Teleurgestelde Bjorn Kellerman: ‘Het was gewoon op, waren zo moe’

Op een veld vol spelers en supporters stond hij even moederziel alleen op ’t Kopje. Leunend op zijn stick. Zijn blik op oneindig, in gedachten verzonken. Een paar keer schudde Bjorn Kellerman mismoedig het hoofd. Een kleine Kampong-supporter kreeg nog een aai over zijn bol, maar het liefst wilde de spits verdwijnen in het niets na de nederlaag tegen Bloemendaal. Voor een winnaar als Kellerman is verliezen verschrikkelijk.

‘We zijn zo ver gekomen, elke keer lukte het weer. We sleepten zaterdag die derde wedstrijd er nog uit. Maar op een gegeven moment konden we niet meer. We waren zo moe’, erkende Kellerman, die ook trots was de spelers van de onttroonde landskampioen. ‘We hebben het gewoon super gedaan met z’n allen. Die jonge jongens hebben zich fantastisch staande gehouden. En kijk naar ons publiek. Het is heel mooi, maar ook heel pijnlijk.’

Kampong verraste zaterdag, door na de nederlaag van woensdag in eigen huis, met 1-2 te winnen op ’t Kopje. Een dreun die hard aankwam in Bloemendaal. Mentaal leek de blue army in het voordeel. Het hoofd wilde ook wel, maar de benen deden o zo veel pijn. ‘Ik denk dat het op was bij veel jongens. Twee wedstrijden achter elkaar is toch een ander verhaal. De hersteltijd was nu te kort. Daardoor slopen er kleine foutjes in ons spel. Dat is zonde. Als we die niet hebben, maken we hier echt wel een kans. Het was nu gewoon op.’

Roofbouw

De vermoeidheid kwam niet alleen voort uit de inspanningen van de laatste wedstrijden. Het is een optelsom van de roofbouw die afgelopen weken is gepleegd op de selectie van Kampong. Sinds de winterstop maken de fysiotherapeuten bij de Utrechtse formatie overuren om de geblesseerde spelers op te lappen: Sander de Wijn, Lars Balk, Robbert Kemperman, Boet Phijffer en ga zo maar door. Allemaal stonden ze langere of kortere tijd langs de kant. Kemperman zelfs de hele finalewedstrijd.
Kellerman: ‘Ik heb zo’n seizoen nog nooit meegemaakt. We speelden telkens in een andere samenstelling. Dat was lastig. Zelf was ik fit, daardoor voelde ik me verantwoordelijk. Ik moest er staan. Ik wilde als ervaren jongen mijn team helpen. Ik heb de hele play-offs gespeeld, telkens zeventig minuten. Dat was te veel. Ik kon het laatste kwartier zelf ook niet meer. Ik moest veel geven. Helaas was het te weinig om de winst te pakken.’

Teleurstelling bij Kampong met Alexander Cox in het midden. Foto: Koen Suyk

Zijn coach Alexander Cox toonde zich na afloop ook reëel. ‘We hebben alles gegeven. Ik kan niet anders dan ontzettend trots zijn op deze jongens. Bloemendaal is de terechte landskampioen. Vandaag waren zij beter, gisteren wij. En zo was het eigenlijk al het hele seizoen stuivertje wisselen. Maar over deze drie wedstrijden was Bloemendaal deze play-offs beter.’

Kampong begon het seizoen met veel jonge spelers, nadat na de titel van vorig seizoen vier ervaren krachten stopten. Cox waarschuwde voor het begin van de competitie dat de verwachtingen niet al te hoog moesten zijn. Maar vanaf de eerste competitiedag draaide Kampong mee om de bovenste plek. Zelfs toen zijn selectie in de tweede seizoenshelft werd geteisterd door de blessuregolf. Cox prees daarom na afloop vooral ‘die jonge gasten’ in zijn selectie. ‘Zij hebben echt heel veel moeten spelen. En hebben dat goed gedaan. Wat dat betreft hebben die jongens deze play-offs een versnelde cursus gekregen. Die bagage nemen ze wel mee naar de komende seizoenen.’

Ondanks de teleurstelling keken Cox en Kellerman al vol vertrouwen naar volgend seizoen. Dan komt onder meer door de forse kwaliteitsinjectie die de Utrechtse selectie krijgt door de komst van Terrance Pieters. Pieters had al eerder een meerjarencontract getekend voor Kampong

Cox: ‘We hebben jaren geleden bewust de weg in geslagen door te bouwen aan een ploeg met jonge Nederlandse spelers. Die kunnen doorstromen vanuit onze eigen opleiding of van buiten komen. We hebben die doorstroming gewoon ontzettend goed voor elkaar. We moesten nog een hoop leren, dat gaan we ook doen. Maar dit elftal kan nog heel wat jaren mee.’

