tristan Algera na de gelijkmaker tegen Almere klonk als een bevrijding, de goals die daarna vielen werden bij Rotterdam keer op keer met het hele team gevierd. De frustratie van de laatste weken kwam er bij de ploeg van Albert Kees Manenschijn na rust compleet uit. Het Hoofdklasse-affiche tussen Rotterdam en Almere ging vrijdagavond alle kanten op. De thuisploeg liet het geloof de play-offs voor rust maar nauwelijks zien, maar wekte in de tweede helft alsnog indruk met zes(!) goals in 25 minuten tijd: 6-3.

‘Waren ze alle zes na de rust?’, vroeg Rotterdam-verdediger Hidde Turkstra na het ‘pingpongduel’ met Almere zich zelfs af. ‘Dat is toch netjes, dat moeten zondag ook doen’, refereert de 31-jarige routinier naar de komende wedstrijd tegen Klein Zwitserland.

Turkstra is aan zijn tiende seizoen bezig bij de havenclub. De ervaren verdediger neemt in mei afscheid. De 44-voudig international moet er niet aan denken om dat zonder de play-offs te doen. Toch is hij zeker van zijn ‘hockeypensioen’. ‘Ik vind het mooi geweest’, is hij duidelijk. ‘Ik geniet nog volop van het spelletje en kijk heel erg uit naar de wedstrijden die nog komen. Natuurlijk hoop ik dat de play-offs daarbij horen.’

‘Drie ploegen inhalen. Pittig, maar niet onmogelijk’

De verdediger ging met de Rotterdammers vijf keer de play-offs in en won in 2013 de landstitel. Vorig jaar werden de play-offs niet gehaald, dit seizoen dreigt het opnieuw mis te gaan. Door de zege blijft Rotterdam weliswaar in de achtervolging voor een play-offticket, maar het gat is groot. De Zuid-Hollanders staan na zestien wedstrijden nog steeds op de zevende plaats. De achterstand op nummer vier Oranje-Rood is na vrijdagavond met zes punten ook hetzelfde gebleven. ‘We zitten in de achtervolging, wat dat betreft is het jammer dat we niet veel directe concurrenten tegenkomen. Dat zijn juist de wedstrijden waar de verschillen op de ranglijst ontstaan. Tegen Amsterdam (2-2) en HGC (2-2) hebben we onnodig punten verspeeld, tegen Den Bosch (2-3) zat er misschien ook wel meer in. De nederlaag tegen Pinoké (1-3) was terecht, want toen waren we echt heel slecht. We moeten nu drie ploegen inhalen. Dat is pittig, maar zeker niet onmogelijk.’

De thuisploeg oogde in de eerste helft tegen Almere niet alsof het bereiken van de play-offs aan een zijden draadje hangt. ‘We hebben slecht verdedigd, met name de 0-2 was niet nodig’, zegt Turkstra. ‘We kennen tot nu toe een moeizame tweede seizoenshelft en dat proberen we zo snel mogelijk om te draaien. Dat is moeilijk. Dat gaat ook niet in één keer, dat laat deze wedstrijd wel zien. Het strijdplan in de eerste helft was ongeveer hetzelfde met die van de tweede helft, we hebben na rust alleen wat meer doorgedrukt.’

Almere dodelijk effectief

Rotterdam zocht vanaf het begin wel direct de aanval op, maar brak maar niet door de dichtgetimmerde defensie van Pasha Gadema. De snelle aanvallers van Almere waren aan de overkant vanuit de counter dodelijk effectief. Al na tien minuten stond er 0-2 op het scorebord na goals van Valentijn Charbon en Daan Hoepman. Beide aanvallers mochten van de Rotterdamse defensie zo in de cirkel lopen. Rotterdam stelde daar ook in het tweede kwart maar weinig tegenover. Voor rust kreeg de thuisploeg nog wel één levensgrote kans, maar Jeroen Hertzberger zag zijn strafcorner op de stick van lijnstopper Robin Herweijer stranden. Dat moest beter, zo liet de havenclub in de tweede helft zien.

Rotterdam-verdediger Hidde Turkstra neemt een bal aan. Links Daniël de Haan van Almere. (c) Orange Pictures Pim Waslander

Nadat Albert Beltran na 47 minuten met een tip-in Rotterdam weer terug in de wedstrijd had gebracht, dacht Bram Cornelisse binnen drie minuten met een rake strafcorner de thuisploeg opnieuw pijn te doen. Maar niets bleek minder waar, want de ploeg van Manenschijn toonde vrijdagavond aan het publiek – en vooral de witte en groene stoeltjes in het stadion – karakter.

Overtuigende comeback

Met nog 23 minuten op de klok zocht de thuisploeg vol de aanval op. De Rotterdammers snelden aan het einde van het derde kwart en het gehele vierde kwart de moegestreden Almere-spelers keer op keer voorbij. De doelpuntenmachine van Manenschijn kwam op stoom, zoals Rotterdam dat al lang niet meer heeft laten zien dit seizoen. Binnen twee minuten maakte Sean Murray met een backhand de aansluitingstreffer, waardoor het geloof bij de thuisploeg terugkwam. De snoeiharde push in de bovenhoek van Tristan Algera bleek voor het dappere Almere de genadeklap.

Simon Egerton verzilverde de eerste de beste aanval in het vierde kwart (4-3), waarna Nick van Trigt met een harde klap (5-3) en Bertran met zijn tweede van de avond voor de 6-3 zorgden. Hertzberger deed niet mee aan het Rotterdamse doelpuntenfestijn. Daarmee kwam een einde aan zijn doelpuntenreeks van zes wedstrijden op rij.