Speelronde 11 HK (H): Tweede plek inzet van de Klassieker

Een heerlijk hockeypotje deze zondag op ’t Kopje. De klassieker: Bloemendaal – Amsterdam. Inzet is de tweede plek op de ranglijst achter het ongenaakbare Kampong. In Den Haag staat een zespuntenduel in de staart van de competitie op het menu: hdm – Almere. De winnaar doet héle goede zaken in de missie directe degradatie dit seizoen af te wenden.

 

Bloemendaal – Amsterdam

De laatste vier Hoofdklasse-ontmoetingen tussen deze teams in de reguliere competitie werden allemaal gewonnen door de ploeg die thuis speelde. De laatste overwinning van Amsterdam op ’t Kopje in de reguliere competitie dateert van 20 september 2013. Het werd toen 2-5 en voor de bezoekers scoorden onder meer Mirco Pruyser (twee keer), Valentin Verga en Billy Bakker.

Vorig seizoen eindigde deze wedstrijd op 30 oktober 2016 in 2-1. Justin Reid-Ross zette de bezoekers op voorsprong, maar door treffers van Tim Jenniskens en Yannick van der Drift greep Bloemendaal de winst. Reid-Ross scoorde in elk van zijn laatste drie competitieduels met Bloemendaal.

Bloemendaal kan voor het derde seizoen op rij zijn thuiswedstrijd tegen Amsterdam winnend afsluiten. Dat lukte Bloemendaal nog niet eerder in de Heren Hoofdklasse.

Sander ’t Hart maakte afgelopen zomer de overstap van Amsterdam naar Bloemendaal.

Arbiters: x

Kampong – HGC

HGC won slechts één van zijn laatste twaalf Hoofdklasse-duels met Kampong. Op 12 april 2015 werd het 2-4 in Utrecht en voor de bezoekers scoorde het Argentijnse cornerkanon Gonzalo Peillat twee keer. Vorig seizoen (op 30 april van dit jaar) eindigde deze wedstrijd in een 3-1 thuiszege voor Kampong. Tristan Algera zette HGC in de derde minuut van de wedstrijd op voorsprong, maar door goals van Jip Janssen, Salvador Piera en Sander de Wijn sloegen de Utrechters terug.

Historisch gezien heeft HGC met 29 overwinningen tegen 27 voor Kampong (28 gelijke spelen) in deze confrontatie heeft HGC nog altijd licht de overhand, maar met twee overwinningen dit seizoen zou Kampong de balans in evenwicht brengen.

Martijn Havenga maakte zeven van zijn doelpunten in de Heren Hoofdklasse tegen HGC. Van alle tegenstanders die hij trof was hij alleen tegen Hurley (tien keer) vaker trefzeker.

Alexander Cox was in 2008/2009 hoofdcoach van het eerste herenteam van HGC. Na één seizoen op de Roggewoning werd hij benoemd tot eindverantwoordelijke bij Dames 1 van Laren.

Sinds de invoering van de play-offs in de Heren Hoofdklasse (1994/1995) was Kampong slechts één keer halverwege de reguliere competitie (na elf speelronden) koploper van de ranglijst. Dat presteerde de club in 2014/2015.

Arbiters: x

Pinoké – Den Bosch

Vorig seizoen werden beide ontmoetingen tussen deze teams een prooi voor Den Bosch. Op 13 november 2016 werd het 1-4 in Amstelveen, op 30 april van dit jaar 3-2 in Den Bosch. Bij die 3-2 overwinning aan de Oosterplas kwam de thuisploeg terug van een 0-2 achterstand. Via een strafcornerdoelpunt van Kieran Govers in de laatste minuut trokken de Brabanders alsnog de winst naar zich toe. Voor Den Bosch was het in 2016/2017 voor het eerst sinds het seizoen 2007/2008 dat het in één seizoen een dubbele zege op Pinoké boekte.

Op 6 maart 2016 won Pinoké voor het laatst van Den Bosch. Op eigen veld werd het 6-2 en onder de doelpuntenmakers voor de thuisploeg waren Pieter Sutorius, Gijs van Wagenberg en Wouter Brasem.