Ties Ceulemans treurt na afloop. Foto: Koen Suyk

Kellerman, met zijn 29 jaar een routinier bij Kampong, voorziet ook een mooie toekomst voor zijn ploeg. ‘We hebben na afloop ook tegen elkaar gezegd: kin omhoog, want we krijgen nog zoveel mooie jaren. Daar moeten we in geloven. Dit is gebeurd, op naar volgend seizoen. Daarin hebben we weer nieuwe kansen.’

In dat nieuwe seizoen hoopt Kellerman wel dat hij wat minder geïsoleerd voorin komt te staan. Nu kreeg hij de laatste maanden wel steun van Philip Meulenbroek, die uit het tweede zijn comeback maakte en veel scoorde, maar doorgaans was het motto toch vooral: alle ballen op Kellerman. ‘Het is fijn dat Terrance erbij komt, waardoor ik wat steun krijg voorin. Ik hoop daardoor dat we als team ook wat meer kunnen aanvallen. Ik kan niet in de toekomst kijken, maar ik denk dat we een mooi nieuw seizoen tegemoet gaan.’


27 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  Kampong #koopklup

 2. jonathan

  Hoop dat de sportiviteit van de jongens van Almere niet de kop wordt ingedrukt door Kampong. Wat een enorme zeurclub als het tegenzit. Dan wordt het een *vechtmachine* maar dan wel eentje zonder sportiviteit. Haken duwen , kletsen en natuurlijk ligt het allemaal aan de tegen partij.

  1. paul-opgenhaffen

   Wat zeur jij toch over Kampong. Echt de hele tijd

 3. Toon Janssen

  Heerlijk. Wat heb ik genoten van het “nieuwe” kampong. Goed ingekocht. Mooi om te zien hoe dat jonge talent zich in No time heeft ontwikkeld. Ik kijk nu al uit naar volgend jaar. Lekker met goed spul van eigen bodem.

 4. orangeandblue

  Bloemendaal verdiend gewonnen vandaag. Neemt niet weg dat Bloemendaal meer de club van de tijdelijke gekochte sterren (Leonart, Van Doren, Sardar, Stockbroekx, Zeller, etc. ) is en Kampong meer van de eigen jeugd en een aantal gerichte aankopen (vaak jong Nederlands talent).

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Ja, Bloemendaal heeft 20 landstitels en Kampong 8.. Wat ik veel belangrijker is is dat Bloemendaal attractief hockey speelt. Met Cox heeft Kampong een Jose Mourinho in handen: alleen de winst telt. Ook een kunst, maar zeker niet altijd even leuk om naar te kijken.

 5. Runa Honig

  Het meest opvallende bij Kampong vind ik dat talenten zich daar echt ontwikkelen. Jongens als lagerman, janssen en de vilder zie je groeien. Talent wordt echt tot wasdom gebracht, een verdienste van Cox. Jongens als T. Pieters zijn daar zeer op hun plek. Kellerman vond ik dit jaar een van de beste en meest attractieve spelers in de hoofdklasse, maar de oranje roodaanhang zal mij wel weer tegenspreken.

 6. pacoh

  @lichtisblauw. Na 9 jaar eindelijk een titel en nu veel praatjes. Het geld wat bdaal in 9 jaar heeft uitgegeven om de titel te behalen overschrijd alle begrotingen in de HK. Dank zij geldschieter als Boelaars,Dobber ed. kun je weer een feestje vieren. Echte jeugd talenten gaan niet naar bdaal dat is wel duidelijk. By the way. Ben zeker geen kampong liefhebber. Wel grote club die goed is georganiseerd.

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Het grootste talent van Nederland, Jorrit Croon, is afgelopen jaar naar Bloemendaal gekomen, maar goed... En hoeveel geld heeft Kampong uitgegeven aan De Vilder, Pieters, De Geus, Kemperman...?

 7. orangeandblue

  Beetje hypocriet statement. Je geeft vaak scherpe kritiek op Max Caldas omdat hij niet genoeg wint met NL elftal, maar als het niet in je Bloemendaal straatje past Cox afkraken omdat hij wel resultaat haalt en talenten ontwikkeld/in past. Overigens zijn een groot deel van die Bloemendaal titels behaald met een aardige bijdrage van spelers opgeleid bij Kampong (Stockman, Boerma, Kessing, Meijer, Brinkman nu.)

