Tanguy Cosyns nu al een fenomeen in Amsterdam

De Belg Tanguy Cosyns is hard op weg om in Amsterdam een fenomeen te worden. In de topper tegen Oranje-Rood scoorde de aanvaller alweer zijn vijfde en zesde treffer van het nog prille seizoen. Hij had daarmee een belangrijk aandeel in het 2-2 gelijkspel van Amsterdam in de Hoofdklasse-topper in het Wagener Stadion.

Cosyns debuteerde vorig seizoen op de Nederlandse velden bij het HGC. Bij de verrassende nummer drie van de Hoofdklasse speelde Cosyns een goed seizoen, maar viel niet zo op als sterren als Ashley Jackson en Seve van Ass. Toch sloeg Amsterdam razendsnel toe toen bleek dat Cosyns wel openstond voor een overstap naar de hoofdstad. Van die stap heeft Cosyns tot op de dag van vandaag geen seconde spijt.

Al na drie wedstrijden kun je concluderen dat dát een goede keus is voor beide partijen. Amsterdam heeft er naast international Mirco Pruyser een tweede goalgetter bij en voor Cosyns lijkt Amsterdam een goede plek om in vorm te komen voor de Belgische ploeg. Cosyns viel in de aanloop naar het EK in eigen land namelijk af bij de Red Lions, waardoor hij voor de televisie moest toezien hoe zijn landgenoten de Europese titel veroverden. Met het oog op de Olympisch Spelen van volgend jaar in Tokio zal er bij Cosyns alles aan gelegen zijn een geweldig jaar te spelen.

Tanguy Cosyns is het middelpunt van het Amsterdamse feestje. Foto: Bart Scheulderman

‘Ik heb het hier geweldig naar mijn zin’, vertelde Cosyns na afloop. ‘De atmosfeer is goed en ik sta met geweldige spelers te hockeyen. Door die goede spelers en het combinatiehockey van Amsterdam hoop ik stappen te maken in mijn hockey. Voor het EK begin ik afgevallen voor de Belgisch ploeg. Dat is jammer voor mij. Ik ben na mijn kruisbandblessure in 2017 nog altijd op de weg naar boven. Ik weet dat ik nog beter moet worden om een toernooi te spelen.’

Het EK in eigen land volgde Cosyns van een afstand. ‘Ik bereidde me hier voor op het seizoen. Alleen de finale heb ik in Antwerpen gezien. Ik vond de atmosfeer geweldig en het team heeft het fantastisch gedaan. Het is niet leuk om vanaf te kant te moeten toezien, maar dat was voor mij niet de eerste keer. Het WK was ik er ook al niet bij. Ik hoop voor het laatst, maar het wordt een fikse klus om me in het team te spelen. We hebben zoveel goede spelers.’

Topseizoen

Hoewel het seizoen nog maar net begonnen is, lijken alle voorteken voor de Belg op een topseizoen aanwezig. Hij scoorde twee keer tegen Pinoké en Almere en legde zondag tegen Oranje-Rood na 21 minuten zijn vijfde treffer in het doel. Dat was opnieuw een strafcorner, net als zijn vorige vier treffers. De Belg liet doelman Pirmin Blaak kansloos: 1-0. Cosyns: ‘Dat ik de corners neem, is puur uit nood omdat Justin Reid-Ross geblesseerd is. Hij is de eerste man bij de corner, maar zo lang hij er niet is, kan ik ze nemen. Dat gaat tot nu toe niet slecht en ik ben blij dat ik het team ermee kan helpen. Maar als ik eerlijk ben, scoor ik liever velddoelpunten. Daarvoor ben ik naar Amsterdam gekomen.’

Het doelpunt waarmee Cosyns Amsterdam op voorsprong zette, was op dat moment terecht. Na een aftastend begin, waarin beide ploegen wat kleine kansen creëerden, nam Amsterdam het heft steeds meer in handen. Dat resulteerde na dertien minuten in de eerste grote kans. Een strafcorner van Boris Burkhardt redde Pirmin Blaak bekwaam, maar de goalie van Oranje gaf wel een rebound weg aan Teun Rohof. De routinier liftte de bal net over het doel.

