Speelronde 12 HK (H): Hertzberger scoort graag tegen Pinoké

De één-na-laatste wedstrijd voor de winterstop in de Hoofdklasse Heren kent één duidelijke topper: Oranje-Rood – Kampong. Dit is de twaalfde speelronde, en dus weer een kopie van de eerste speelronde van dit seizoen. Toen wonnen Kampong, Amsterdam, HGC, SCHC en Rotterdam. Den Bosch en Bloemendaal verdeelden de punten. Hoe staan de zaken er nu, na een half seizoen, voor?  

Pinoké – Rotterdam

Pinoké won op 16 oktober 2011 voor het laatst van Rotterdam in de Hoofdklasse. Het werd die dag 3-1 voor de Steekneuzen. Justin Reid-Ross (twee keer) en Lucas Judge waren trefzeker voor de thuisclub. Pinoké verloor alle twaalf ontmoetingen met Rotterdam sinds deze zege (thuis en uit). Alleen tegen Kampong verloor Pinoké ook zijn laatste twaalf Hoofdklasse-duels. Pinoké won slechts één van zijn laatste zes wedstrijden in de Hoofdklasse. In deze reeks werd alleen op 29 oktober thuis tegen Tilburg de volle buit gepakt (3-2). Pinoké kwam in drie van zijn laatste vier thuisduels niet tot scoren. In 1992/1993 (vijf keer) bleef de ploeg voor het laatst in méér thuisduels doelpuntloos dan dit seizoen (drie). Alleen Mink van der Weerden (27) maakte in 2017 meer goals in de Hoofdklasse dan Rotterdam-speler Jeroen Hertzberger (24). Hertzberger staat momenteel op 210 goals in de Hoofdklasse en heeft nog één goal nodig om Roderik Bouwman (211) op plek tien van de eeuwige topscorerslijst te evenaren. Hertzberger maakte in de Hoofdklasse in totaal 27 goals tegen Pinoké, meer dan tegen elke andere tegenstander.

Arbiters: Pieter Hembrecht & Christiaan Vonhögen

Oranje-Rood – Kampong

Oranje-Rood won sinds de fusie nog nooit van Kampong in de Hoofdklasse. Uit gingen beide voorgaande ontmoetingen verloren. Thuis pakte de ploeg uit Eindhoven op 7 mei van dit jaar een punt (2-2). Aan dat punt hadden de Eindhovenaren bitter weinig. Door een rake strafbal van Martijn Havenga vlak voor tijd stelde Kampong een play-off ticket veilig, dat OR alleen met winst kon behalen. Uiteindelijk profiteerde Kampong maximaal van dit resultaat. Via de vierde plaats in de reguliere competitie veroverden de Utrechters hun eerste landstitel in 32 jaar. Ook de laatste tien wedstrijden van voorganger Oranje-Zwart met Kampong werden niet gewonnen door OZ. De laatste nederlaag van de ploeg uit Utrecht dateert van 20 maart 2011 toen de confrontatie in Eindhoven in 2-1 eindigde. Kampong verloor dit Hoofdklasse-seizoen nog niet. Alleen in 1983/1984 en 1980/1981 was de ploeg ook na twaalf speelronden nog ongeslagen. In beide seizoenen liep Kampong de titel uiteindelijk mis. Alleen Mirco Pruyser (dertien) maakte dit seizoen meer doelpunten in de Hoofdklasse dan Mink van der Weerden (twaalf). Van der Weerden voert met 27 doelpunten totaal, waarvan 21 strafcornergoals, tevens de topscorerslijst over het kalenderjaar 2017 aan.

Arbiters: Jonas van ’t Hek & Maarten Boxma

Tilburg – Amsterdam

Amsterdam verloor nog nooit van Tilburg in de Hoofdklasse. Van de voorgaande zeven ontmoetingen won Amsterdam er zes. Alleen op 7 september 2014 voorkwam fusieclub Tilburg een nederlaag: 0-0 in het Wagener Stadion. Eerder dit seizoen won Amsterdam met 4-2 van Tilburg in het Amsterdamse Bos. Mirco Pruyser maakte zowel het eerste als het laatste doelpunt van de wedstrijd op 10 september. Tilburg moet zondag uitkijken voor Mirco Pruyser. De Amsterdam-spits was in alle drie de voorgaande uitduels met Tilburg trefzeker namens Amsterdam (vier goals totaal). Pruyser is dit seizoen topscorer van de Hoofdklasse met 13 doelpunten. Geen speler maakte meer velddoelpunten dan Pruyser (elf). Tilburg staat momenteel al twee speelrondes droog en kan voor de tweede keer sinds de fusie minimaal drie Hoofdklasse-duels op rij doelpuntloos blijven. Eerder scoorde de ploeg tussen november 2013 en maart 2014 al eens vier wedstrijden op rij niet.

