Round-up Hoofdklasse (H): Kampong wint van koploper Amsterdam

De hervatting van de competitie bij de Heren heeft direct spektakel geboden. Schaerweijde heeft het eerste zoet van de overwinning geproefd, koploper Amsterdam liep in Utrecht schade op en Oranje Zwart was de beste in de Brabantse burenruzie.

Voordaan – Schaerweijde 0-1 (0-0)

Schaerweijde heeft dit seizoen voor het eerst het zoet van een overwinning geproefd. In Groenekan werd promovendus Voordaan met 0-1 verslagen. Matchwinnaar werd Thijn Knetemann, die in de 42e minuut via een strafcorner voor het enige doelpunt zorgde. Daardoor springt het puntentotaal van de Zeister hockeyploeg van twee naar vijf punten. Schaerweijde blijft weliswaar op de laatste plaats staan in de Hoofdklasse, maar is wat dichter op Voordaan gekropen en zal ongetwijfeld met meer positivisme de komende competitiewedstrijden aanvangen.

Het was in Groenekan een bijzonder spannend 6-puntenduel, tussen twee ploegen die in de kelder van de Hoofdklasse strijden tegen degradatie. Bij Voordaan moesten ze James Webster missen, die vanwege heimwee is teruggekeerd naar zijn vaderland Australië. Door de winst heeft Schaerweijde nu een positieve balans in de onderlinge duels tegen Voordaan. Van de vier wedstrijden in de Hoofdklasse hebben de Zeisters er twee gewonnen, een gelijk gespeeld en eentje verloren.

42’ Thijn Knetemann 0-1 (sc)

Kampong – Amsterdam 4-2 (1-1)

Amsterdam moet na het verlies tegen Kampong de koppositie in de Hoofdklasse delen met Oranje Zwart. Beide teams hebben 30 punten verzameld uit 14 wedstrijden en hebben daarmee een punt voorsprong op HGC, dat door het verlies tegen Rotterdam verzuimde te profiteren van de nederlaag van Amsterdam.

In Utrecht bracht Constantijn Jonker Kampong al snel op voorsprong. De rust werd met een 1-1 stand opgezocht, via de vijftiende competitietreffer van Mirco Pruyser. Vlak na rust konden de Utrechters weer juichen dankzij Robbert Kemperman. Vervolgens was het de beurt aan Martijn Havenga, de koning van de strafcorner die gelukkig weer is teruggekeerd uit de ziekenboeg. Met een uur op de klok bracht Robert Tigges de spanning nog terug, maar vlak voor tijd was het opnieuw Martijn Havenga die aan alle Amsterdamse illusies een einde maakte met zijn tweede benutte strafcorner. Een belangrijke winst voor Kampong, dat weliswaar momenteel op de zevende plaats staat, maar met slechts drie punten achterstand op Bloemendaal dat op de vierde plaats staat. Kortom, de strijd om de play-offs wordt zeer spannend.

4’ Constantijn Jonker 1-0
24’ Mirco Pruyser 1-1
37’ Robbert Kemperman 2-1
55’ Martijn Havenga 3-1 (sc)
62’ Robert Tigges 3-2 (sc)
68’ Martijn Havenga 4-2 (sc)

HGC – Rotterdam 1-2 (1-1)

Rotterdam heeft dit seizoen zes punten afgesnoept van HGC. Na eerder thuis met 1-0 gewonnen te hebben van HGC, namen de Rotterdammers ook in Wassenaar de punten mee, dankzij een 1-2 winst. Een knappe prestatie, omdat HGC op eigen grond dit seizoen nog ongeslagen was. De aanvankelijk onneembare vesting heeft dan ook een deukje opgelopen. HGC  kwam nog wel op voorsprong via Tom Hiebendaal, die na een slalom door de verdediging doel trof. Vlak voor het rustsignaal werd de stand gelijkgetrokken. Seve van Ass vond Michael Darling, die de kans niet onbenut liet. Na rust ging het spel volledig op de wagen, met grote kansen voor beide teams. Timmo Kranstauber zou uiteindelijk nog als enige het doel vinden, door uit de draai te scoren. HGC bleef vervolgens jagen op de gelijkmaker, maar tot een treffer zou de formatie niet meer komen. Rotterdam heeft zich door de overwinning nadrukkelijk gemeld voor een plek in de play-offs. De Zuid-Hollanders staan nu op de zesde plaats met slechts één punt minder dan Bloemendaal, dat op de vierde plaats staat. HGC is een plaatje gezakt en staat nu derde met 29 punten uit 14 wedstrijden.

