Speelronde 10 HK (H): OR op bezoek bij onneembare Roggewoning

HGC kent tot nu toe een wisselvallig seizoen. De Gazellen kregen in de toppers telkens het deksel hard op de neus, maar wonnen dit seizoen thuis nog ieder duel. Dat maakt het treffen van vrijdagavond des te interessanter. Oranje-Rood komt namelijk langs in Wassenaar. Gaat HGC opnieuw onderuit tegen een topploeg, of blijkt de Roggewoning dit seizoen andermaal een onneembare vesting?

HGC – Oranje-Rood

HGC is als enige team in de Heren Hoofdklasse dit seizoen thuis nog zonder puntenverlies. De ploeg veroverde vijftien van zijn zestien punten op de Roggewoning.  Oranje-Rood was de laatste ploeg die op bezoek bij HGC een nederlaag voorkwam. Op 2 april van dit jaar werd het in Wassenaar 2-2. HGC heeft sindsdien zeven thuisduels op rij gewonnen.

Mink van der Weerden scoorde in de Heren Hoofdklasse 20 keer tegen HGC, wat daarmee samen met SCHC zijn favoriete tegenstander is in de reguliere competitie. Met zijn 216 doelpunten in de reguliere competitie nadert Van der Weerden inmiddels Taco van den Honert, die met 221 treffers op de achtste plaats aller tijden staat.

De laatste keer dat HGC op vrijdagavond een tegenstander uit Eindhoven ontving leverde dat een zege op voor de bezoekers. Op 7 november 2014 won Oranje-Zwart met 0-1 bij HGC.

Bob de Voogd heeft nog één treffer nodig om de 100 Hoofdklasse-goals te bereiken. Hij maakte zijn 99 doelpunten voor Den Bosch (14), Oranje-Zwart (68) en Oranje-Rood (17).

Arbiters: Thijs Retra & Frank Heijster

Almere – Kampong

Vorig seizoen betekende dit affiche op 11 september 2016 de allereerste wedstrijd van Almere op het hoogste niveau. De wedstrijd eindigde in een doelpuntloos gelijkspel. In de Hoofdklasse was er slechts één tegenstander waar Kampong meer dan één keer op bezoek ging zonder te winnen. Het won niet in twee uitduels bij Gooische uit Bussum.

Almere verloor dertien van zijn laatste veertien Hoofdklasse-duels en wendde binnen die serie alleen op 8 oktober uit bij Den Bosch (2-2) een nederlaag af. Almere verloor elk van zijn laatste zes thuiswedstrijden in de Heren Hoofdklasse sinds de 4-1 triomf op Hurley op 26 maart van dit jaar.

Acht van de tien competitiedoelpunten van Almere dit seizoen kwamen uit strafcorners. Hun twee velddoelpunten zijn het minste van alle teams in de Hoofdklasse.

Constantijn Jonker aast op zijn 167ste doelpunt in de Heren Hoofdklasse en zijn eerste als dertigjarige. Hij scoorde voor het laatst op de eerste speeldag van dit seizoen, in de 3-0 triomf op Oranje-Rood. Jonker maakte vorig seizoen in de thuiswedstrijd tegen Almere de 1-0 en de 2-0. Uiteindelijk wonnen de Utrechters die wedstrijd met 6-0.

Kampong is koploper met 23 punten uit zijn eerste negen duels. Dat zijn er acht meer dan de formatie van Alexander Cox er vorig seizoen en het seizoen daarvóór had na negen speeldagen.

Arbiters: Barry Plaisant van der Wal & Christian Vonhögen

Rotterdam – hdm

Albert Kees Manenschijn was coach van hdm toen deze teams elkaar voor het laatst ontmoetten in de Heren Hoofdklasse. Op 30 maart 2011 won Rotterdam thuis met 2-1. Simon Child en Jeroen Hertzberger scoorden voor de thuisploeg. Daarmee revancheerde Rotterdam zich voor de 5-4 nederlaag die het eerder dat seizoen bij de promovendus uit Den Haag leed. Die wedstrijd werd door Robin de Munk beslist met een rake strafbal in de laatste minuut van de wedstrijd.

Die 5-4 nederlaag was de laatste van Rotterdam tegen een promovendus in de Hoofdklasse. In zijn laatste 23 confrontaties met promovendi is Rotterdam ongeslagen. Het won er daarvan twintig.

Deze teams ontmoetten elkaar slechts vier keer eerder op het hoogste niveau. Rotterdam won één keer, hdm twee keer en één keer eindigde het in een gelijkspel.

