Sam van der Ven leidt HGC met wereldsave naar zege op Rotterdam

Met een wereldsave op een strafbal van Jeroen Hertzberger heeft Sam van der Ven zondag de basis gelegd voor de 2-4 overwinning van HGC bij Rotterdam. Nadat Rotterdam net op 2-2 was gekomen, dook Van der Ven op fabelachtige wijze een strafbal van Hertzberger uit het doel. Het gaf HGC zo’n boost dat de ploeg van Paul van Ass in het laatste deel van de wedstrijd nog twee keer kon scoren.

Strafballen zijn normaal gesproken voor Jeroen Hertzberger een zekerheidje. De topschutter van Rotterdam is ijskoud vanaf de strafbalstip. Ook nu was er op zijn strafbal niet veel aan te merken: hard en laag in de voor Van der Ven rechterhoek. Maar de doelman van Oranje dook met een katachtige reflex naar de hoek en redde bekwaam.

‘Ik weet dat er bij Jeroen drie mogelijkheden zijn waarop hij de strafbal neemt’, vertelde Van der Ven na afloop. ‘Dit was een van die mogelijkheden. Hij gokte er ook een beetje op dat die bal daar zou komen. Dat deed hij, waardoor ik hem kon pakken.’

Met een oerkreet en een gebalde vuist vierde Van der Ven zijn overwinning in de tweestrijd met Hertzberger. Een redding die uiteindelijk van grote waarde bleek. Een treffer van Hertzberger had Rotterdam in een flow voor de overwinning kunnen brengen. Nu kreeg Rotterdam een tik en HGC een kick, waardoor de Haagse formatie door doelpunten van Maico Casella en Seve van Ass (strafbal) kon zegevieren.

Spectaculair

Die overwinning was op basis van het vertoonde spel deze zondagmiddag op het koude sportpark aan de Hazelaarweg terecht. De topper begon spectaculair. Binnen de minuut was er aan beide kanten al bijna een keer gescoord. Vanaf de afslag tipte Maico Casella voor HGC net mis en in de counter moest HGC-goalie Van der Ven voor het eerst reddend optreden. Dat begin schepte verwachtingen, maar die konden de twee ploegen in het vervolg van de eerste helft niet waarmaken. De wedstrijd kabbelde wat voort, waarbij de defensies van beide teams de aanvallers grotendeels in hun greep hadden.

De eerste onoplettendheid van Rotterdam werd afgestraft door HGC. Seve van Ass nam een vrije slag rond de cirkel snel. Hij vond Floris van der Kroon, die legde bal de bal terug op Van Ass, die rustig wachtte tot doelman Ingram naar de grond ging en vervolgens al liftend scoorde.

Thijs van Dam juicht nadat hij Rotterdam op 1-1 heeft gezet. Foto: Bart Scheulderman

Die 0-1 leek ook de ruststand te worden, want in het vervolg van deze topper in de Hoofdklasse Heren gebeurde er lange tijd niet veel voor beide doelen. Dat had ongetwijfeld ook met het veld te maken. Dat was prima bespeelbaar, maar wel wat harder en gladder dan normaal. Dat maakte goed veldspel, laat staan fraaie hoogstandjes, toch wat lastiger en vooral voorbehouden aan de echte toppers zoals Seve van Ass, Jeroen Hertzberger en Thijs van Dam. Die laatste maakte eigenlijk vanuit het niets na een klein half uur toch de 1-1. Links in de cirkel ontving Van Dam de bal. Hij hield even in en zette vervolgens vanuit stilstand een imposante versnelling in. De verdedigers konden hem niet bijhouden en via een HGC-stick ging de gelijkmaker erin.

Tegen de verhouding in

De fraaie treffer van Van Dam was tegen de verhouding in, want HGC was tot dan toe de betere ploeg in dit topduel. Niet dat de ploeg van Paul van Ass zelf heel goed speelde, maar het weerwerk van de thuisploeg was mager. Rotterdam miste de dadendrang en overtuiging waarmee de ploeg zich de laatste weken handhaafde in de top van de Hoofdklasse. ‘We hebben afgesproken dat we elke wedstrijd als een finale spelen, maar dat hebben we vandaag op alle fronten niet laten zien’, bekende Justen Blok, verdediger van Rotterdam.