Arbiters: Frank Heijster & Daniël Veerman

Bloemendaal – Den Bosch

Bloemendaal won thuis 21 van zijn 25 voorgaande ontmoetingen met Den Bosch in de Hoofdklasse en was in deze 25 wedstrijden exact 100 keer trefzeker. Eerder dit seizoen besloten deze teams met een 1-1 gelijkspel aan de Oosterplas. Voor Bloemendaal scoorde Florian Fuchs, voor Den Bosch deed Joaquín Menini dat. Bloemendaal won thuis in de Hoofdklasse alleen vaker van Kampong (25) en HGC (26) dan van Den Bosch (21). Den Bosch boekte slechts twee uitoverwinningen tegen Bloemendaal. De laatste uitzege dateert van 25 maart 2007, toen Den Bosch met 1-4 zegevierde op ’t Kopje. Bloemendaal is dit seizoen in de Hoofdklasse nog altijd ongeslagen. De enige keer dat de ploeg ook na twaalf speelronden nog zonder verlies was, was in 2006/2007. Den Bosch won zijn laatste drie wedstrijden in de Hoofdklasse en kreeg in zijn laatste twee duels zelfs geen enkele goal tegen. Noud Schoenaker is de enige speler in de Hoofdklasse die in elk van de laatste drie speelronden telkens trefzeker was. Voor Floris Wortelboer is het een duel tegen zijn oude club: hij maakte deze zomer de overstap van Den Bosch naar Bloemendaal.

Arbiters: Paul vd Assum & Michiel Otten

SCHC – Almere

SCHC en Almere staan voor de tweede keer tegenover elkaar in de Hoofdklasse. Eerder dit seizoen eindigde de ontmoeting in Flevoland in een 2-3 uitzege voor Stichtsche. De Bilthovense formatie heeft zijn laatste vijf Hoofdklasse-duels allemaal verloren en kreeg in deze serie in totaal 24 goals tegen. Alleen hdm pakte net als SCHC ook geen enkel punt in de laatste vijf speelronden. De laatste keer dat SCHC een langere reeks nederlagen noteerde in de Hoofdklasse was tussen mei en november 2012 toen de Stichtsche maar liefst twaalf keer op rij verloor. Almere won in de voorgaande speelronde met 3-5 op bezoek bij hdm en boekte daarmee zijn eerste overwinning van het seizoen. De ploeg staat nu na elf speelronden op vier punten en pakte al deze punten buitenshuis. Deegan Huisman staat dit seizoen op drie Hoofdklasse-goals en heeft daarmee zijn totaal van heel vorig seizoen al geëvenaard. De laatste Amerikaan met meer goals in één Hoofdklasse-seizoen was Pat Harris namens Laren in 2011/2012 (vier).

Arbiters: Shane O’Donnell & Barry Plaisant van der Wal

Hdm – HGC

HGC won zijn laatste zes Hoofdklasse-duels met hdm en is ongeslagen in de laatste negen onderlinge ontmoetingen sinds een 1-3 thuisnederlaag op 6 december 1998. De laatste thuiszege van hdm op HGC in de Hoofdklasse dateert van 14 november 1998 toen de ploeg uit Den Haag met 6-4 won van de gasten uit Wassenaar. Eerder dit seizoen (10 september) werd het op de Roggewoning een 4-1 triomf voor de thuisploeg. Hekkensluiter hdm wacht nog altijd op de eerste overwinning van het seizoen. Alleen op 22 september thuis tegen Oranje-Rood voorkwam de ploeg een nederlaag (4-4).  De enige ploegen die na twaalf speelronden nog zonder winst waren en uiteindelijk alsnog degradatie ontliepen, waren Schaerweijde in 2015/2016, SCHC in 2009/2010, Hurley in 2003/2004 en Hattem in 1981/1982. HGC won slechts één van zijn laatste tien uitduels in de Hoofdklasse. In deze reeks werd alleen op 9 april op bezoek bij Almere de volle buit gepakt (1-3).

Arbiters: Fanneke Alkemade & Karen Dollé

 


Wat vind jij? Praat mee...