Austin Smith scoorde in zijn Hoofdklasse-carrière al negen keer tegen Pinoké. Alleen tegen HGC (tien keer) was de Zuid-Afrikaan vaker trefzeker.

Joost van de Vijfeijken heeft een verleden bij Den Bosch. In 2010 vertrok hij aan de Oosterplas om zich bij de Steekneuzen te voegen.

 

Arbiters: x

SCHC – Rotterdam

Deze teams ontmoetten elkaar in het seizoen 2015/2016 voor het laatst in de Heren Hoofdklasse. Beide duels eindigden in een remise: 2-2 in Rotterdam en 1-1 in Bilthoven. In dat seizoen kwam Rotterdam vier punten te kort om de play-offs te bereiken, precies het aantal dat het tegen de uiteindelijke degradant SCHC morste.

Rotterdam is in zijn laatste zes Hoofdklasse-duels met SCHC ongeslagen sinds een 1-2 thuisnederlaag op 27 februari 2011. Stichtsche boekte zijn laatste thuiszege op Rotterdam op 13 mei 2010. Het werd toen 5-2 en voor de bezoekers scoorden twee broers Hertzberger: Willem en Jeroen.

Voordat Albert Kees Manenschijn medio 2016 werd aangesteld als hoofdcoach van Rotterdam, was hij eindverantwoordelijk bij de Stichtsche. In 2014/2015 promoveerde hij met het team naar de Hoofdklasse. Het seizoen erna degradeerde hij met SCHC.

Bij die selectie van SCHC zat ook Berend van Eldonk, de huidige eerste keeper van Rotterdam. Van Eldonk doorliep de jeugd bij HCR en keerde na de degradatie met SCHC terug aan de Hazelaarweg als vervanger van de vertrokken Pirmin Blaak.

Arbiters: x

Hdm – Almere

Deze teams ontmoeten elkaar voor het eerst in de Heren Hoofdklasse. De laatste ontmoetingen tussen beide teams dateren van mei 2015. Beide teams waren in de Overgangsklasse als runner-up geëindigd. Almere won beide wedstrijden door middel van een golden goal. Daarmee verworven de Flevolanders zich een plek in een play-off om promotie/degradatie met Hoofdklasser Schaerweijde, een strijd die voor de Almeerse na twee duels verloren ging.

In de reguliere competitie troffen zij elkaar in 2012/2013 voor het laatst, eveneens in de Overgangsklasse. Beide teams wonnen toen het thuisduel met de ander. In Den Haag werd het 3-1 op 2 september 2012.

In de degradatiezone van de Hoofdklasse is dit een regelrecht ‘zespuntenduel’. In drie van de voorgaande seizoenen was het team dat halverwege hekkensluiter werd ook het team dat laatste eindigde en direct degradeerde.

Arbiters: x

Oranje-Rood – Tilburg

Vorig seizoen, het eerste in het nog prille bestaan van fusieclub Oranje-Rood, wonnen de Eindhovenaren twee keer van Tilburg, eveneens een fusieclub. In Tilburg werd het 1-3, in Eindhoven 4-3.

In de ontmoeting in de Lichtstad op 9 april van dit jaar maakten de Tilburgers drie keer gelijk na een achterstand, maar de 4-3 van Mink van der Weerden in de 64ste minuut was te machtig voor de bezoekers. Van der Weerden scoorde drie keer in die wedstrijd en was ook in de heenwedstrijd in Tilburg al één keer trefzeker.

Ook de voorganger van OR, Oranje-Zwart won al zijn vier ontmoetingen met het huidige Tilburg, dat in 2011 uit een fusie zijn huidige vorm aannam.

Op 11 april 2008 slaagde voor het laatst een team uit Eindhoven er voor het laatst niet in een Hoofdklasse-duel met een tegenstander uit Tilburg te winnen. In Eindhoven werd het 3-3 tussen Oranje-Zwart en Tilburg.

Tilburg-coach Jeroen Delmee speelde in zijn Hoofdklasse-loopbaan als speler aanvankelijk voor Tilburg , speelde vervolgens het grootste gedeelte van zijn carrière voor Den Bosch en sloot deze af bij Oranje-Zwart.

Arbiters: xx


Wat vind jij? Praat mee...