Round-up HK (H): Hurley wint voor het eerst; Pinoké pakt punt

Na vijftien lange maanden is er eindelijk een einde gekomen aan de overwinningloze periode van Hurley. De Amsterdamse Bosuilen wonnen van Tilburg en rukken op naar plek tien van de ranglijst. De buren van Pinoké verrasten ook. Debuterend hoofdcoach Jesse Mahieu zag zijn ploeg niet goed spelen, maar niettemin een puntje afsnoepen van koploper Bloemendaal

HGC – Den Bosch 2-1 (1-0)

Twee strafcornerdoelpunten van Tristan Algera stelden de eerste zege van HGC na de winter veilig. Een maar al te belangrijke overwinning voor de Gazellen, die zo de top vier in het vizier houden. Den Bosch valt door de nederlaag juist uit die bovenste zone en staat nu zesde. De coaches zijn het eens over het spelbeeld: de eerste helft was voor HGC, de tweede voor Den Bosch. ‘Het was geen mooie’, vat HGC-coach Jan-Jorn van ’t Land de wedstrijd samen. ‘Maar het resultaat is het allerbelangrijkste en we hebben gewonnen. Wij zijn superblij.’

De bezoekers kregen de kansen wel, maar benutten bijvoorbeeld de zeven strafcorners die ze kregen niet. Dat Den Bosch schutters Kieran Govers en Austin Smith miste door de HIL, zal daar wellicht mee te maken hebben gehad. Den Bosch-coach Eric Verboom wil daar niet in mee. ‘We hebben nog meer jongens die een aardige corner in huis hebben. Het wilde vandaag niet en Sam van der Ven stond ook wel erg goed bij HGC.’ Uiteindelijk was het de strafcorner van HGC die Den Bosch de das omdeed. In de laatste minuut scoorde Tristan Algera zijn tweede. ‘Als de scheids daar een lange corner geeft, had niemand het raar gevonden. Maar het oordeel was expres over de achterlijn. Die strafcorner ging erin.’

’20 Tristan Algera 1-0 (sc)
’53 Noud Schoenaker 1-1
’69 Tristan Algera 2-1 (sc)

Almere – Qui Vive 2-2 (0-1)

Mark Weber had een belangrijk aandeel in de 2-2 remise van zijn ploeg Qui Vive tegen Almere. Hij zette zijn ploeg op voorsprong met een corner en zorgde in de 67ste minuut eveneens uit een corner voor de gelijkmaker. De beide promovendi pakken dus een punt, maar zagen concurrenten Pinoké en Hurley ook punten pakken.

‘9 Mark Weber 0-1 (sc)
’47 Deegan Huisman 1-1
’50 Patrick Houben 2-1
’67 Mark Weber 2-2 (sc)

Amsterdam – Kampong 3-1 (2-1)

De gehavende ploegen Amsterdam en Kampong namen het zondag tegen elkaar op in het Amsterdamse Bos. Aan Amsterdam-zijde misten Billy Bakker en Justin Reid-Ross en Kampong moest het zonder Robbert Kemperman, Sander de Wijn en David Harte stellen. Mirco Pruyser, vers terug uit de Hockey India League, leek geen last van een jetlag te hebben en maakte in de achtste minuut de openingstreffer. Het bleek een goede indicatie van de hele wedstrijd, die Amsterdam met 3-1 naar zich toe trok. Door het puntverlies van Bloemendaal, nadert Amsterdam de koploper op vier punten.

‘8 Mirco Pruyser 1-0
’10 Martijn Havenga 1-1 (sb)
’31 Boris Burkhardt 2-1
’54 Teun Rohof 3-1 (sc)

Bloemendaal – Pinoké 0-0 (0-0)

Een bonuspuntje voor Pinoké. Debuterend Hoofdklasse-coach Jesse Mahieu stunt met een remise tegen de schier ongenaakbaar geachte koploper Bloemendaal. En dat terwijl de Steekneuzen niet eens goed speelden. ‘Ik heb ons in de voorbereiding beter zien hockeyen dan dit. Voor mij is het belangrijk dat we elke week beter worden en dat zag ik vandaag niet terug. Met het punt ben ik blij, maar niet met het hockey.’ Mahieu geeft toe dat het veldoverwicht het grootste gedeelte van de wedstrijd voor Bloemendaal. ‘Ze kregen vijf of zes uitgelezen kansen. Zelfs in de laatste minuut nog één, die onze keeper Derek van Essen met de grip van z’n stick achter z’n rug wist te redden. Hij heeft ons vandaag een punt bezorgd.’

Hurley – Tilburg 4-3 (1-2)

Het is zover! Na vijftien maanden heeft Hurley eindelijk weer een keer een Hoofdklasse-wedstrijd gewonnen. De Amsterdammers stonden bijna een uur op achterstand tegen Tilburg, maar wisten toch via twee strafcornerdoelpunten van Stijn Jolie in de laatste tien minuten de wedstrijd om te buigen. Hurley-coach Simon Organ prijs na afloop de volwassenheid van zijn ploeg. ‘De focus lag de hele wedstrijd op ons eigen spel, nooit op dat we moesten winnen. We bleven in onszelf als team geloven, ook toen we 0-2 en 1-3 achterstonden. Dat hebben de jongens goed gedaan.’

Oranje-Rood – Rotterdam 3-2 (2-1)

Na veel gesteggel werd ook de wedstrijd Oranje-Rood – Rotterdam gewoon op 26 februari gespeeld. Beide ploegen misten twee spelers vanwege de HIL. OR speelde zonder Benjamin Stanzl en Agustin Mazilli, maar met Mink van der Weerden en Robert van der Horst die net op tijd terug waren uit India. Rotterdam miste Seve van Ass en Adam Dixon. De thuisploeg bleek de sterkste van de middag en beëindigde zo de Rotterdamse zegereeks na vier competitiewedstrijden.

’27 Mink van der Weerden 1-0
’31 Jelle Galema 2-0
’35 Jeroen Hertzberger 2-1
’43 Sebas Molkenboer 2-2
’50 Mink van der Weerden 3-2 (sc)