Round-up Hoofdklasse (H): HGC vermorzelt Amsterdam in topper

Amsterdam verliest ongeslagen status in thuisduels na pak slaag van HGC, Mink van der Weerden scoort drie keer voor winnend Oranje Zwart en Rotterdam passeert Hurley.

Amsterdam – HGC 1-6 (1-1)

De topper tussen Amsterdam en HGC, de nummer 2 tegen 3 van de ranglijst, is gewonnen door HGC. In de klassieker en meest gespeelde wedstrijd in de Hoofdklasse vermorzelde HGC de eeuwige rivaal met 1-6. De gasten kwamen in het Wagener Stadion al vroeg op voorsprong, via Dick Möhlmann. Nog voor rust trok Amsterdam de stand gelijk. Clubtopscorer Mirco Pruyser bracht met zijn 16e doelpunt de ruststand van 1-1 op het scorebord.

Direct na rust schoot Rik van Kan HGC weer op voorsprong. En 4 minuten later bracht hij de stand zelfs op 1-3. Wie anders dan Gonzalo Peillat wist ook nog zijn naam op het scoreformulier te zetten. Via een strafcorner maakte hij de 1-4. HGC bleef doorgaan en tilde de score zelfs naar 1-6. Goof van der Kamp en Gonzalo Peillat waren de doelpuntenmakers. Peillat staat nu op 22 competitiedoelpunten.

Amsterdam lijkt richting de Paasdagen enigszins van de leg. Vorige week werd verloren van Kampong en na het verlies tegen HGC zijn de Amsterdammers de ongeslagen thuisstatus nu ook kwijtgeraakt. In 2016 is het dus nog wachten op de eerste punten.

3’ Dick Möhlmann 0-1
31’ Mirco Pruyser 1-1
36’ Rik van Kan 1-2
40’ Rik van Kan 1-3
44’ Gonzalo Peillat 1-4 (sc)
52’ Goof van der Kamp 1-5
69’ Gonzalo Peillat 1-6

Oranje Zwart – Voordaan 5-0 (3-0)

Oranje Zwart heeft gedaan wat eigenlijk wel werd verwacht. De koploper in de Hoofdklasse won met 5-0 van Voordaan, dat op de een-na-laatste plaats bivakkeert. In de eerste helft noteerde Mink van der Weerden een onvervalste hattrick. Drie keer sloeg hij toe via een strafcorner, waarmee hij zijn totaal voor dit seizoen opvijzelde naar 13 doelpunten.

Na rust werd in Eindhoven nog twee keer gescoord. Niek van der Schoot en Caspar van Dijk deden dat voor Oranje Zwart. De koploper heeft nu 1 punt voorsprong op HGC en 3 op Amsterdam.

10’ Mink van der Weerden 1-0 (sc)
30’ Minke van der Weerden 2-0 (sc)
35’ Mink van der Weerden 3-0 (sc)
39’ Niek van der Schoot 4-0
55’ Caspar van Dijk 5-0

Rotterdam – Hurley 5-1 (3-1)

In de strijd om het gevecht om een plek in de play-offs heeft Rotterdam een gevoelige tik uitgedeeld aan Hurley. De Rotterdammers wonnen met 5-1 en hebben daardoor 1 punt achterstand op Bloemendaal, dat op de 4e plaats staat. Hurley moet na het verlies even plaatsnemen in de wachtkamer, maar is nog geenszins uitgeschakeld voor de play-offs. Het is namelijk enorm dringen met veel teams die aanspraak op het hockeytoetje willen maken.

Zondag zocht Rotterdam met een 3-1 voorsprong de rust op. Een paar minuten na rust gooide Jeroen Hertzberger via een benutte strafbal het duel in het slot. Het slotakkoord was voor Simon Egerton, die tekende voor de 5-1 eindstand.

7’ Hidde Turksma 1-0
11’ Timmo Kranstauber 2-0 (sc)
13’ Martin Genestet 2-1
19’ Mitch Darling 3-1
40’ Jeroen Hertzberger 4-1 (sb)
65’ Simon Egerton 5-1

Schaerweijde – Kampong 1-4 (1-2)

Het is Schaerweijde opnieuw niet gelukt om de grote broer uit de provincie Utrecht op de knieën te krijgen. In de 26e derby ging Kampong er met de winst vandoor, waardoor Kampong voor de 24e keer de sterkste was (2 keer eindigde de onderlinge strijd in een gelijk spel). Schaerweijde had de nodige moed geput uit de overwinning van vorige week op Voordaan, maar stond na een kwartier toch achter (doelpunt: Philip Meulenbroek). Jur van der Have bracht de teams weer in evenwicht, maar nog voor het rustsignaal nam Kampong weer een voorsprong in handen.

In de tweede helft werd de derby binnen een minuut beslist. Constantijn Jonker maakte de 1-4, een minuut nadat Erik Bouwens de stand op 1-3 had gezet. Kampong is daarmee goed uit de winterstop gekomen met 2 overwinningen en bonkend op de deur van positie 4. Voor Schaerweijde blijft het een bijzonder lastig verhaal.

16’ Philip Meulenbroek 0-1
25’ Jur van der Have 1-1
28’ Boet Phijffer 1-2
45’ Constantijn Jonker 1-3
46’ Erik Bouwens 1-4

SCHC – Bloemendaal 2-5 (2-1)

SCHC heeft het Bloemendaal zondag bijzonder lastig gemaakt. De Stichtsche verloor weliswaar met 2-5, maar zocht de rust nog op met een 2-1 voorsprong. Een stunt (in de laatste 19 onderlinge Hoofdklasse-duels wist SCHC niet te winnen) leek dan ook in de maak. Roel Bovendeert zette de Mussen op voorsprong, waarna Jeroen Wolters de stand op 1-1 bracht uit een strafcorner. SCHC kwam daarna op voorsprong na een schuiver van Leonard Posthumus Meyjes. Na rust was de Stichtsche koek echter op. Onder meer via twee doelpunten van Wouter Jolie wist Bloemendaal de 3 punten mee in de tas te nemen, die hard nodig zijn in de strijd om de play-offs.

9’ Roel Bovendeert 0-1
14’ Jeroen Wolters 1-1 (sc)
23’ Leonard Posthumus Meyjes 2-1
37’ Wouter Jolie 2-2 (sc)
44’ Glenn Schuurman 2-3 (sc)
50’ Wouter Jolie 2-4
55’ Roel Bovendeert 2-5

Pinoké – Den Bosch 6-2 (3-0)

Zo spannend als het heenduel was tussen Den Bosch en Pinoké (4-3 winst Den Bosch), zo kansloos verloor Den Bosch de return. Daardoor staan beide teams nu op gelijke hoogte met 14 punten uit 15 wedstrijden. Daarmee staan ze 3 punten voor op SCHC, dat op de 10e plek bivakkeert.

Pinoké stond na 54 minuten op een bijzonder comfortabele voorsprong van 5-0, na een ruststand van 3-0. Lex Hoogeveen vond namens Pinoké 2 keer het doel, Sebastien Dockier deed dat namens Den Bosch. Pinoké heeft nu uit en thuis evenveel punten weten te bemachtigen.

14’ Pieter Sutorius 1-0
23’ Lex Hoogeveen 2-0
27’ Joost Rijksen (sc) 3-0
39’ Lex Hoogeveen 4-0
54’ Gijs van Wagenberg 5-0
60’ Sebastien Dockier 5-1
66’ Wouter Brasem 6-1
69’ Sebastien Dockier 6-2