15’ Tom Hiebendaal 1-0
35’ Mitch Darling 1-1
43’ Timmo Kranstauber 1-2

Hurley – SCHC 1-3 (0-2)

Hurley heeft zondagmiddag verloren van SCHC, of beter gezegd van Thomas Vis. De speler van SCHC wist twee keer de doelman van Hurley te verschalken en vijzelde daarmee zijn doelpuntentotaal in de huidige competitie op naar negen treffers. Hurley, dat voor de winterstop verrassend sterk was gebleken, kon de positieve serie niet vervolgen. De laatste 2 duels met SCHC werden namelijk gewonnen, maar zondag was de Amsterdamse formatie al snel kansloos. Voor rust vond Thomas Vis het doel al een keer, net als Marc Schwarz, en tien minuten na rust schoot Vis zijn tweede binnen. Via een strafcorner deed Rogier Rombouts nog wel iets terug, maar tot meer daden zou Hurley niet meer komen. Ondanks het verlies blijft Hurley zicht houden de play-offs. De Amsterdammers hebben nooit eerder, sinds de invoering van de play-offs in 1995, de play-offs bereikt. SCHC daarentegen heeft drie hele belangrijke punten aan het totaal toegevoegd om aan het eind van het seizoen play-outs te voorkomen. De hockeyers uit Bilthoven staan nu op de tiende plaats met 11 punten, net zoveel als Pinoké dat op de ‘veilige’ negende positie staat.

19’ Thomas Vis 0-1
22’ Marc Schwarz 0-2
46’ Thomas Vis 0-3
50’ Rogier Rombouts 1-3 (sc)

Bloemendaal – Pinoké 1-1 (0-0)

Pinoké heeft een knap punt meegenomen uit Bloemendaal. Zeker gezien de historie tussen de twee teams, waarbij de Steekneuzen in de laatste 14 uitwedstrijden tegen Bloemendaal liefst 13 keer het onderspit moesten delven. De 1-1 eindstand zal dan ook als een teleurstelling gezien worden door de Mussen, die goede zaken hadden kunnen doen in de strijd om de play-offs. Bloemendaal staat nog steeds op de vierde positie, maar voelt de hete adem in de nek van Hurley, Rotterdam en Kampong.

Na een doelpuntloze eerste helft kwam Pinoké zondagmiddag op voorsprong via Joost van de Vijfeijken, zijn negende van dit seizoen. Tim Jenniskens bracht de stand weer in evenwicht, wat tevens de eindstand zou zijn.

46’ Joost van de Vijfeijken 0-1
54’ Tim Jenniskens 1-1

Den Bosch – Oranje Zwart 0-3 (0-2)

Oranje Zwart heeft relatief eenvoudig de Brabantse derby tegen Den Bosch gewonnen. Voor de volgepakte nieuwe tribune in Den Bosch won de Lichtstad het van de Brabantse hoofdstad. Gezien de statistieken geen verrassing, want de laatste winstpartij van Den Bosch stamt van 22 april 2007. In de laatste zeventien ontmoetingen met Den Bosch is Oranje Zwart ongeslagen gebleven en die reeks wordt na de laatste ontmoeting dus voortgezet. Na de 7-2 winst eerder dit seizoen, won Oranje Zwart nu met 0-3. Jelle Galema en Mink van der Weerden (zijn tiende doelpunt dit seizoen) zetten de Eindhovenaren voor rust al op een verdiende voorsprong. Na rust was het nog Robert van der Horst die Den Bosch met een treffer wist te verschalken. Dankzij deze winst en het verlies van Amsterdam, staat Oranje Zwart nu bovenaan in de Hoofdklasse. Dat zou dus wel eens een heel mooi afscheid kunnen worden voor Marcel Balkestein, die na dit seizoen afscheid neemt van het tophockey. Den Bosch zal alle zeilen moeten bijzetten om niet in de gevarenzone te belanden.

14’ Jelle Galema 0-1
18’ Mink van der Weerden 0-2 (sc)
56’ Robert van der Horst 0-3