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Ik kraak Cox niet af, vind alleen het hockey niet leuk om naar te kijken. Hij zou het waarschijnlijk beter doen dan Caldas. Van de Heuvel verdient het echter zeker om ooit weer bondscoach te worden!

  2. jonathan

   Volgens mij gingen die jongens weg bij Kampong omdat Kampong uit de hoofdklasse was gedonderd en deze mannen net begonnen waren aan hun interland carrière. Ze hebben het allemaal wel heel lang bij Bloemendaal uit gehouden dus die club zal echt wel iets hebben wat spelers aan trekt. Bij Kampong , als de grootste club is het vissen uit eigen vijver iets makkelijker. Verder zijn ze zeer actief om jonge spelers uit hun regio te benaderen en ze later te presenteren als eigen kweek.

 8. MIck

  Want waarom terugvallen op vd Heuvel? Omdat hij nu Met de beste selectie van de HK kampioen van Ned is geworden. Bldaal was vandaag de betere ploeg en dus de terechte winnaar maar vind nou ook niet dat we een geweldig swingend Bldaal In de play offs gezien hebben.

 9. nicovisch

  Het zijn niet meer de spelers die kampioen worden. Maar het zijn die clubs die het meeste geld krijgen om spelers te kopen. Helaas. Was het nog maar als vroeger. Spelen zonder buitenlanders.

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Was het nog maar zoals het Boreale vroeger... het lijkt de uil van Minerva wel. Wereldspelers zoals Van Doren, Dwyer, Fischer, Fuchs, Freixa, Stacy - zij zijn een ontzettende verrijking voor de NL hoofdklasse!

 10. orangeandblue

  Ok. Ik vond de Mourinho vergelijking wat scheef. Er zijn aardig wat ervaren jongens, oud internationals gestopt bij Kampong, en Cox heeft daarvoor jonge onervaren talenten ingepast. Je kan niet ontkennen dat onder Cox een flink aantal van deze talenten enorme stappen hebben gemaakt. Van den Heuvel en Cox hebben idd allebei bewezen belangrijke wedstrijden waar het om gaat te kunnen winnen door sterke coaching. Dit zijn vaak de wedstrijden die de kleur van een medaille kunnen bepalen.

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Heeft hij zeker goed gedaan - ook de reden dat toppers als Pieters, De Geus en De Vilder naar Kampong komen. Maar de tactiek van Kampong is puur op de counter, dit geeft Cox ook in meerdere interviews toe. Ik verwacht dat de titelstrijd volgend jaar weer tussen Bloemendaal en Kampong zal gaan overigens. Helaas is volgend jaar voor de Hoofdklasse nog een drukker jaar...

 11. MIck

  Kan me herinneren dat Bloemendaal ook behoorlijk wat titels behaald heeft Met spelen op de counter. Niks mis mee overigens. Een goed uitgevoerde counter is prachtig om te zien.

 12. vakantie

  @luchtisblauw “Het grootste talent van nederland is naar Bdaal gekomen, maar goed...” Met dank aan HGC🎩

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Ja want Croon is door HGC opgeleid (oh nee, toch niet....)

 13. vakantie

  Nee maar wel ontdekt

  1. vakantie

   Met dank aan Alecto dan

  2. luchtisblauwgrasisgroen

   Pelle Vos is wel door Bloemendaal opgeleid en speelt nu de sterren van de hemel bij HGC...

 14. ineketerhaar

  Kampong , bedankt voor weer een prachtig seizoen!

 15. j11

  Bloemebdall bloemen vloemen bloemfssl wie kebt m nie bloemendaal blormdsal

 16. harald-van-horn

  Trieste reacties toch altijd weer hier en vaak van dezelfde personen. Wat nou koopclub? Waar in de hoofdklasse telt 'clubtrouw' nou nog? En terecht. Topsport, lekker gaan waar je je goed bij voelt of waar je je kan ontwikkelen/verbeteren. Als De Geus zich goed voelt bij een overgang naar Kampong of Croon bij een transfer naar Bloemendaal? Gewoon laten gaan. Prima ontwikkeling. Kampong heeft gestreden voor wat het waard was, hadden te kampen met een aantal belangrijke spelers die niet (100%) fit waren. Tja, shit happens. Bloemendaal was gewoon beter. Ik vond dit seizoen het hockey van Kampong zeker wél het aanzien waard. Begrijp al die trieste reacties niet. Zal wel aan mij liggen. Een goed verliezer zijn is belangrijk. Een goed winnaar zijn echter minstens net zo belangrijk.


Wat vind jij? Praat mee...