SCHC tast mis: ‘Deze jonge ploeg was al klaar voor de finale’

Een staande ovatie kreeg SCHC na afloop van het verloren duel tegen Amsterdam. In de tweede helft vocht de ploeg voor wat het waard was, maar kon het uitschakeling in de play-offs net niet voorkomen. Na een sterk regulier seizoen liggen de verwachtingen voor volgend jaar inmiddels een stuk hoger. De tweede helft van zondag tegen Amsterdam was dan ook hun beste helft van de play-offs, aldus aanvoerder Carlien Dirkse van den Heuvel.

Daarmee haalde ze gedeeltelijk haar gram bij critici. ‘Er wordt vaak over ons gezegd dat we een soort ‘choke’-team zijn, dat we het hele seizoen goed spelen en er tijdens de play-offs niet staan. We hebben bewezen dat dat totale onzin is’, reageerde SCHC-aanvoerder Dirkse van den Heuvel na afloop van de wedstrijd, ondanks de 0-1 nederlaag. ‘Vandaag heeft iedereen kunnen zien dat wij beter waren. Alleen dat doelpunt viel gewoon niet.’ Toch eindigt het seizoen voor SCHC al in de halve finales, terwijl het als tweede eindigde in de competitie. De huidige ploeg heeft, afgezien van de afzwaaiende Marise Jongepier, genoeg ruimte om nog te groeien, aldus de aanvoerder.

Carlien Dirkse van den Heuvel en Caia van Maasakker bespreken de verloren wedstrijd tegen Amsterdam (0-1). Foto: Frank Uijlenbroek

‘De ploeg zit in een stijgende lijn. Als je vandaag naar de jonkies kijkt, die hebben zo veel stappen gemaakt’, constateerde Dirkse van den Heuvel. ‘Vorig jaar speelden zij soms twee keer tien minuten per wedstrijd. En vandaag staan ze gewoon 65 minuten in de play-offs te spelen.’ Zo speelde Jong Oranje-hockeyster Famke Richardson een sterke wedstrijd als rechtsachter. Diverse malen stoomde ze op langs de flanken en zorgde ze voor extra gevaar. Dirkse van den Heuvel: ‘Onwijs veel credits voor het team. Ik had het heel shit gevonden als we slecht speelden, maar we hebben ons spelniveau en potentie vandaag echt laten zien. De ploeg stond er gewoon op het moment dat het moest. Maar ik had natuurlijk graag in die finale gestaan.’

Sterk slotoffensief levert geen resultaat op voor SCHC

De ploeg van trainer Tina Bachmann had, na de 0-1 overwinning van vorige week in Amsterdam, twee kansen om de finale van de play-offs te bereiken. Ook nog in eigen huis. Op zaterdag scoorden de bezoekers in de laatste minuut de gelijkmaker (1-1), om daarna via shoot-outs een derde wedstrijd uit het vuur te slepen. Op zondag hadden de Amsterdammers aan zeventig minuten genoeg: 0-1. ‘De eerste helft was op een paar puntjes na zeer goed van onze kant’, aldus Dirkse van den Heuvel. ‘De omschakeling van verdediging naar aanval vonden we wel iets te traag. Als zij de bal verloren waren wij niet snel genoeg, waardoor de Amsterdam-speelsters terug konden komen. In de tweede helft ging dat veel beter en verdienden we een goal.’

Middenvelder Xan de Waard sloot zich daarbij aan: ‘Ik vond ons zeker de betere ploeg, maar je beloont jezelf niet. Dan verlies je, zo simpel is het.’ Aan het einde van de wedstrijd bleek de tip-in van Amsterdammer Sterre Deetman genoeg om het seizoen van SCHC voortijdig te beëindigen. Een slotoffensief van Stichtsche in de laatste twintig minuten bracht niet het gewenste resultaat.

Een teleurgestelde Ginella Zerbo (r) direct na afloop van de wedstrijd. Foto: Frank Uijlenbroek

‘Ik weet zeker dat wij als jonge ploeg al klaar waren voor de finale’

Toch probeert de ploeg het eerste seizoen onder trainer Tina Bachmann met een positieve noot af te sluiten. De ploeg eindigde op de tweede plek met een grote voorsprong op nummer drie Amsterdam, incasseerde maar 14 treffers in het hele seizoen en heeft met onder andere Ginella Zerbo en Famke Richardson diverse talenten die nog flink kunnen groeien. ‘We zijn eigenlijk pas net begonnen met deze ploeg’, stelde international De Waard. ‘De eerste weken onder Tina als nieuwe trainer waren even wennen. Dan kun je zeggen dat het misschien te vroeg voor ons is, maar ik weet zeker dat wij al klaar waren voor die finale als ploeg.’

‘Ik denk dat we een goed seizoen gespeeld hebben’, vervolgde Dirkse van den Heuvel. ‘Geen enkele keer verspeelden we punten tegen de lager geklasseerde ploegen. Meestal wonnen we zelfs overtuigend. En we hebben over het seizoen heel volwassen hockey gespeeld. Natuurlijk willen we tot het einde strijden om de landstitel, maar we mogen trots zijn op wat we hebben neergezet met de ploeg.’