HGC-captain Van Ass foetert: ‘We waren voor rust passieloos’

Seve van Ass wist niet hoe snel hij na het laatste fluitsignaal de kleedkamers wilde opzoeken. De aanvoerder van HGC was zwaar gefrustreerd na de 3-2 nederlaag bij Amsterdam. De thuisploeg deed daarmee goede zaken in de strijd om een ticket voor de Euro Hockey League (EHL), maar volgens Van Ass hoeft Amsterdam zich voorlopig nog niet rijk te rekenen. ‘Ik ga er vanuit dat we zaterdag wel meteen scherp starten’, foeterde Van Ass in de catacombe van het Wagenerstadion.

‘Ik sta hier met een heel gefrustreerd gevoel’, begon de 27-jarige middenvelder zijn betoog. ‘We waren in de eerste helft heel zwak. We stonden gewoon als natte kranten te spelen, het was passieloos. Ik was zelf ook duidelijk niet top of the game. In de tweede helft gaven we gas en was het meteen een wedstrijd. Maar op dat moment liepen we al achter de feiten aan. Ik ben een beetje klaar om continu achter de feiten aan te lopen en het steeds maar weer op de rit te moeten krijgen.’

De aanvoerder nam na afloop even een minuutje voor zichzelf om vervolgens rustig zijn analyse te doen. Dat kan Van Ass als geen ander, als een echte aanvoerder ratelde hij aan één stuk door alsof hij zijn team toesprak: ‘Het leuk spelen, het leren en het groeien als team is over. Dit zijn de play-offs. We moéten nu presteren en die derde plek binnen harken. Dat kan zeker, de tweede helft hebben we Amsterdam weggespeeld. Zo moeten we de hele wedstrijd ook spelen, dan is het allemaal een stuk makkelijker. Dat hebben we hier wel gemerkt’, refereerde hij naar de 8-2 zege bij Amsterdam in de competitie.

Het mislopen van de finale hakte er bij mij eerlijk gezegd ook in Seve van Ass

‘Ik snap gewoon niet waarom we in de eerste helft zo slecht waren’, zei Van Ass. ‘In beide halve finales tegen Kampong hebben we goed gespeeld, met name de laatste in Utrecht. Die nederlaag was zuur. Ik denk het mislopen van de finale meespeelde in de openingsfase, het leek wel alsof we een tik nodig hebben om de remmen los te gooien. Voor veel jongens is het de eerste keer dat ze zo’n grote teleurstelling kregen te verwerken. Het mislopen van de finale hakte er bij mij eerlijk gezegd ook in.’

HGC begon onthutsend zwak aan de wedstrijd om plek drie. Na een kleine tien minuten moest HGC-keeper Sam van der Ven handelend optreden op de backhand van Jan-Willem Buissant. Dat deed de international spectaculair met zijn helm. Amsterdam-middenvelder Valentin Verga dribbelde vijf minuten later dwars door de HGC-defensie heen en plantte de bal met zijn backhand hard in de rechterhoek: 1-0.

Jan-Willem Buissant schermt de bal af. HGC-aanvoerder Seve van Ass jaagt hem op. Foto: David van Haren.

Strafbal

HGC stelde daar in het eerste kwart twee strafcorners tegenover. De eerste, een variant via Ashley Jackson naar Van Ass – mislukte, maar de tweede poging was wel gevaarlijk. Jackson pushte de bal op de voet van Niek Merkus: strafbal. De Engelsman ging zelf achter de bal staan en gaf de uitstekend keepende Philip van Leeuwen van Amsterdam met een strakke bal in de bovenhoek het nakijken.

In het tweede kwart kwam de thuisploeg opnieuw op voorsprong. Mirco Pruyser versloeg Van der Ven na 23 minuten in de rebound nadat hij de bal zo in zijn stick kreeg van HGC-verdediger Nick Budgeon. Niet lang daarna kreeg Amsterdam ook twee strafcorners kort na elkaar. De eerste push van Justin Reid-Ross werd nog door Van der Ven gekeerd, maar de tweede was wel met scherp: 3-1.

Kenta Tanaka (links) haalt uit voor HGC. Foto: David van Haren.

De Gazellen kwamen na de rust heel anders uit de kleedkamer. De tweede helft was nog geen vijf minuten oud of Pelle Vos had de aansluitingstreffer voor HGC al op zijn stick. De middenvelder zette de actie zelf op, passeerde twee Amsterdamse verdedigers met een fraai wippertje, maar schoot vol op de lat. Kort daarvoor versierde Kenta Tanaka op technische wijze een strafcorner, die werd op de lijn gestopt door Amsterdam-verdediger Merkus.

Razendsnelle counter

In het laatste kwart ging de tijd een rol spelen. Reden voor de bezoekers om de druk op te voeren. Pas op het moment dat de thuisploeg weer eens de aanval zocht, ontstonden er gaten in de Amsterdamse defensie – dat over de hele wedstrijd organisatorisch goed in elkaar stak. Tot het moment dat Van Ass Jackson het gat in zag duiken voor een razendsnelle counter. De Engelse doelpuntenmachine (20 goals) legde de bal klaar voor Tanguy Cosyns. De Belg, die zaterdag niet in actie kwam tegen Kampong, hield acht minuten voor tijd Wassenaars hoop in leven: 3-2.

