Sportpsycholoog moet De Wijn helpen met vinden antwoorden

‘Het zal nog wel even duren voordat ik weer het veld op kan, maar ik ga niets overhaasten.’ Aan het woord is Sander de Wijn. De verdediger van Kampong herstelt van een scheur in de hamstringpees. Komende maandag ondergaat hij weer een MRI-scan. Het laatste onderzoek, zo’n drie weken geleden, wees uit dat de scheur nagenoeg was verdwenen. Fysiek gaat het dus de goede kant op met De Wijn. Op mentaal vlak is het echter een ander verhaal.

‘De beginperiode was lastig, een zware periode’, zegt De Wijn. ‘Ik moet het alleen verwerken en dat gaat moeilijk. Ik baalde van de uitkomst. Het was een enorme teleurstelling. Het roept een bepaalde twijfel bij me op. Ik raakte geblesseerd aan mijn rechterbeen en ben al eerder aan dat been geblesseerd geraakt. Het maakt me angstig. Ik moet het vertrouwen in het lichaam terugkrijgen.’

Lang uitgeschakeld

De Wijn blesseerde zijn hamstringpees in de kruisfinales van het WK in India. Tegen Canada overstrekte hij in een duel om de bal zijn rechterhamstring. Bij nader onderzoek in Nederland bleek dat de verdediger niet een scheur in de hamstring zelf, maar in de hamstringpees te hebben opgelopen. Die scheur was dermate groot dat hij zeker drie tot vier maanden aan de kant zou staan.

‘De uitslag was erger dan verwacht, maar inmiddels heb ik het een beetje een plekje gegeven. De pijn in mijn hoofd blijft. Hoe kon het gebeuren? Waarom op het WK? Die vragen roepen twijfels op. Hoe staat mijn lichaam ervoor? Ik ben er een jaartje tussenuit geweest bij Oranje. Dat heeft misschien toch meer impact gehad, ondanks alle extra trainingsuren die ik erin heb gestopt.’

Terugkeer in Oranje

Na het winnen van de Europese titel in 2017 besloot De Wijn zich tijdelijk niet beschikbaar te stellen voor het Nederlands elftal en zich te richten op zijn studie. In aanloop naar het WK in India sloot de verdediger weer aan bij Oranje. Hij kende een moeizaam WK en moest ook nog eens het toernooi voortijdig verlaten.

Sander de Wijn ligt geblesseerd op de grond in het WK-duel tegen Canada. Foto: Koen Suyk

De kwetsuur en de ernst daarvan kwamen hard aan bij De Wijn. ‘Ga ik voor honderd procent herstellen? Kan ik dit? Wil ik dit nog? Door de jaren heen ga je meer relativeren en alles in een perspectief zien. Er wordt nu meer en meer gevraagd van spelers. Meer opofferingen, terwijl het harde werk achter de schermen niet wordt gezien.’

Sportpsycholoog

De Wijn besloot mede daarom een sportpsycholoog in te schakelen. Niet alleen om het blessureleed een plek te geven, maar ook om antwoorden op allerlei vragen te krijgen, de juiste motivatie te vinden om door te gaan tot en met de Spelen van Tokio in 2020. Dat is het enige ‘grote’ doel dat nog telt.

Na terugkomst uit India genoot De Wijn van een korte vakantie waarna hij startte met de revalidatie. Inmiddels is hij dagelijks op Kampong te vinden. ‘Ik ben veel met fysio in de weer, met het opbouwen van kracht. Ik ga binnenkort meters maken op het veld, maar of het met bal en stick is, weet ik niet. Het zal in ieder geval geen groepstraining zijn.’

Sander de Wijn in duel met Tanguy Cosyns van HGC. Foto: CliffBaaij/FHImages

Motivatie uit contact met vrienden en ploeggenoten

Het contact met zijn vrienden en ploeggenoten van Kampong doet De Wijn in ieder geval goed. Daar haalt hij veel motivatie uit. ‘Ik ben nu op de helft van mijn revalidatie. Voor mijn herstel mik ik op eind april. Dat is nu nog ver weg, maar zoals ik al zei: ik ga niets overhaasten.’


4 Reacties

 1. mickh

  Mooi die zelfreflectie en dat relativeringsvermogen; oogkleppen op lijkt toch redelijk noodzakelijk om jaar in jaar uit `maar weer voor te gaan`en dan komt er een moment... Ik denk dat staf en speler het hedendaagse Internationale heren hockey toch iets te laag hebben ingeschat; kennelijk ligt het niveau hoger dan gedacht, was het voor De Wijn zichtbaar elke wedstrijd `aanklampen` en de blessure derhalve niet geheel onverwacht? Een fitte en in vorm zijnde De Wijn zal een meerwaarde zijn voor Oranje. Eerst maar eens die bovenkamer leeg maken en revitaliseren. De openheid siert de man en zal van pas komen bij het herstel. Sterkte:)

 2. asjemenou

  Misschien moeten alle hoofdklasse clubs standaard een sportpsycholoog aan hun selectie aanbieden, net als de fysiotherapeut. Er is genoeg spanning op themas als sport, studie, werk, relatie, blessure, oranje etc. Mentale vlak is belangrijker dan je techniek.

 3. harald-van-horn

  Sander, veel succes met je revalidatie en terugkeer. Hoop van harte je weer vol spelplezier terug te zien op je oude, hoge niveau !!

 4. lize

  Ja Toch teveel gedaan mischien een beetje telang teveel maar ook op het veld je bent al geweldig maar doseren (niet teveel willen Doen in de wedstrijd : Zone verdedigen,Man op man verdedigen ,mee Aanvallen uitlopen bij de corner etc.... ) das pas voor de echte Maestro,wij vinden dit Prachtig maar je Lichaam blijkbaar niet of na je Blessure weer wel kan ook nog sterker van geworden,succes ermee laat die psycholoog je nix aanpraten he !


Wat vind jij? Praat mee...