Speelronde 8 HK (H): Rotterdam en HGC op jacht naar top 4

Rotterdam – HGC

Rotterdam won zes van zijn laatste zeven thuisduels met HGC in de Hoofdklasse. In deze reeks voorkwam HGC alleen op 22 maart 2015 een uitnederlaag (2-2). De laatste keer dat HGC in de Hoofdklasse uit bij Rotterdam won, was op 16 oktober 2009. De ploeg uit Wassenaar zegevierde die dag met 2-3. Ashley Jackson maakte vanuit een strafcorner de beslissende treffer.

Geen team maakte dit seizoen in de Hoofdklasse zoveel doelpunten uit een strafcorner als HGC (elf). Tristan Algera is dit seizoen topscorer van HGC met zeven Hoofdklasse-goals. Al zijn zeven treffers kwamen uit een strafcorner. Alleen Martijn Havenga (Kampong) maakte dit Hoofdklasse-seizoen ook zeven strafcornerdoelpunten. Rotterdam scoorde dit Hoofdklasse-seizoen pas vier keer uit een strafcorner, het minst vaak van alle ploegen.

Rotterdam was dit Hoofdklasse-seizoen thuis zeven keer trefzeker. Deze zeven goals kwamen op naam van slechts twee spelers: Hertzberger (vier) en Simon Egerton (drie).

Arbiters: Fanneke Alkemade & Maarten Boxma

Den Bosch – Kampong

Kampong verloor slechts één van zijn laatste zeventien Hoofdklasse-duels met Den Bosch. In deze reeks (2009-2017) verloor de ploeg uit Utrecht alleen op 25 maart 2012 thuis van de Brabanders (1-2). Uit bij Den Bosch is Kampong momenteel negen Hoofdklasse-wedstrijden op rij ongeslagen. De laatste uitnederlaag tegen de Brabanders dateert van 11 april 2008 (4-1).

Kampong is dit Hoofdklasse-seizoen na zeven speelronden nog ongeslagen. De ploeg uit Utrecht bleef in 2014/2015 voor het laatst in zijn eerste acht wedstrijden zonder nederlaag. De Utrechters hielden dit Hoofdklasse-seizoen van alle ploegen het vaakst het doel schoon (drie keer). Vorig seizoen behaalde de ploeg in totaal vijf clean sheets.

Den Bosch verloor zijn laatste elf Hoofdklasse-duels met de regerend landskampioen. De laatste keer dat de ploeg een nederlaag voorkwam tegen de toenmalige titelverdediger was op 14 november 2010, toen het uit bij Bloemendaal 3-3 werd. Thuis wacht Den Bosch momenteel twaalf Hoofdklasse-duels met de titelverdediger op een overwinning. De laatste thuiszege op de regerend landskampioen was op 7 december 2003 toen Amsterdam met 1-0 werd verslagen.

Met elf spelers met minimaal één goal heeft Kampong dit Hoofdklasse-seizoen de meeste verschillende doelpuntenmakers.

Martijn Havenga is dit Hoofdklasse-seizoen samen met Mink van der Weerden (OR) en Florian Fuchs (Bloemendaal) topscorer met acht treffers.

Arbiters: Coen van Bunge & Paul van den Assum

Amsterdam – hdm

Amsterdam verloor thuis slechts één van zijn laatste dertien Hoofdklasse-duels met hdm. Die ene nederlaag in deze reeks was de 1-2 op 14 september 1997. Voor hdm scoorden Richard de Snaijer en Wouter van Pelt. De laatste keer dat deze ploegen elkaar in de Hoofdklasse troffen in Amstelveen was op 17 april 2011 toen Amsterdam mede dankzij vier goals van Taeke Taekema met 5-1 zegevierde.

Dit seizoen verloor Amsterdam pas één keer in de Hoofdklasse. Alleen op 24 september werd thuis met 3-2 verloren van Rotterdam. In 2013/2014 verloor Amsterdam voor het laatst meerdere thuisduels in één Hoofdklasse-seizoen (twee).

Hdm wacht nog altijd op de eerste overwinning van dit Hoofdklasse-seizoen. Ook in 2001/2002 was hdm na zeven speelronden nog zonder zege. Destijds won de ploeg uit Den Haag wedstrijd nummer acht (5-3 thuis tegen Union), maar degradeerde het uiteindelijk wel uit de Hoofdklasse. Dit Hoofdklasse-seizoen kregen de Hagenaars al negentien velddoelpunten tegen, meer dan elke andere ploeg (SCHC zestien).

Mirco Pruyser is dit seizoen topscorer van Amsterdam met zeven Hoofdklasse-goals. Al zijn zeven treffers waren velddoelpunten. Alleen Thierry Brinkman (Bloemendaal) maakte dit Hoofdklasse-seizoen ook zeven velddoelpunten.

Geen speler maakte in 2017 meer velddoelpunten in de Hoofdklasse dan Pruyser (vijftien). Jeroen Hertzberger (Rotterdam) en Brinkman staan op twaalf veldgoals in dit kalenderjaar.