Tanguy Cosyns juicht na zijn tweede treffer tegen Oranje-Rood. Foto: Bart Scheulderman

Nadat Cosyns Amsterdam in het tweede kwart naar 1-0 had gepusht, bleef de thuisploeg drukken. Dat resulteerde in kansen voor onder andere Mirco Pruyser, maar doelman Blaak verkeerde in goede vorm. Met bondscoach Max Caldas op de tribune bewees de Rotterdamse goalie in Eindhovense dienst zichzelf zo een goede dienst in de keepersstrijd met Sam van der Ven bij Oranje.

Het goede optreden van Blaak stelde Oranje-Rood in staat langzaam in de wedstrijd te groeien. Via Thibeau Stockbroeckx hadden de gasten al een goede kans gehad, maar scoorde vrij voor Van Leeuwen nog niet.

Aanvoerder Briels nam Oranje-Rood bij de hand

Dat gebeurde wel in het derde kwart toen Thomas Briels Oranje-Rood bij de hand nam. Na een goede solo in de Amsterdamse cirkel was er een overtreding voor nodig om de aanvoerder af te stoppen ten koste van de strafbal. Dat was een klus waarvoor de vorige aanvoerder zich meldde: Mink van der Weerden. De verdediger maakte tegenover Van Leeuwen geen fout: 1-1.

Die treffer zorgde niet alleen voor evenwicht in de stand, maar ook in het spel. De wedstrijd golfde op en neer met kansen voor beide ploegen. Aanvoerder Briels had uiteindelijk geen echte kans nodig om de 1-2 te maken. Hij kreeg de bal aan de zijkant in de cirkel met een onmogelijke hoek naar het doel. Zijn backhandschot was echter snel en vlijmscherp, waardoor Van Leeuwen geen kans had en de bal in het dak van het doel zag verdwijnen: 1-2.

Thomas Briels schreeuwt het uit na zijn heerlijke 1-2.  Foto: Bart Scheulderman

Die klap kwam hard aan bij Amsterdam, maar de ploeg van coach Santi Freixa was er niet door van de wijs gebracht en ging op jacht naar de gelijkmaker. Die viel uiteindelijk in de 62ste minuut via de stick van wie anders dan Tanguy Cosyns. Weer was het een strafcorner. Nu ging de bal hoog in het doel: 2-2. Cosyns: ‘Ik weet dat ik strafcorners kan nemen. In België was ik bij mijn ploeg ook lange tijd de eerste cornernemer. Bij de nationale ploeg en vorig seizoen bij HGC heb ik dat niet meer zoveel geoefend, maar ik kan het nog wel.’

De glimlach van de vriendelijke Belg was ongetwijfeld een grote grijns geweest als hij in de slotfase nog een van de kansen had afgemaakt. Eerst tilde hij de bal over Blaak maar ook net over het doel, in de laatste seconde smoorde zijn strafcorner in de Eindhovense defensie.

Zo bleef het fenomeen steken op twee treffers en Amsterdam en Oranje-Rood op één punt.


3 Reacties

  1. luchtisblauwgrasisgroen

    Dat de topscorers #1 en #2 van de Hoofdklasse Belgen zijn en dat Cosyns buiten de selectie van Belgie viel, laat wel zien hoe sterk Belgie op dit moment is...

  2. jehofa95

    @lucht mee eens, al zou het feit dat de #1 #2 #4 en #6 strafcornerkanonnen zijn ook de conclusie kunnen ondersteunen dat het gros van de doelpunten nog steeds uit de SC komen.

  3. robbertsmit

    Ik denk dat in ieder topteam minimaal vier goede corners zitten.


Wat vind jij? Praat mee...