Rotterdam verloor slechts één van zijn laatste achttien Hoofdklasse-duels op een vrijdagavond. Dat was de 3-2 nederlaag bij HGC op 20 september 2013.

De enige ploeg die dit seizoen in de Heren Hoofdklasse buitenshuis nog geen enkel punt pakte is hdm. De ploeg verloor zelfs zijn laatste 27 uitduels in de Hoofdklasse sinds een 1-2 zege bij Hurley op 29 april 2001. De reeks van 27 uitnederlagen is al enige tijd een Hoofdklasse-record. Geen enkele andere club verloor op het hoogste niveau meer dan 18 uitwedstrijden op rij.

Arbiters: Daniël Veerman & Maarten Boxma

Den Bosch – SCHC

SCHC won in de Hoofdklasse op 29 april 2012 voor het laatst van Den Bosch. Aan de Oosterplas maakte Minck Hermans uit een strafcorner in de laatste minuut het enige doelpunt van de wedstrijd. Sindsdien behaalde Den Bosch tien punten uit de volgende vier confrontaties met Stichtsche. In 2015/2016, het laatste seizoen waarin zij elkaar op het hoogste niveau troffen, wonnen de Brabanders beide duels.

Den Bosch won dit seizoen geen van zijn vier thuisduels en verzamelde negen van zijn elf punten op vreemde bodem.

Den Bosch won elk van zijn laatste vier Hoofdklasse-ontmoetingen met promovendi en deed dat met de gecombineerde doelcijfers 17-3.

SCHC verloor elk van zijn laatste drie Hoofdklasse-duels, met de gecombineerde doelcijfers 4-17. Marc Schwarz (SCHC) viert op de dag van de wedstrijd zijn 29ste verjaardag.

Arbiters: Fanneke Alkemade & Coen van Bunge

Amsterdam – Pinoké

Amsterdam won elk van zijn laatste zes Hoofdklasse-ontmoetingen met de buren uit het Amsterdamse Bos en deden dat met zeer overtuigende gecombineerde doelcijfers: 35-6. Deze reeks volgt op de 2-4 uitzege van Pinoké in het Wagener Stadion op 23 maart 2014. Eén van de doelpuntenmakers voor de Steekneuzen die dag was Justin Reid-Ross. De Zuid-Afrikaan maakte in de zomer van 2014 de overstap naar de grote buurman.

Reid-Ross is met 147 Hoofdklasse-doelpunten de meest scorende buitenlander in de Hoofdklasse-historie. Hij scoorde 70 keer voor Pinoké en 77 keer voor Amsterdam. Pinoké-coach Jesse Mahieu diende in zijn spelerscarrière ook beide clubs, aanvankelijk Pinoké, daarna Amsterdam en in de herfst van zijn carrière opnieuw Pinoké.

Mede door vijf keer te scoren in zijn laatste twee wedstrijden is Mirco Pruyser topscorer van de Hoofdklasse met twaalf goals. Hij maakte al tien velddoelpunten dit seizoen, drie meer dan iedere andere speler in de competitie.

Arbiters: Karen Dollé & Jonas van ’t Hek

Tilburg – Bloemendaal

Sinds Tilburg in 2011 uit een fusie ontstond, verloor het eerste herenteam al zijn zes Hoofdklasse-duels met Bloemendaal. Tegen drie verschillende andere tegenstanders speelde Tilburg al zeven keer zonder een enkel punt te veroveren: Kampong, Pinoké en Rotterdam.

Tegen geen enkele tegenstander speelde Bloemendaal méér dan zes keer zonder ooit een punt te morsen. Ook tegen Geel-Zwart uit Veghel speelde Bloemendaal zes Hoofdklasse-duels die de Mussen allemaal in winst omzetten.

Tim Swaen maakte afgelopen zomer de overstap van Tilburg naar Bloemendaal. Sinds Tilburg in 2011 als fusieclub ontstond maakte Swaen achttien Hoofdklasse-doelpunten voor Tilburg. Alleen Jip Krens maakte er meer (24).

Jamie Dwyer (38) maakte voor het laatst een Hoofdklasse-doelpunt op 27 maart 2011 tegen Pinoké. Dit was korte tijd voordat er voor het laatst een 38-jarige een Hoofdklasse-doelpunt maakte. Dat was toen de Canadees Rob Short voor HGC.

Arbiters: Maurits van den Wall Bake & Laurens Hendrikx


2 Reacties

  1. niekhendriks

    Jonas van 't Hek fluit tegelijkertijd in Amsterdam en Bloemendaal?

    1. Merel Barreveld

      Oeps. Dat moest Laurens Hendrikx. Hersteld!


Wat vind jij? Praat mee...