Sterrenteam Oranje-Rood wendt crisis af met veel communicatie

Met een duidelijke 3-1 zege tegen Den Bosch heeft Oranje-Rood – op papier titelkandidaat – de eerste winst van het nieuwe seizoen te pakken. Het team greep de strohalm om weer naar boven te kijken, na een zwakke seizoensstart met één punt uit drie wedstrijden. Maar het blijft de vraag wat voor gezicht de Eindhovense ploeg met zoveel vedetten de komende maanden zal laten zien.

Wie zondagmiddag een kille en overspannen crisissfeer had bedacht op de reservebank aan de Charles Roelslaan na de merkwaardige 4-4 vrijdagavond tegen promovendus hdm, had het mis. Coach Lucas Judge zat redelijk rustig in korte mouwen langs de lijn, met naast hem assistent Rob Reckers in korte broek en t-shirt. Het was nadrukkelijk nazomeren op een heerlijke hockeydag in Eindhoven. Zowel op als naast het veld.

De eenvoudige zege in de Brabantse derby hielp daarbij en zou weleens zalvend kunnen werken op de geplaagde spelersgroep, die acteerde zonder de geblesseerde Pakistanen Rizwan Muhammad en Rashid Mehmood. Voor de rust stond het al 3-0 en werd er vooral gelachen langs de kant met elkaar en genoten van heerlijke individuele acties. Zowel de 2-0 – een tip-in van Niek van der Schoot na een actie van Agustin Mazzilli – en de 3-0 – een goede intikker van de Argentijn na een goede individuele actie van Bob de Voogd – kwamen voort uit mooie aanvallen. Op het eerste gezicht leek Oranje-Rood niet op het team dat in drie wedstrijden pas één punt haalde en al elf tegentreffers moest incasseren.

Lucas Judge, Rob Reckers en Jelle Galema langs de lijn zondag tegen Den Bosch. Foto: Erwin Goossens

Mink van der Weerden was verbaal de meest aanwezige speler

Het waren de kleine dingen die opvielen zondag, waardoor je wist dat er de afgelopen weken slecht geslapen en veel gepraat was in Eindhoven. Een heerlijk vinnig vuistje van de geplaagde doelman Pirmin Blaak na het laatste fluitsignaal, die naar de kant liep en zichzelf oppepte met de eerste zege van het seizoen. De reactie van Oranje-Rood na de 3-1 van Den Bosch in de 63ste minuut. Het toonde een elftal dat op een dun koord balanceert. Opeens was er even paniek binnen het team, ging voormalig aanvoerder Robert van der Horst zich verbaal roeren en kreeg Oranje-Rood even later nog een strafcorner tegen. Maar wat zondag vooral opviel was de rol van de nieuwe aanvoerder Mink van der Weerden. Met de oranje band om was hij als vrije verdediger zeventig minuten lang aan het schreeuwen en coachen.

Daarbij leek het alsof de andere spelers van de thuisploeg een spreekverbod hadden gekregen, want het was vier keer zeventien en een halve minuut de rauwe stem van Van der Weerden die over de Eindhovense hockeyvelden galmde. ‘Halfcourt. Halfcourt. That’s it boys. That’s it. Zakken! Zakken! Goed zo. Goedzo. Links. Links. Iets meer, iets meer. Ja. Ja. Go! Go! Go! Horst, rechtsachter nu. Hou daar. Hou daar!’ En reken maar dat als de beste strafcornerschutter van Nederland en een van de leiders van het Nederlands elftal wat zegt, dat er geluisterd wordt. Door zijn coaching werd er over het algemeen strak verdedigd en dat was nodig na al die tegendoelpunten de afgelopen weken. Langs de kant vonden ze het prachtig: ‘Goed gecoacht, Mink!’

Het is de nieuwe rol van het strafcornerkanon die hij heeft overgenomen van Van der Horst. Die rol vervulde hij zondag met verve. Want hij kan coachen en goed hockeyen tegelijk. Zo pushte Van der Weerden de belangrijke eerste strafcorner na drie minuten al achter Den Bosch-doelman Maurits Visser. En na wat aanwijzingen aan anderen is hij degene die net zo makkelijk een succesvolle interceptie pleegt. ‘Ik ben tevreden over Mink. Hij doet dit uitstekend. Er is veel veranderd. Mink is nu aanvoerder en Robert staat op een andere plek, op het middenveld. Ik vind het belangrijk dat er veel gecoacht wordt. Dan is het goed om bijna overdreven aanwezig te zijn. Om in een ritme te komen. Vorig seizoen waren we misschien te snel negatief. Uitten we ons te weinig en liepen we dingen uit de weg’, zei coach Lucas Judge. De coach voelde uiteraard de druk en een dreigende crisis, maar zag ook dat zijn ploeg niet onder enorme hoogspanning acteerde.

