Sensationele zege Den Bosch op gefrustreerd Kampong

Na liefst elf jaar zijn de mannen van Den Boch er weer in geslaagd om te winnen van Kampong. In het stadion aan de Oosterplas won de ploeg van Eric Verboom op sensationele wijze met 2-1 van de vice-landskampioen. Den Bosch bewees in de topper in de Hoofdklasse dat de Brabantse formatie dit seizoen weer serieus mee gaat doen om de prijzen.

Bij Den Bosch draait het al jaren hoofdzakelijk om de damesploeg, die de kampioenschappen al decennia aaneenrijgt. Onder leiding van coach Eric Verboom bloeit er ook iets moois aan de mannenkant. Den Bosch weet de laatste jaren de betere spelers steeds beter te behouden en talentvolle spelers naar de Oosterplas te lokken.

Vorig seizoen resulteerde de opmars van Den Bosch al bijna een playoff-plek. Pas op de laatste speeldag ging het mis. Dit seizoen speelt Den Bosch vanaf de eerste dag al bovenin mee. Na de fraaie 2-1 zege op Kampong staat de ploeg van Verboom nog vaster op de derde plaats.

Gehavend

Den Bosch en Kampong begonnen allebei gehavend aan deze topper. Bij Den Bosch ontbrak het aanvalsduo Jelle Galema en Joaquin Menini vanwege blessures.

Kampong miste Sander de Wijn (gebroken voet), Jasper Luijkx (knie, hele seizoen uitgeschakeld) en David Harte. De doelman van Kampong blesseerde zijn enkel in de aanloop naar de olympische kwalificatiewedstrijden van zijn land Ierland in een oefenduel met België. Zonder Harte liep Ierland op dramatische wijze een ticket voor de Olympische Spelen in Tokio mis tegen Canada.

Harte werd zondag bij Kampong vervangen door David Wolff. De reservegoalie redde na zeven minuten spelen op de eerste kans van Den Bosch na een gave actie van Noud Schoenaker, die zich vrij speelde en met de backhand uithaalde. Geen goal voor Den Bosch, maar wel een strafcorner. Daarvoor heeft Den Bosch nog steeds de Zuid-Afrikaan Austin Smith, die de bal hard in de hoek pushte buiten bereik van Wolff: 1-0.

Austin Smith wordt gefeliciteerd door Arjen Lodewijks. Foto: Bart Scheulderman

De thuisploeg leek slechts kort van die voorsprong te kunnen genieten, want een minuut later kreeg Kampong een strafcorner. International Jip Janssen pushte, doelman Loïc van Doren was kansloos, maar zag dat de paal redding bracht voor Den Bosch. Hoewel Kampong aanzette, bleef Den Bosch tot op dat moment relatief gemakkelijk overeind tegen de vice-landskampioen. Bij de gasten leidde dit al vroeg tot wat frustratie. Dat werd zichtbaar toen Jonas de Geus een groene kaart kreeg. Daar was wat consternatie over, waarbij Kampong-coach Alexander Cox zelfs in de pauze tussen het eerste en tweede kwart nog bleef mopperen. Zijn collega Eric Verboom instrueerde ondertussen de Bossche manschappen hoe de tegenstander uit Utrecht te bestrijden.

Dat ging de Brabanders in het tweede kwart lange tijd goed af. Kampong zette wel aan, maar werd niet echt gevaarlijk. Zelfs niet uit de strafcorner, waarbij Janssen tot vijf keer toe vanaf de kopcirkel mocht aanleggen. Het dichtst bij een treffer was Kampong vlak voor tijd, maar op de push van Janssen redde Loïc van Doren met een katachtige redding. Ook in de rebound bleef de Belg de baas.

Frustratie

Kampong kwam vol goede moed uit de kleedkamers, maar moest opvallend genoeg in het derde kwart terug. Den Bosch begon sterker en kreeg een drietal strafcorners. Uit de tweede was de tweede nog het dichtst bij een treffer, maar Arjen Lodewijks kreeg zijn stick net niet goed tegen de bal uit een rebound.

Terrance Pieters gaat verhaal halen bij de arbitrage. Foto: Bart Scheulderman

Kampong wilde dus wel, maar kon geen vuist maken. Dat leidde opnieuw tot frustratie. Bijna elke scheidsrechterlijke beslissing werd begeleid met commentaar. Dat kwam het spel van de ploeg van Cox niet ten goede. De combinaties gingen steeds moeizamer en ondertussen loerde de thuisploeg op de counter. Het bleef niet bij loeren, want Den Bosch sloeg ook daadwerkelijk toe.

De onderschepping was van Sebastien Dockier, die speelde de bal diagonaal op Noud Schoenaker. De aanvaller, dit seizoen sowieso al lekker op dreef, zocht het een-tegen-een-duel met Janssen. Hij dreigde naar binnen, ging naar buiten, kreeg een meter ruimte en dat was precies voldoende om met de backhand toe te slaan: 2-0.

Daarmee leek de wedstrijd beslist, maar Kampong gaf met al zijn kwaliteit natuurlijk nog niet op. Lang bleef resultaat uit, maar vier minuten voor tijd was het toch 2-1. Na een domme overtreding op Jonas de Geus kreeg Kampong een strafbal die door Martijn Havenga werd binnen gepusht: 2-1.

Deze treffer resulteerde een heerlijk spannende slotfase waarin Kampong met man en macht aanviel en Den Bosch met nog meer man en macht verdedigde. Den Bosch piepte en kraakte, maar capituleerde niet.


7 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  Knap van Den Bosch! Kampong heeft duidelijk opstart problemen: na 6 wedstrijden al 7 punten verloren, ondanks het aantrekken van 2 internationals. Net als vorig jaar zijn er 7 play offs kandidaten (en wellicht Pinoke) - spannend seizoen voor de boeg!

 2. kasparstevens

  Ook zonder De Wijn een zeurploeg ...

  1. jonathan

   Inderdaad!!! Heel veel gezeur bij Kampong

 3. max-annan

  Het valt me op inderdaad dat Amsterdam en Kampong als het tegen zit erg veel zeurt op iedereen behalve zichzelf. Geen goede ontwikkeling lijkt me die ook doorsijpelt richting het Ned XI.

  1. Eelco Houwink

   Of andersom. Juist de internationals (Geus, Pieters, Kellerman) laten zich erg makkelijk kennen bij tegenslagen en geven niet het goede voorbeeld

 4. Eelco Houwink

  Ik heb genoten van Den Bosch maar me zitten verbijten over Kampong - vooral de coaching daar. OK, de corner van Jip kan een keer niet lopen. Maar verzin dan een keer wat anders, varieer, doe een tip-in, geef Martijn Havenga een kans. Er zit zoveel creativiteit in deze ploeg die er niet uitkomt. Geef die jonge bewegelijke spelers een rol bij plan B van de strafcorner. Maar draai niet 9x exact dezelfde film af. Voor het resultaat niet goed, voor de toeaschouwers ook niet. Er loopt zoveel jong talent bij Kampong in dienst te spelen van een paar oudere spelers dat er zowat rode lijnen in het veld staan waar iemand wel of niet mag lopen. En dan dit interview. Slap gemekker zonder de eigen fouten in te zien. Varieer een keer als het niet loopt. Haal je vedetten er tijdig uit voordat ze aanslaan tegen de scheids of roep ze tot de orde - inplaats er half in mee te gaan.

  1. jonathan

   De Geus en Pieters hebben jammer genoeg de zeurcultuur van Kampong overgenomen.


Wat vind jij? Praat mee...