Arbiters: Frank Heijster & Maurits van den Wall Bake

Tilburg – SCHC

Tilburg en SCHC staan voor het eerst tegenover elkaar in de Hoofdklasse.

Tilburg won vier van zijn laatste vijf Hoofdklasse-duels met promovendi, met een 1-2 thuisnederlaag tegen Qui Vive op 19 maart van dit jaar als enige uitzondering. Geen team kreeg in 2017 zoveel goals tegen in de Hoofdklasse als Tilburg (53). Almere volgt met 52 tegentreffers in dit kalenderjaar. Tilburg incasseerde dit Hoofdklasse-seizoen al twaalf goals uit een strafcorner, minimaal drie meer dan elke andere ploeg. Tilburg is samen met hdm de enige ploeg die dit Hoofdklasse-seizoen elke speelronde minimaal één velddoelpunt tegen kreeg.

SCHC verloor vorige speelronde thuis met 1-7 van Bloemendaal en leed daarmee zijn grootste thuisnederlaag in de Hoofdklasse sinds 11 november 2012 toen Bloemendaal met 0-8 te sterk was.

SCHC maakte dit Hoofdklasse-seizoen zes doelpunten uit een strafcorner. Deze zes doelpunten werden gemaakt door vijf verschillende spelers: Thomas Vis (2x), Bram Weers , Marnix Kleinsman, Leon van Barneveld en Daan Dullemeijer.

Arbiters: Laurens Hendrikx & Barry Plaisant van der Wal

Oranje-Rood – Almere

Oranje-Rood won beide voorgaande Hoofdklasse-duels met Almere. Vorig seizoen wonnen de Brabanders thuis in Eindhoven met 4-2 en uit in Flevoland met 2-5.

Oranje-Rood won zijn laatste vier Hoofdklasse-duels, de langste winstreeks van de club sinds de fusie in de zomer van 2016.

Almere wacht net als hdm nog altijd op de eerste overwinning van dit Hoofdklasse-seizoen. Vorig seizoen won de ploeg tijdens zijn debuut op het hoogste niveau alleen thuis van Pinoké (3-2) en thuis van Hurley (4-1). De ploeg bleef uiteindelijk via de play-outs in de Hoofdklasse. Almere was dit seizoen pas acht keer trefzeker in de Hoofdklasse en is daarmee de enige ploeg die nog geen dubbele cijfers bereikte.

Slechts vier verschillende spelers waren dit Hoofdklasse-seizoen trefzeker voor Almere. Stijn Jolie (vijf goals) is de enige met meerdere doelpunten op zijn naam.

De laatste vijf goals die Almere in de Hoofdklasse incasseerde, waren allemaal velddoelpunten.

Geen speler maakte in 2017 meer doelpunten in de Hoofdklasse dan Mink van der Weerden (23). Jeroen Hertzberger (Rotterdam) volgt met achttien Hoofdklasse-goals in dit kalenderjaar.

Bob de Voogd heeft nog twee treffers nodig om de 100 Hoofdklasse-goals te bereiken. Hij maakte zijn 98 doelpunten voor Den Bosch (14), Oranje-Zwart (68) en Oranje-Rood (16).

Arbiters: Pieter Hembrecht & Jacir Soares de Brito

Bloemendaal – Pinoké

Bloemendaal is momenteel acht Hoofdklasse-duels met Pinoké ongeslagen. De laatste nederlaag tegen de Steekneuzen dateert van 15 maart 2013, toen thuis met 0-1 werd verloren door een benutte strafcorner van Justin Reid-RossVorig seizoen eindigde deze ontmoeting in Bloemendaal op 26 februari in een 0-0 gelijkspel. De confrontatie in Amstelveen resulteerde op 18 september 2016, mede dankzij drie veldgoals van Florian Fuchs, in een 1-6 overwinning voor Bloemendaal.

Bloemendaal is dit Hoofdklasse-seizoen nog ongeslagen. Vorig seizoen leed de ploeg tijdens Speelronde 11 pas zijn eerste nederlaag (3-2 verlies bij Rotterdam). De Mussen maakten in 2017 al 68 goals in de Hoofdklasse, minimaal vijf meer dan elke andere ploeg en is daarmee slechts één treffer verwijderd van het clubtotaal van 2016 (69).

Alleen Fuchs (acht) maakte dit Hoofdklasse-seizoen meer doelpunten voor Bloemendaal dan Thierry Brinkman (zeven).  Fuchs scoorde dit Hoofdklasse-seizoen al drie keer uit een strafbal. Teun de Nooijer was in 2010/2011 de laatste speler van Bloemendaal met drie Hoofdklasse-goals uit een strafbal.

Arbiters: Thijs Retra & Christian Vonhögen


1 Reactie

  1. hickey-family

    Leuk wiskunde maar bereken dan ook even zoals ze bij voetbal doen wie al de zwakste of sterkste tegenstanders heeft gehad - maakt nogal wat uit of je Corners van Kampong Havenga - Amsterdam’s Reid Ross tegenkrijgt of van de Leeuw van Tilburg volgens mij


Wat vind jij? Praat mee...