Santi Freixa wordt de nieuwe hoofdcoach van Amsterdam Heren 1

Santi Freixa is per komend seizoen de nieuwe hoofdcoach van Amsterdam Heren 1. De huidige coach van Kampong Dames 1, en oud-speler van de hoofdklasse, volgt de onlangs ontslagen coach Graham Reid op. Sinds het vertrek van Reid is assistent Jan Jorn van ’t Land tijdelijk als hoofdcoach aangesteld.

Klaas Veering, bestuurslid Tophockey van Amsterdam, over de aanstelling van Freixa: ‘Santi is erg gedreven en een echte verbinder. Iemand die resultaat en ontwikkeling hand in hand laat gaan. Hij kent de club van binnen en van buiten en zowel de sterke punten als de uitdagingen. Wij zijn ervan overtuigd dat Freixa, met zijn enorme tophockey ervaring als speler en als coach, over de juiste kwaliteiten beschikt om de sportieve ambities van AH&BC te kunnen helpen realiseren.”

Freixa is momenteel coach bij Kampong Dames 1 en was in het verleden onder meer assistent bij het Nederlands dameselftal. Freixa speelde vanaf 2000 voor het Spaanse nationale elftal, was daar aanvoerder en heeft 184 interlands op zijn naam. In 2007 kwam hij naar Amsterdam als speler van Heren 1 en werd daarmee onder meer in 2011 landskampioen.

Santi Freixa in actie als speler van Amsterdam Foto: KOEN SUYK

Santi Freixa in actie als speler van Amsterdam Foto: Koen Suyk

Aanvoerder Billy Bakker, met wie Freixa destijds ook nog samenspeelde bij Amsterdam, laat in een eerste reactie weten enthousiast te zijn over zijn komst. ‘Ik ken Santi al heel lang en heb alleen maar goede ervaringen met hem. Als speler was hij geweldig, maar ook zeker als mens. Als coach ken ik hem natuurlijk wel minder goed, maar ik weet hoe ambitieus en gedreven hij is en hij kent de club uitstekend. Amsterdam wil zich op korte termijn, maar zeker ook op de lange termijn ontwikkelen met onder andere de doorstroom van jeugd. Omdat hij hier fulltime aan de slag gaat en ontzettend veel op de club aanwezig zal zijn denk ik dat Santi perfect past bij de ambities die Amsterdam heeft voor de toekomst.’

 


7 Reacties

 1. janine-bijlsma

  Bijzondere aanstelling. Geweldige speler, maar als coach zeer zeer matig gepresteerd met Kampong. Vreemd om zo’n onervaren coach een zeer complex team te gaan laten begeleiden.

 2. gijsh

  en afgelopen zaterdag bij Ziggo nog doodleuk zeggen dat ie bij Kampong blijft :P

 3. Hockeyfeest

  Tja. Ik ben benieuwd. Lijkt me een gok, maar wie weet. Ik denk dat dat wel wat wrijving met het team gaat opleveren. Freixa is wel vaker niet een man van zijn woord. Lees het verhaal van "Paula de Jong; Europees kampioen zonder club" bijvoorbeeld maar eens na. https://hockey.nl/tag/paula-de-jong/

  1. coachdevries

   Ik lees nergens iets over dat Santi zijn woordt heeft gegeven? Ik vind het juist eerlijk en open dat hij, een speelster uit U18 notabene, een realistische voorspelling doet, nl nr. 18 op de lijst en dus D2. Zouden veel coaches iets van kunnen leren! Daarnaast is een intervieuw van een speelster die is afgevallen voor de selectie niet bepaald een sterke- en objectieve weergave van de werkelijkheid.

 4. halloallemaal

  Super! Inspirerende man die zich misschien nog niet heeft bewezen op dit moment maar dat zeker nog gaat doen. Jammer voor Kampong maar ben daar erg benieuwd wie het over gaat nemen van hem.

 5. Esther BoschvanRoozendaal

  Super aardige "vent" , of hij een goede coach is weten we niet , maar mannen coachen is veel makkelijker dan dames . Succes Santi .

 6. jappiekrekel

  Geen solide track-record. Iedere coach is ambitieus en gedreven dus das niet een onderscheidend onderdeel... risico dat Amsterdam neemt. Of ‘bij gebrek aan beter’ de enige keuze


Wat vind jij? Praat mee...