Het leidde tot hachelijke momenten voor de goal van Van Leeuwen. Van Ass stoomde nog eens op in de cirkel, maar op dat moment ging het laatste fluitsignaal waarna de captain zijn hoofd zichtbaar teleurgesteld boog. Het Europese ticket is bijna binnen voor Amsterdam en HGC moet zaterdag (aanvang 16.00 uur) op jacht naar een beslissingswedstrijd.

Tanguy Cosyns baalt na afloop. Foto: David van Haren.

‘Wij maken gewoon kans om volgend seizoen in de EHL te spelen’, benadrukte de captain van HGC nadat hij ietwat bedaard was. ‘Dat besef moet er bij iedereen zijn. Een EHL-ticket is een mooie prijs.’ De club uit Wassenaar was twee keer actief in het Europese toernooi voor clubteams en gooide beide keren hoge ogen. In 2007 werd de finale verloren van UHC Hamburg. In 2011 won de 151-voudig international met HGC het prestigieuze toernooi. ‘Eén van mijn hoogtepunten uit mijn clubcarrière.’

Hoe ziet HGC er volgend jaar uit?

Het is de vraag wie van de huidige selectie een eventueel Europees avontuur van HGC mee gaat maken. Het is geen geheim dat de club vorige maand met een ledenbijdrage van 100.000 euro overeind is gehouden. Bij aantrekkelijke aanbiedingen komende zomer kan het zomaar een hels karwei worden om de ploeg bij elkaar te houden, maar voorzitter Gorrit-Jan Blonk maakt zich geen zorgen. Volgens Blonk ziet de selectie van coach Paul van Ass er volgend seizoen niet heel anders uit.

HGC-voorzitter Gorrit-Jan Blonk (midden) was aandachtig toeschouwer in het Wagenerstadion. Foto: David van Haren.

De voorzitter benadrukt dat hij nooit bij gesprekken over de selectie betrokken is geweest en slechts handtekeningen onder contracten zet. Coach Van Ass verklapte tussen neus en lippen door dat er komende zomer wederom versterkingen naar de Roggewoning zullen komen. ‘En als we van Amsterdam winnen, zal deelname aan de EHL voor extra aantrekkingskracht zorgen’, voegde hij daar aan toe.

Sterkhouders

De voormalig bondscoach van de Nederlandse hockeymannen is er volgend jaar in ieder geval bij, hij heeft zijn contract met twee jaar verlengd. Voor Maxime Plennevaux lonkt een terugkeer naar het Brusselse Royal Léopold, zo bevestigde de coach – ‘maar er is nog niets getekend’. De aanvaller speelde eerder zes seizoenen bij de kersverse landskampioen van België.

Seve van Ass, het brein op het middenveld, houdt volgend seizoen het vertrouwde HGC-tenue aan. De aanvoerder van HGC laat de toekomst van andere sterkhouders als Jackson, Cosyns en Tanaka nog in het midden. ‘Al heb ik bijvoorbeeld hoop dat Ashley nog een jaar blijft.’ Het vijftal – afgelopen zomer overgekomen – is dit seizoen gezamenlijk goed voor vijftig (van de 84 goals) doelpunten.

HGC-coach Paul van Ass. Foto: David van Haren.

‘Dat zijn dingen die na het weekend duidelijk zullen zijn. Eerst gaan we ons focussen op nog twee belangrijke wedstrijden tegen Amsterdam’, zo voorspelt de middenvelder een beslissingswedstrijd én Europees hockey aan de Roggewoning. ‘We gooien zaterdag en zondag vanaf minuut één alle remmen los. Ik ben in ieder geval nog niet klaar bij HGC, ik heb hier een duidelijke missie. Ik wil zoveel mogelijk finales spelen en prijzen pakken. Ik zou het hartstikke mooi vinden om dat met dit team te doen.’


2 Reacties

  1. jhlp

    Wedstrijd niet gezien maar Verga lijkt op dreef! Vond HGC overigens in de halve finale wedstrijd op Kampong een zeer goede indruk maken

  2. robbertsmit

    Verga speelde goed, blijft wel een zeikerd. Dat team lijkt niet gezond in elkaar te zitten. Het is niet gespeeld voor HGC, ze kunnen geweldig hockeyen. Het wordt nu wel eens tijd dat in resultaat om te zetten. Ze hebben al in de competitie kunnen 'warmdraaien' tegen Kampong (weggespeeld) en Bloemendaal (iets minder weggespeeld). Vervolgens in de playoffs tegen Kampong (geflatteerd resp. onverdiend verloren), en nu in de eerste wedstrijd tegen Amsterdam (onnodig verloren). Maar op een gegeven moment ben je uitgeleerd en moet je winnen. Plennevaux heeft weinig laten zien, Cosyns ook niet. Budgeon blijft al. Ik zou graag Tanaka, V. Heijningen, Vos, Piket en uiteraard Jackson en Van Ass zien blijven. En wat meer opstomen en passing van achteruit zien komen.


Wat vind jij? Praat mee...