Stockbroekx laat Bloemendaal in de laatste minuut ontploffen

Groter kon het contrast bijna niet zijn. Bloemendaler Manu Stockbroekx begon na zijn winnende doelpunt in de laatste minuut tegen Den Bosch (1-2) van dolle vreugde aan een doelloze sprint en gooide onderweg zijn stick in de lucht. Keeper Maurits Visser, die juist een wereldpartij stond te keepen en Den Bosch keer op keer in leven had gehouden, bleef op de doellijn verslagen achter en staarde voor zich uit.

Alles, maar dan ook alles had Bloemendaal al geprobeerd om Visser te passeren. Uitgerekend op het moment dat het er naar uitzag dat het niet meer ging lukken, met nog een halve minuut op de klok, sloegen de Mussen alsnog toe. Stockbroekx kreeg een bal op kniehoogte van Glenn Schuurman aangespeeld en nam ‘m in eerste instantie verkeerd aan. In de draai kon de Belg – ondanks het storen van twee Bossche verdedigers – de bal nog net bij zich houden, dribbelde hij de cirkel in en schoot ‘m in de lange hoek: 1-2.

‘Gekkenwerk, iedereen ontplofte’

Met de gigantische ontlading die volgde, kwam er een einde aan een uiterst vermakelijke, spannende en zelfs sensationele topper tussen de nummers drie en één van de Hoofdklasse. ‘Gekkenwerk’, noemde Stockbroekx de laatste minuut. ‘Iedereen ontplofte. Prachtig om al die blije gezichten te zien. In zo’n wedstrijd bouw je enorm veel emotie op en na die winnende goal in de laatste minuut kwam dat er allemaal uit.’

DEN BOSCH - Manu Stockbroekx (Bl’daal) heeft in de laatste minuut de winnende treffer gemaakt tijdens de hoofdklasse hockeywedstrijd tussen de heren van Den Bosch en Bloemendaal (1-2). COPYRIGHT KOEN SUYK

Manu Stockbroekx (Bl’daal) heeft in de laatste minuut de winnende treffer gemaakt in de wedstrijd tussen Den Bosch en Bloemendaal (1-2). (c) Koen Suyk

‘Ik dacht: we gaan dat punt pakken. Maar ja, toen ging het mis’

Een paar minuten na het laatste fluitsignaal greep Den Bosch-coach Eric Verboom nog steeds naar zijn voorhoofd. Aangeslagen probeerde hij de situatie te beschrijven. ‘We hielden het in de tweede helft bijna niet vol, zo sterk was Bloemendaal. Het liefst spelen wij press, maar op een gegeven moment heb ik maar gezegd dat we halfcourt moesten gaan spelen. Daarmee hielden we het nog lang vol. Heel lang. Op een gegeven moment dacht ik: we gaan dat punt pakken. Maar ja, toen ging het alsnog fout.’

‘Ik vroeg meteen aan de scheidsrechter hoelang we nog hadden. 25 seconden, zei-ie. Even heb ik er nog aan gedacht om een vliegende keep in te brengen, maar al snel wist ik: het heeft geen zin meer.’

Voorafgaand aan de wedstrijd was het optimisme bij de achterban van Den Bosch juist groot. Dit kon wel eens het jaar worden dat ze de play-offs gingen halen, was het geluid. Niet voor niets hadden ze van Amsterdam, Oranje-Rood, HGC en Rotterdam gewonnen. Dat is geen toeval meer, dat heeft met kwaliteit te maken, aldus de supporters. ‘Den Bosch is een hele sterke ploeg’, moest ook Stockbroekx toegeven. ‘We hebben ze met veel respect geanalyseerd. Den Bosch speelt mooi hockey. Ik heb altijd gezegd dat ze dit jaar de play-offs kunnen halen en dat zeg ik nog steeds.’

Visser solliciteert naar een plek in Oranje

Toch maakte er zondag maar één ploeg aanspraak op de overwinning en dat was Bloemendaal. Heel lang leek het de wedstrijd van Den Bosch-keeper Maurits Visser te worden. Uitgerekend in de week waarin Jaap Stockmann bedankte voor het Nederlands elftal – en Pirmin Blaak de eerste kandidaat is om zijn rol als eerste keeper over te nemen – solliciteerde de doelman van Jong Oranje nadrukkelijk naar een plek in het grote Oranje, op zijn minst als reservekeeper. In de eerste helft onderscheidde Visser zich al met twee reddingen in de korte hoek, één op een backhandschot van Thierry Brinkman en één op een forehandschot van Rogier Hofman. Dat Austin Smith zijn ploeg op slag van rust uit een strafcorner naar een 1-0 voorsprong sleepte, was dan ook onverdiend, maar niet per se onverwacht.

Na rust kwam Den Bosch er echter geen moment meer aan te pas. In de 39ste minuut had Visser geen antwoord op een laag, hard backhandschot van Florian Fuchs. De doelman had toen in een één-op-één-situatie al een schot van Stockbroekx gepareerd en ranselde even later ook een backhandschot van Thierry Brinkman uit de lange hoek. Zijn mooiste redding was die op een inzet van Tim Jenniskens. Jenniskens wilde Visser ter hoogte van de strafbalstip linksom voorbij spelen, maar de doelman kreeg liggend op de grond zijn stick nog tegen de bal. In de rebound schoot Stockbroekx naast.

DEN BOSCH - Tim Jenniskens (Bl’daal) stuit op keeper Maurits Visser (Den Bosch) tijdens de hoofdklasse hockeywedstrijd tussen de heren van Den Bosch en Bloemendaal (1-2). Op de achtergrond Bram van Groesen (Den Bosch) .COPYRIGHT KOEN SUYK

Den Bosch-keeper Maurits Visser redt knap met zijn stick een inzet van Tim Jenniskens (c) Koen Suyk

‘Het is heel zuur dat je ‘m in de laatste minuut alsnog tegen krijgt’, sprak Visser, die zijn ploeg in de laatste wedstrijd voor de winterstop van de derde naar de vierde plaats zag zakken. ‘Persoonlijk heb ik een lekkere wedstrijd gekeept. Ik heb veel ballen gestopt, maar ik had natuurlijk veel liever gewonnen. Als we naar de play-offs willen blijven kijken, hebben we de punten hard nodig. We willen dit seizoen zeker niet afsluiten zoals Hurley vorig seizoen gedaan heeft.’

Den Bosch – Bloemendaal 1-2 (1-0)
’34 Austin Smith 1-0 (sc)
’39 Florian Fuchs 1-1
’70 Manu Stockbroekx 1-2

DEN BOSCH - T keeper Maurits Visser (Den Bosch) tijdens de hoofdklasse hockeywedstrijd tussen de heren van Den Bosch en Bloemendaal (1-2). links scheidsrechter Roel van Eert. .COPYRIGHT KOEN SUYK