Texas Bukkens zit in Pinoké-lichting die geschiedenis wil schrijven

Texas Bukkens (20), de speler van Pinoké met een van de mooiste namen in het hockey, slaat met zijn generatie elke keer nieuwe piketpaaltjes in Amstelveen. Twee jaar geleden won het jeugdige Pinoké met de Gold Cup voor het eerst in de historie een prijs. Nu maakt het team haar debuut op het NK-Zaal in Rotterdam.

Als je aan klinkende hockeynamen denkt, gaan de gedachten toch snel naar Taeke Taekema, Billy Bakker of Koppe Koppeschaar (ex-Kampong). Texas Bukkens allitereert niet, maar klinkt toch als een klok. Zijn broertje heet Miles (16), wat doet vermoeden dat zijn ouders een fascinatie hebben voor Amerika of Engelstalige namen.

Niets is minder waar. In plat Amsterdams vertelt Bukkens, die dit weekend zijn debuut maakt op het NK Zaal, over de achtergrond van zijn voornaam. ‘Mijn vader waste vroeger auto’s. Elke paar weken kwam er een Range Rover langs, een gezin met drie kinderen. Een van die kinderen heet Texas. Mijn vader vond dat mooi. Mijn moeder was het er eerst niet zo mee eens, maar het is bij mij toch Texas geworden. Toen mijn broertje kwam, moest er een naam komen die daar een beetje bij paste. Vandaar Miles.’

Texas Bukkens behoort samen met jeugdinternational Pepijn Scheen en Matis Papa tot de nieuwe generatie talenten van Pinoké, die de ‘oude’ generatie talenten Dennis Warmerdam, Jannis van Hattum, Pieter Stutorius en Marlon Landbrug weer prikkelen. Achter de generatie van Texas worden in de coulissen Miles Bukkens en zijn leeftijdsgenoten klaargestoomd. Het zijn signalen – samen met de aanwezigheid van een wereldtopper als de Belg Alexander Hendrickx en de terugkeer van de Australiër Aran Zalewski – dat de club uit het Amsterdamse Bos de komende jaren misschien nieuwe mijlpalen haalt.

Ccoach Joep van der Loo met Texas Bukkens. Foto: Koen Suyk

‘Dit zijn de wedstrijden die je wil spelen’

‘Deze groep maakt echt wat los binnen de club’, zegt ex-Bloemendaalspeler Joep van der Loo, die zaalcoach is van dit Pinoké, dat het in de halve finale zaterdag in het topsportcentrum Rotterdam tegen Amsterdam opneemt.

Aan zelfvertrouwen in ieder geval geen gebrek, bij de nieuwe lichting talenten van Pinoké, die de afgelopen jaren in de zaal al gekneed is door coaches Jesse Mahieu en zaalhockeykenner Marieke Dijkstra. Een halve finale tegen zaalgrootmacht Amsterdam, de hofleverancier van Oranje Zaal, is geen goede loting. Maar dat maakt Texas Bukkens niet uit.

‘Dit zijn de wedstrijden die je wil spelen. Ik denk dat we heel veel kans maken tegen Amsterdam. Ik weet hoe het is om dit soort weekenden te hockeyen’, zegt de speler die in de jeugd overstapte van De Reigers naar Pinoké. Zeven keer werd Bukkens landskampioen in de jeugd. Winnen is voor hem normaler dan verliezen.

De gebroeders Bukkens staan net als in de reguliere zaalcompetitie misschien weer samen op het veld. Hockeyclub Pinoké doopte de gebroeders Bukkens al Bukkens Boys. De 16-jarige Miles Bukkens speelde zes hoofdklasseduels mee met Pinoké, maar hockeyt ook nog met Jongens A1 het NK. Het verschil tussen de oude (20) en de jongere (16) broer, volgens hun coach Van der Loo: ‘Texas is iemand die iedereen om zich heen beter maakt. Hij is een dienende speler. Miles is meer iemand die meer voorin staat en heel veel dreiging heeft.’ Texas Bukkens: ‘We vullen elkaar heel goed aan.’

Speler Texas Bukkens en coach Joep van der Loo gaan zaterdag op jacht naar eerste zaaltitel voor Pinoke.

‘Durven te hockeyen en voorin de vrijheid voelen’

Zaterdagmiddag nemen de Steekneuzen het op tegen het sterker geachte Amsterdam, dat vorig jaar de finale verloor van SCHC, maar daarvoor vier jaar achter elkaar landskampioen werd. Amsterdam beschikt over vijf zaalinternationals. Pinoké heeft er twee, met keeper Hidde Brink en de van Amsterdam overgestapte Niek Merkus.

Coach Van der Loo is onder de indruk van Amsterdam, maar weet dat de zaalgrootmacht te pakken is. Iets wat SCHC vorig jaar in de finale lukte, in de laatste minuut van de wedstrijd. ‘Amsterdam heeft een waanzinnige ploeg. Ze zijn goed, maar wij hebben kansen. We hebben een plan gemaakt om ze te bestrijden’, legt Van der Loo uit. ‘Het is knap hoe onze jongens van Pinoké verdedigend de discipline behouden, maar toch ook durven te hockeyen en voorin de vrijheid voelen om creatief te zijn.’

Het jonge team uit Amstelveen schrijft in ieder geval al geschiedenis met het bereiken van de halve finale van het NK Zaal. Een titel zou een unicum zijn. Play-offs op het veld ook, maar dat is zeker iets dat bij de talenten van Pinoké leeft, beaamt Bukkens. ‘Het liefst zo snel mogelijk. Ik denk dat we ook op het veld dit seizoen nog hoger gaan eindigen dan veel mensen denken.’


Wat vind jij? Praat mee...