Blok zag dat HGC op slag van rust toch nog op voorsprong kwam. Een hard ingeslagen bal in de cirkel werd door Siem Schoenmaker, als een van de weinige spelers gehuld in een maillot, binnengetipt: 1-2.

Opperste concentratie bij Sam van der Ven. Foto: Bart Scheulderman

De tweede helft was een kopie van de eerste: de wedstrijd kabbelde wat voort, waarbij HGC de betere ploeg was. Nu was het echter Rotterdam dat als eerste scoorde. En weer was er een technische begaafde speler nodig om de wedstrijd open te breken: Diede van Puffelen. De middenvelder, die dit jaar zijn rentree in Oranje maakte en ook het EK speelde, dolde de defensie van Rotterdam. De bal belandde vervolgens bij Tjep Hoedemakers, die niet veel moeite had om de 2-2 aan te tekenen.

Een minuut later leek Rotterdam de wedstrijd volledig om te draaien. Na een strafcorner van Hertzberger belandde de bal uit de rebound bij Thijs van Dam, die leek te scoren maar werd onreglementair van een doelpunt afgehouden: strafbal Rotterdam. Normaal gesproken een koud kunstje voor Hertzberger. De topschutter pushte goed in de hoek, maar Sam van der Ven redde dus geweldig.

‘Top gedaan Sam’

Het daarvoor nog enthousiast juichende Rotterdamse publiek viel in een klap stil. Onder leiding van de sterk spelende Van Ass ging HGC op jacht naar de overwinning. Die kwam er uiteindelijk door een fraaie backhand van Casella (2-3) en een benutte strafbal van Van Ass (2-4).

Het vuistje van Seve van Ass nadat hij HGC op 2-4 heeft gepusht tegen Rotterdam. Foto: Bart Schreudelman

Rotterdam zette in de laatste minuten nog wel aan, maar Van der Ven liet zich niet meer passeren. Met een trotse glimlach stond de goalie na afloop de pers te woord, maar hij bleef bescheiden over zijn prestatie.

Zijn coach Paul van Ass wist wel beter: ‘Je hebt het top gedaan Sam’, riep Van Ass door de catacomben.


6 Reacties

 1. Eelco Houwink

  Rotterdam bij vlagen erg onzeker en ongelukkig bij de omschakeling op het middenveld. Veel balverlies (Diede van Puffelen - wat is daar mee aan de hand ?) en meteen een enorm gat tussen de verdediging en de aanval van Rotterdam, waar HGC goed gebruik van maakte. Op het eind gaat Rotterdam aandringen, en wil duidelijk de gemiste strafbal van Hertzberger goedmaken / compenseren, maar dan blijkt HGC ook zeer gedegen te kunnen verdedigen. Verdiend gewonnen.

 2. conegut

  Van de Ven nu al meer indruk gemaakt dan zijn concurrent Blaak die nog steeds niet speelt.. lijkt mij dat Caldas de concurrentie strijd wel weer mag openen.

 3. Stockeyfan

  Gaaf dat vd Ven een goede wedstrijd keept en jammer dat Rotterdam de goede lijn niet kan doorzetten. De strafbal was wel een kantelpunt in de wedstrijd... Volgens mij waren de vorige wedstrijden van vd Ven tegen Amsterdam en OR niet zo bijzonder.. en daarnaast, Blaak is niet voor niets aan de kant hè. Dus is ook niet helemaal fair om dat zo te stellen.

  1. conegut

   Tuurlijk, eens met je. Maar doordat hij niet speelt heeft hij straks bijna de eerste helft niet gespeeld van de competitie. Hij kan er niets aan doen, maar ontbreekt hem wel straks aan ritme omdat jij ook niet kan trainen en investeren in zijn niveau. Hetgeen echt al nodig was voor zijn blessure.

 4. Stockeyfan

  @Conegut: respectvolle reactie. Ben het deels eens met je, maar volgens mij hebben de spelers straks meer dan een maand vakantie dus dan gaat bij iedereen het ritme er wel een beetje uit lijkt me. Met het oog op de OS is Blaak -als hij goed herstelt- uiteindelijk toch de meest stabiele factor vd twee lijkt me.

 5. Eelco Houwink

  Die kunnen vAss en Manenschein in hun resp. zakken steken


Wat vind jij? Praat mee...