‘Het is de kunst om in dit soort situaties rustig te blijven. Ik, maar de jongens ook. Dat is gelukt. We hebben vandaag de punten verdiend. We hadden alleen dikker kunnen winnen. Ik ben er ook van overtuigd dat we goed bezig zijn. Het is een fine line waar je als team op balanceert.’

Robert van der Horst dribbelt de cirkel binnen. Foto: Erwin Goossens

De balans in het team

Tegenstander Den Bosch bleek zondag door een afgekeurd doelpunt (de 1-2) en zes onbenutte strafcorners geen serieuze partij voor het team van Oranje-Rood, dat op papier zo ongelofelijk sterk is, zeker als het zo verdedigt als het zondag doet. Wat mist is een duidelijk DNA waar het team voor staat. Het oude Oranje-Zwart dat onder leiding van succescoach Michel van den Heuvel drie keer landskampioen werd van 2013 tot 2016, opereerde vanuit een sterke defensie met spelers als Marcel Balkestein en Sander Baart.

Nu is met de terugkeer van de snelle Belgisch aanvoerder Thomas Briels en het naar voren schuiven van Van der Horst vooral het middenveld en de aanval topzwaar. Teveel spielmachers in een team, bestaat dat? Het lijkt bijna het geval bij Oranje-Rood, waar het publiek elke week kan smullen van de individuele acties van vedetten als international Bob de Voogd, Olympisch kampioen Agustin Mazzilli, de Oostenrijkse held Benjamin Stanzl en de eerder genoemde Briels en Van der Horst. Maar er wordt daarom ook veel gelopen met de bal. Dat leidt ook soms tot veel balverlies op eigen helft. Achterin staat Oranje-goalie Pirmin Blaak op het doel en is Van der Weerden de vrije verdediger. Daaromheen staan jonkies als international Joep de Mol, Mark Rijkers en Teun Beins. Coaches Judge (35) en assistent Reckers (36) stonden vroeger vooral in de aanval. De vraag is op welke manier Oranje-Rood succesvol gaat zijn dit seizoen. De hockeyliefhebber is de winnaar, maar of dit concept zilverwerk gaat opleveren is de vraag. Alleen als de juiste balans wordt gevonden.

Noud Schoenaker met tegenover hem Mink van der Weerden. Foto: Erwin Goossens

‘Het is nu volstrekt anders dan de afgelopen jaren. Dat klopt’, zei coach Judge. ‘De jonge jongens staan achterin en er is heel veel kwaliteit op het middenveld en voorin. Vorig jaar hebben we te weinig aandacht besteed hoe we dit in elkaar konden passen. Dit jaar doen we dat meer. Ik wil vanuit een defensieve stabiliteit uiteindelijk sterk zijn aan de bal. We hebben gewoon heel veel kwaliteit. Daar moeten we niet voor weglopen. Dat moeten we uitstralen.’

Dit ‘topzware’ team met veel routiniers en aanvallende spelers is ook een uitdaging voor de relatief onervaren Judge, die slechts een paar jaar ouder is dan veel van zijn belangrijke spelers. De eerste dreigende crisis werd in ieder geval in de kiem gesmoord. Hij kan zich door de zege rustig voorbereiden op het treffen komende week zondag met promovendus SCHC. Na twee zware nachten na de 4-4 tegen hdm vrijdagavond, zal de jonge coach deze zondagavond eindelijk rustig slapen, bekende hij.

Oranje-Rood-Den Bosch 3-1 (3-0)
‘3 Mink van der Weerden 1-0 (sc)
’14 Niek van der Schoot 2-0
’27 Agustin Mazzilli 3-0
’63 Tijn Stuve 3-1


1 Reactie

  1. hickey-family

    Mooi nieuw spreekwoord: "in de kop gesmoord"


Wat vind jij? Praat mee...