‘Schijtbakkenhockey’ van SCHC levert tegen Tilburg slechts punt op

De toeters en sirenes om aan te moedigen waren uitgedeeld in Bilthoven. Maar de ballenjongens waren niet geregeld. Het was een teken aan de wand voor SCHC, dat ondanks een massaal toegestroomd publiek durf miste tegen Tilburg, in de strijd om de negende plaats. De minst scorende ploeg uit de Hoofdklasse begon pas te hockeyen toen ze 0-1 achterkwam, in een wedstrijd waar de Bilthovense toeschouwers opportunistischer waren dan de spelers.

‘Niet de bal in één keer de cirkel in slaan. Dat is blijkbaar een nieuwe regel hier’, was het cynische commentaar van het thuispubliek, uit irritatie van de indirectheid van de ploeg van coach Michiel van der Struijk. ‘Schijtbakkenhockey’, was ander commentaar van de kant, tijdens deze degradatiekraker. Misschien waren het de zenuwen, misschien was het een gebrek aan kwaliteit voorin. De eerste twee kwarten wist SCHC één kans te creëren, een backhand van Bram Weers, huizenhoog over het Tilburgse doel.

Jip Krens in duel met Friso Liezenberg en Marnix Kleinsman (r). Foto: Willem Vernes

SCHC speelt nog tegen drie ploegen uit top 6

Toen Roderick Tam in het eerste kwart de Tilburgse cirkel binnenliep, ging hij opzichtig op zoek naar een voetje, om de strafcorner te halen. Terwijl de supporters hoopten op een doffe dreun op de goal. Prompt liep Tam de bal over de achterlijn. Als aanvoerder Leonard Posthumus Meyjes de bal ontving in een counter, schreeuwde het SCHC-publiek als nooit tevoren, maar hield de aanvaller in, om te wachten op versterking. Die indirectheid, dat passieve, dat snapte het publiek niet, dat er wél alles aan deed om hun geliefde ‘Stichtsche’ naar de overwinning te schreeuwen.

Het vuurwerk en de opmerkingen aan de kant van arbiter Coen van Bunge werden de scheidsrechter op een gegeven moment zo gortig, dat hij de wedstrijd onderbrak, om Posthumus Meyjes op de bank te manen de supporters toe te spreken. Het had het startschot kunnen zijn van nieuw elan in Bilthoven, maar er gebeurde voorlopig niets. Dit was de laatste goede kans voor de hockeyers uit Bilthoven om van de tiende plaats af te komen, die veroordeelt tot spelen van degradatiewedstrijden. Nu treft SCHC de komende weken drie ploegen uit de top 6.

Aanvoerder Leonard Posthumus Meyjes (SCHC) spreekt de jeugdige supporters toe nadat scheidsrechter Coen van Bunge de wedstrijd stil legde vanwege hun gedrag. Foto: Willem Vernes

Corner werd dubbel gemist bij SCHC

Het dominante Tilburg had ondertussen twee strafcorners en wat kleine kansen gekregen. Het was wachten op de eerste Brabantse goal, die de ban zou breken. Toen SCHC zich oprichtte in het derde kwart – tot verbale tevredenheid van het publiek – ging iedereen er eens voor staan bij de eerste Bilthovense strafcorner. De bal werd eerst door de stopper en daarna door verdediger Marnix Kleinsman gemist. Nog geen minuut later werd het vonnis geveld aan de andere kant.

Bij de derde Tilburgse strafcorner was het een variant die doel trof: 0-1. Toen tien minuten voor tijd Luuk van Duren knap de 1-1 scoorde, leek een onverwachte wending in de maak. Tilburg mocht een twee-tegen-een uitspelen, maar faalde. SCHC kreeg via Ingwer Wiese een heerlijke kans op de voorsprong, maar keeper Van Emstede redde de inzet van dichtbij. Met nog vijf minuten te spelen, deed SCHC waar het publiek al de hele wedstrijd op wachtte: zonder nadenken de cirkel in rennen en de tegenstander zonder schroom onder druk zetten. Maar de opleving kwam te laat. Met een gelijkspel schiet SCHC weinig op. Daarmee blijft de club op de penibele tiende plek staan.

Een geconcentreerde TIlburg-coach Jeroen Delmee. Foto: Willem Vernes

Tilburg-coach Jeroen Delmee zag zijn team gelijk spelen, na de duidelijke zege op hdm (5-1) Zondag wacht Pinoké, maar met het gelijkspel in Bilthoven wordt wellicht een voorschot genomen op de veilige negende plek. ‘Dit is de week van de waarheid. Die was afgelopen zondag al begonnen’, zei coach Delmee. ‘Echt alles zit in deze week. We wisten dat onze wedstrijden nog zouden komen. Dit was voor SCHC de grootste kans om boven de streep te komen. Hetzelfde geldt voor ons. Wij moeten ons niet gek laten maken, daar hebben we het met elkaar over gehad.’ Tilburg liet zich ook niet gek maken, maar zal achteraf bedenken dat het grote delen van de wedstrijd beter was.

SCHC-coach Michiel van der Struijk zag zijn ploeg voor het eerst in 2018 een punt pakken. ‘Ik keek heel erg uit naar vrijdag. Dit is waarvoor je speelt. Mooie wedstrijden die echt ergens om gaan. Als je die niet wint, wordt het nog een heel lang seizoen.’ Zoals het er nu naar uitziet, mag SCHC inclusief degradatiewedstrijden inderdaad nog even door blijven hockeyen, tenzij ze stunten in de laatste drie wedstrijden tegen Amsterdam, Den Bosch en Rotterdam. Als het team wat meer gaat hockeyen, zoals de supporters zich gedragen, kan dat zomaar gebeuren.